trader_monitor
Üzlet

Van egy szektor itthon, ahol rekordbevételt és csúcsprofitot hozott a koronavírus-válság

Portfolio
Mozgalmas év volt 2020 a globális tőkepiacokon, a koronavírus-járvány valóságos pánikot okozott tavasszal a tőzsdéken, azt követően viszont akkora rali indult, amire a járvány első hullámakor még kevesen számítottak. A tőzsdei forgalom világszerte kiemelkedő volt, igaz ez a hazai piacra is, volt olyan hónap tavaly, amikor egy évtizede nem látott szinten állt a magyar részvénypiaci forgalom. A heves piaci mozgások a hazai befektetőket is megmozgatták, ez pedig korábban soha nem látott bevételt és profitot hozott a magyarországi befektetési szolgáltatóknál.

Felpörgött a forgalom a magyar tőzsdén

Azt, hogy a hazai brókercég erős lesz a 2020-as év, már sejteni lehetett a BÉT havi rendszerességgel publikált forgalomi statisztikáiból. Tavaly tavasszal pánikszerű zuhanással reagáltak a tőzsdék a koronavírus-járvány berobbanására, ez alatt a globális részvénypiaci zuhanás alatt brutálisan felpörgött a budapesti tőzsdén is a forgalom, az árfolyamok esése ugyanis sok befektető fantáziáját megmozgatta. 2020 márciusiában 1000 milliárd forint felett is járt a duplikált havi részvénypiaci forgalom, ami közel egy évtizede nem fordult elő, hasonló számokra utoljára 2010-ben volt példa.

Az év második felére megnyugodtak a kedélyek, a részvénypiacok felpattantak, és bár a hazai részvénypiac csak egy kis szeletét adja a magyarországi brókercégek bevételeinek, ez mégis jó indikáció volt arra nézve, hogy mi történhetett a befektetési szolgáltatók eredményével, vagyis jelezte, hogy jó évet zárhatnak.

A hazai brókercégek közül mind a három nagy szolgáltatónál megugrott tavaly a forgalom és meg tudták őrizni egész évben a 20 százalék körüli piaci részesedésüket.

Az Equilor úgy tűnik, hogy nem igazán tudott profitálni a tavalyi részvénypiaci turbulenciából, piaci részesedése csökkent tavaly a tejes piaci forgalomból, a Random Capital és az OTP azonban növelni tudta a piaci részesedését és a negyedik-ötödik pozícióba kerültek mostanra a hazai brókercégek rangsorában.

Tavasszal a nagy brókercégeknél is többéves csúcsok dőltek, az Ersténél 2010 óta nem volt olyan magas forgalom, mint tavaly tavasszal, a Concorde-nál és a Woodnál pedig 2006-ig visszanyúló adatbázisunkban nem találtunk olyan magas adatforgalmat, mint 2020 márciusában.

A tavaszi hónapok mellett még novemberben is kiugró volt a forgalom a magyar tőzsdén, amikor a nemzetközi részvénypiacot olyan fontos események uralták, mint az amerikai elnökválasztás, vagy a koronavírus-vakcinák fejlesztéséről érkező hírek.

Beindultak a számlanyitások

A piaci turbulenciák közepette, tavaly márciusban megkérdeztük a nagy hazai befektetési szolgáltatókat arról, hogy hogyan reagáltak az ügyfeleik a tőzsdei zuhanásra, mennyire voltak aktívak, milyen eszközöket ajánlottak ügyfeleiknek a brókercégek, ezekből a válaszokból is körvonalazódik, hogy mi okozta a hazai szolgáltatók eredményének a megugrását tavaly.

A kockázatviselési kedv növekedésével párhuzamosan minden brókercégnél jellemzően voltak az új számlanyitások, a járványhelyzet következtében elsősorban az online csatornákon keresztül.

Megugró bevételek, emelkedő profit

A befektetési szolgáltatók mérlegfőösszege korábban soha nem látott csúcsra, 350 milliárd forint fölé emelkedett az első negyedévben.

Az év végére valamelyest csökkent, 316 milliárd forintra, de még így is 25 százalékkal volt magasabb a 2019 végi értéknél.

Az eszközökön belül a pénzeszközök állománya jelentősen emelkedett, az utolsó negyedévben 4,8 százalékkal, az elmúlt egy évben pedig közel 42 százalékos volt a növekedés. Az értékpapírállomány közben nagymértékben lecsökkent, szeptember végéhez képest 33 százalékkal, az egy évvel korábbi szintről pedig 63,6 százalékos volt a visszaesés, már nem érte el a 9 milliárd forintot az év végén.

A bevételek brutálisan nőttek a szolgáltatóknál, de ez a nagy felfutás már 2019 utolsó negyedévében megkezdődött.

Az elmúlt öt negyedévben a negyedéves bevételek a többszörösére emelkedtek a megelőző időszakhoz képest, míg 2018-ban és 2019 első három negyedévében 10 és 20 milliárd forint közé estek, addig az utóbbi öt negyedévben 50 és 90 milliárd forint között alakultak.

A negyedik negyedévben bár csökkent a bevétel az első negyedévi rekordszintű, közel 90 milliárd forintról 76 milliárd forintra, de még ez is közel 16 százalékos növekedést jelent 2019 október-decemberi időszakához viszonyítva. A teljes 2020-as évben megközelítették a 300 milliárd forintot a befektetési szolgáltatási tevékenység bevételei, ami több mint a két és félszerese a 2019-es értéknek.

A bevételeken belül a kereskedelmi tevékenység bevételei nőttek a legnagyobb mértékben, a negyedik negyedévi 76 milliárd forintból 64 milliárd forintot adtak, a teljes évet tekintve pedig a 297 milliárd forintból csaknem 259 milliárd forintot tettek ki.

A bevételek emelkedésével együtt a ráfordítások is emelkedtek, de még így is jóval magasabb eredményt értek el a befektetési vállalkozások a befektetési szolgáltatásokból a negyedik negyedévben, mint az előző év azonos időszakában. Év/év alapon 43 százalékos, a harmadik negyedévhez képest pedig 38 százalékos volt a dinamika.

A bevételek megugrását nem követték le a személyi jellegű költségek, szektorszinten 9 százalékkal emelkedtek a teljes 2020-as évet tekintve, miközben a bevétel a többszörösére ugrott.

A negyedik negyedévben 2,4 milliárd forintot tettek ki, ami a 2019 negyedik negyedévi szintről 9,5 százalékos, a harmadik negyedévi értékről pedig 27 százalékos növekedés.

Az anyagjellegű ráfordítások a harmadik negyedévhez képest kétszámjegyű, 21 százalékos növekedést mutattak, viszont az egy évvel korábbi szintről egy jelentősebb, 17 százalékos visszaesés volt.  

A szektor adózott eredménye a tavalyi első negyedévben rekordot ért el, 4,5 milliárd forintra rúgott, ehhez képest valamivel gyengébb volt 2020 többi negyedéve. De az október-decemberi időszak 2,25 milliárd forintos nettó eredménye így is 29 százalékkal van az egy évvel korábbi szint felett.

A teljes évet 11,7 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a szektor, ami több mint 26 százalékos emelkedés 2019-hez képest és történelmi rekordot jelent, soha nem volt még ekkora profitja a szektornak. 

Címlapkép: Getty Images

frakfurt
olasz koronavírus járvány tüntetés
putyin katonaság oroszország
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kockázatkezelő munkatárs

Kockázatkezelő munkatárs

Treasury informatikus

Treasury informatikus

Vezető statisztikai elemző

Vezető statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző, BPT

Junior statisztikai elemző, BPT
2021-02-24
Private Investor Day 2021
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
kínai vakcina sinopharm