GettyImages-507980012 (8)
Üzlet

Mol: a 2020-as célok teljesültek, idén pedig még feljebb tették a lécet

Portfolio
Ma hajnalban tette közzé friss negyedik negyedéves számait a Mol, ahol a legtöbb adat tekintetében a piaci konszenzus alatt teljesített a társaság. Ellenben a fogyasztói szolgáltatások üzletág remekelt, és a menedzsment által kitűzött 2020-as célok is teljesültek, idén pedig még feljebb tették a lécet EBITDA terén. Emellett a ma délelőtti ezekkel kapcsolatos elemzői konferencián további érdekességeket közölt a felsővezetés. Többek között az is kiderült, hogy a horvát kormány és a Mol álláspontjai nagyon messze vannak egymástól INA-ügyben és jelentősen csökken a gáz üzletág bevétele szerbiai változások miatt.

A ma délelőtti elemzői konferencián Molnár József, a Mol vezérigazgatója azt mondta, hogy:

megfelelő ár mellett beleegyeznének abba, hogy a horvát kormány visszavásárolja az INA-pakettet, de egyelőre nagyon messze vannak egymástól az álláspontok.

Több részletet egyelőre nem osztanak meg ezzel kapcsolatban, de elmondta, hogy amennyiben a felek megegyezés felé közelednek, akkor arról tájékoztatni fognak.

  • További fontos részlet, hogy a gáz (midstream) üzletág EBITDA teljesítménye 2021-ben mintegy 25-30 százalékkal lehet alacsonyabb a korábbiaknál, ami elsősorban annak köszönhető, hogy Szerbiába a Balkáni Áramlaton keresztül érkezik földgáz, amely a Török Áramlat folytatása és így hazánk felől nem lesz szükség tranzitra. A negyedik negyedévre ennek még csak kisebb hatása volt.
  • Emellett a 2021-es iránymutatás alapján az is látható, hogy a kitermelés mértéke „csak” 110 ezer hordó / nap körül alakulhat idén a tavalyi 120 ezres átlaghoz képest. Ennek okait Berislav Gaso, az upstream vezetője közölte: az ACG hozzájárulása lesz alacsonyabb néhány ezer hordóval szerződéses okok miatt (PSA) a magasabb olajárak következtében, és emellett a brit termelés mértéke is fokozatosan csökkenni fog, amely már túl van a zenitjén. Végül egyetlen nagyobb fejlesztési projekt sincs ütemezve 2021-re. A valószínűsített szénhidrogén-készlet azonban 2020 végére 364 millió hordóra nőtt 270 millió hordóról, és nagyjából 9 évre elég. Azt is kiemelte Berislav Gaso, hogy a negyedik negyedéves EBITDA-ra rányomta a bélyegét az ACG-hez kapcsolódó technikai kiigazítás a növekvő olajárak miatt (PSA feltételei miatt).
  • Az sem feltétlenül jó hír, hogy a menedzsment várakozásai szerint némileg csökkenhet a petrolkémiai árrés mértéke, ami 300-400 EUR/t szinten alakulhat idén, ellenben a finomítói árrések magasabbak lehetnek 3-4 dollár / hordó körül – mondta el Szabó Gabriel, a downstream vezetője.
  • A fogyasztói szolgáltatásokkal kapcsolatban az üzletág vezetője, Ratatics Péter azt mondta, hogy a fogyasztói szolgáltatások minden idők legjobb eredményét érte el, kétszámjegyű volt az EBITDA növekedés év/év alapon és a szegmens volt a legnagyobb szabad készpénztermelő a csoporton belül. Ezt segítette, hogy emelkedett a prémium jellegű üzemanyagok értékesítése és fegyelmezett volt a költségvetés, ami ellensúlyozta a járvány második hulláma miatt csökkenő értékesítéseket.
  • Szóba kerültek a sajátrészvény-vásárlások, amik elmaradoztak az utóbbi időben, itt a menedzsment közlése szerint nem biztos, hogy kihasználják majd az 5 százalékos felső határt (jelenleg 1,3 százaléknál állnak), mivel ez elsősorban opcionális lehetőség, és csak megfelelő ár esetén élnek vele. A program azonban továbbra is nyitva marad, tehát adott esetben folytatódhatnak a vételek.
  • Simola József, CFO pedig hozzátette, hogy egyébként minden szegmens pozitív szabad készpénzáramot termelt, annak ellenére is, hogy egy „tökéletes vihar” volt a tavalyi év. Hozzátette, hogy az ACG projekt ugyan növelte az eladósodottságot, de az bőven a komfortzónán belül van még. Az idei évben pedig normalizálódás várható az üzleti teljesítményben.

A társaság az év végére felülteljesítette a harmadik negyedévben kijelölt 1,9 milliárd dolláros EBITDA-t, mivel 2,05 milliárd dollár lett a végeredmény.

Az idei évre vonatkozó iránymutatás pedig már ennél is magasabb 2,3 milliárd dolláros EBITDA-t jelöl ki célnak.

A Mol szintén teljesítette a beruházásra vonatkozó célokat, és az 1,5 milliárd dolláros kereten belül maradt, amit idén 1,7-1,9 milliárd dollárra emel meg a cég. A szabad készpénztermelés pedig szintén jóval meghaladta a korábbi iránymutatást és 636 millió dollár volt az egész év tekintetében, de idén ez 0,4-0,6 milliárd dolláros sávban mozoghat majd. 

A negyedik negyedév és a tavalyi év eredményeiről már reggel részletesen megemlékeztünk.

A Mol árfolyama mai kereskedésben 0,45 százalékkal került lejjebb 2 230 forintra, idén azonban még közel 2 százalékos pluszban áll.

mollo

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
koronavirusszigoritas