bitcoin
Üzlet

Bámulatosan talpra állt a bitcoin a zuhanásból, pedig nagyon csúnyákat mondott róla Yellen

Portfolio
Az általánosan kedvezőtlen piaci hangulat mellett hétfőn délelőtt átmenetileg 17%-os zuhanásban is járt a bitcoin 47400 dollár körül, de aztán azzual együtt is bámulatosan talpra állt estére (54 ezer dollár fölé ugrott), hogy az amerikai pénzügyminiszter egy New York Times által szervezett online eseményen nagyon csúnyákat mondott róla.

Bámulatosan talpra állt a bitcoin a zuhanásból, pedig nagyon csúnyákat mondott róla Yellen

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter egy hétfői online eseményen azt mondta a bitcoinról, hogy „extrém módon hatékonytalan a tranzakciók lebonyolítására” és „erősen spekulatív eszköz”, de ekkor már kezdett visszajönni a délelőtti nagy zuhanásból a bitcoin és estére szinte teljesen ledolgozta a napközbeni csaknem 17%-os esését.

Hétfő este már 54 ezer dollár felett járt a kereskedés, azaz alig 3%-kal volt olcsóbb, mint vasárnap este (56 ezer dollár felett). Vasárnap napközben a Reuters rendszere szerint 58445 dolláron volt az eddigi történelmi csúcsa a kriptodevizának.

Itt is szerepet játszhat a kötvényhozamok emelkedése

Ahogy a részvénypiacoknál is, a bitcoin esetében is negatív hatással lehet az árfolyamra a kötvényhozamok emelkedése, az 30 éves amerikai államkötvény inflációval kiigazított hozama múlt pénteken először lendült pozitívba 2020 júniusa óta, míg a 10 éves amerikai államkötvény inflációval kiigazított hozama a múlt havi -1,05 százalékról -0,80 százalékra emelkedett az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint. 

A bitcoint sokszor hasonlítják az aranyhoz, nem véletlen a "digitális arany" becenév. Sok alap az infláció elleni hedgeként vette a bitcoint, viszont az reálhozamok emelkedésével eladhatják a kriptodevizát - mondta Alvi Felman, a BlockTower Capital kereskedelmi vezetője.

Az értékőrző tulajdonságú eszközök egyébként jellemzően ellenkezően mozognak a reálhozamokkal. Az arany ára például 5 hónap alatt 600 dollárral a 2075 dolláros rekord szintre emelkedett tavaly, miközben a 10 éves amerikai államkötvény reálhozama 0,55 százalékról -1,08 százalékra esett ugyanezen az időtávon.

Miért esik a bitcoin?

A mai visszahúzás előtt jelentős mennyiségű bitcoin áramlott a kriptotőzsdékre, különösen a Geminire, amelyik az egyik vezető kriptotőzsde az Egyesült Államokban. Amikor a bálnák nagy mennyiségű bitcoint helyeznek el a tőzsdéken, az jellemzően eladási szándékot takar, tehát feltételezhető, hogy néhány bálna profitot akart realizálni az elmúlt hetek ralija után. Ennek a folyamatnak van egy továbbgyűrűző hatása az opciós piacokon is, ami miatt még nagyobb lesz az esés.

Egyre csúnyább

Ahogy telik az idő, egyre nagyobb esést látunk a bitcoinban, az árfolyam 47 622 dollárig is leszúrt, ami 17,1 százalékos zuhanásnak felel meg. Ezzel egyébként a január végi lokális mélypontra és a vasárnapi történelmi csúcsra húzott Fibonacci 38,2 százalékos szintjéig szúrt le az árfolyam, valamint a 20 napos mozgóátlag is nagyon közel járt ehhez a szinthez, amelyet így sokan vételi pontnak tekinthettek, hiszen gyorsan visszarántották az árfolyamot 52 500 dollár közelébe.

btctech

Mindeközben az MACD is divergenciát mutatott, a trenderősséget mérő indikátorban egyre alacsonyabb csúcsok látszódtak, szemben az árfolyammal, amelyen egyre magasabb csúcsok alakultak ki. Az MACD divergencia is negatív előjel, amely szerepet játszhatott a mai esésben.

btctech2

Csúnya, ami a kriptopiacon zajlik, nagyot esett a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama kis túlzással napi szinten döntötte a rekordokat az elmúlt hetekben, viszont ma megérkezett a korrekció és markáns esést látunk a kriptodevziák piacán. Vasárnap egyébként 58 352,8 dollárnál új történelmi csúcsra emelkedett a bitcoin árfolyama, innen érkezett ma a korrekció, mely során egészen 53 505,7 dollárig esett a jegyzés, ami 8,1 százalékos esésnek felel meg. Az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy a bitcoin még a mai eséssel is 87,5 százalékos pluszban van idén.

btc

Érett már a korrekció a bitcoinnál, hiszen az elmúlt időszakban masszívan emelkedett a kriptodeviza árfolyama és az RSI is lényegében a Tesla február 8-i bejelentése óta 70 fölött állt, azaz folyamatosan túlvettséget jelzett az elmúlt két hétben, de még most is 71-es az indikátor értéke a napi grafikonon. Heti charton egyébként 80 fölött van az RSI, míg havin több mint 90 ponton, tehát a hosszabb időtávokon továbbra is masszív túlvettségről beszélhetünk.

btctech

A JP Morgan szerint a bitcoin volatilitása várhatóan a jövőben is velünk marad, hiszen a piac likviditásának csökkenésével együtt a volatilitás is megnövekszik és a kisebb ügyleteknek is aránylag magas hatása lesz az árfolyamra.

Ahogy egyébként lenni szokott, a bitcoin magával rántotta az egész kriptodeviza piacot is, az ethereum árfolyama jelenleg 5,3 százalékos mínuszban van.

eth

Míg a bitcoin cash például 5,8 százalékot esett.

bch

A fontosabb kriptodevizák között jelenleg egy kivételt látunk ma, a Ripple-t, melynek árfolyama 3,9 százalékos pluszban áll jelenleg.

xrp

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
netflix