msk
Üzlet

A Tesla már egymilliárd dollárt kereshetett a bitcoinon

Portfolio
Már korábban is megírtuk, hogy a Tesla nem kizárt, hogy máris többet kereshetett a bitcoin befektetésén, mint az üzleti tevékenységéből az egész tavalyi évben: a cég 2020-as pénzügyi éve volt az első, amelyben nyereséges volt a vállalat, 721 millió dolláros profitot ért el a 2019-es 862 milliós veszteség után. Most pedig egy konkrétabb becslés is érkezett a Wedbush Securieties elemzőjétől, Daniel Ivestől: a szakember egymilliárd dollárra becsüli az elektromosautó-gyártó vállalat kriptodevizából származó profitját.

Valamikor januárban vett még a Tesla 1,5 milliárd dollárért bitcoint, a hír hatására egyébként azonnal új történelmi csúcsra emelkedett közel 20 százalékos szárnyalásával a kriptodeviza árfolyama a bejelentés napján. A tranzakció okát a következőképpen fogalmazták meg a SEC-hez benyújtott bejelentésében:

2021 januárjában frissítettük a befektetési politikánkat, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson számunkra a további diverzifikációhoz és maximalizálhassuk az olyan készpénzünk hozamát, amely nem szükséges a megfelelő működési likviditás fenntartásához.

Igen ám, de sem a pontos időpontot, sem a vételi átlagárat nem közölte a cég, és azt sem tudjuk, hogy pontosan mennyi bitcoinja lehet a Teslának, illetve hogy időközben eladtak-e a kriptodevizából.

Mindenesetre jelen állás szerint úgy tűnik, hogy remek húzás volt mindez Elon Musktól, elképesztő ralit láthatunk ugyanis a bitcoinnál idén, újabb és újabb rekordokat döntve

nemrég meghaladta a legjelentősebb kriptodeviza piaci kapitalizációja az ezer milliárd dollárt is.

Idén a jegyzés eddig 85,8 százalékkal került feljebb.

btccc

Ives magát a számolást egyébként nem részletezte, de a CoinDesk adatai alapján januárban a bitcoin árfolyama 29 333 és 37 020 dollár között mozgott – ebből kiindulva elmondható, hogy a 1,5 milliárd dolláros vásárlásból 37 020 és 51 137 közti bitcoin mennyiség jön ki, ha pedig az átlagot nézzük, akkor 44079 bitcoinról beszélhetünk. Ezt az átlagos értéket ha megszorozzuk a bitcoin tegnapi legmagasabb árfolyamával (amikor Ives jelentése készült), azaz 58 353 dollárral, akkor valóban

1,07 milliárd dolláros profitot kapunk.

Így kommentálta az eseményeket Ives:

Bár a bitcoin befektetés csak egy mellékvágány a Tesla számára, egyértelműen jó húzás volt a részükről, ezzel egy olyan hullámot indíthattak el, amihez számos tőzsdén jegyzett vállalat csatlakozhat a következő 12-18 hónapban.

Elon Musk egyébként magánszemélyként is rendkívül gyakran foglalkozik a kriptodevizákkal, az ő twitteléseinek is köszönhetően tudott például nemrég a poénnak indult kripto, a Dogcoin árfolyama szárnyalni, de tegnap is megosztott például a guru egy vicces Youtube videót, amin az arany analógiájára magyarázzák el indirekt módon, hogy miért lehet a jövőben a bitcoin és a kriptodeviza az új mainstream.

Címlapkép: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg via Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
netflix