tesla
Üzlet

Zuhan a Tesla, magával rántotta az egész EV-szektort

Portfolio
A Tesla továbbra is az elektromosautó-gyártó szektor megkerülhetetlen szereplője, ráadásul olyannyira fontos, hogy jellemzően képes az egész szektort megmozgatni. A történelmi csúcsról már több mint 20 százalékot esett a Tesla árfolyama az elmúlt időszakban, és érdekes azt látni, hogy a három legnépszerűbb kínai elektromos autós részvény átlagban szintén közel értékének ötödét vesztette el ugyanezen az időtávon.

A Tesla árfolyama 8,6 százalékot esett 714,5 dollárig hétfőn, ami 186 dollárral alacsonyabb, mint a 900,4 dolláros történelmi csúcs, amit januárban, szűk egy hónapja ért el az árfolyam, ez 20,7 százalékos esésnek felel meg a csúcshoz képest. Bár jellemzően részvények egy csoportjára szokták alkalmazni a medvepiac kifejezést – 20 százalékos esés a csúcsról – de jelenleg a Tesla esetében definíció szerint új medvepiacról beszélhetünk.

tesla

Mindeközben arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Tesla piaci kapitalizáció alapján egy óriásnak számít, jelenleg majdnem annyit ér a vállalat egymagában, mint az összes hagyományos autógyártó együttvéve.

Amikor pedig a Tesla esik, akkor más EV-részvények is jellemzően követik.

Hétfőn a Teslával együtt a három legnépszerűbb elektromos autós részvény, a NIO, az Xpeng, és a Li Auto árfolyama is 7-8 százalékos mínuszban zárt. Amióta pedig a Tesla elérte a történelmi csúcsát, mindhárom előbb említett részvény is átlagban közel 20 százalékot esett – éppen, mint a Tesla.

nio
xpeng
liauto

Úgy látszik tehát, hogy a Tesla a bechmark a EV-részvényekhez, épp mint az S&P500 az amerikai részvények esetében. Ezzel együtt felmerül egy érdekes kérdés: mi van a Tesla-féle bétával? A részvények esetében a béta lényegében a szisztematikus kockázat mérőszáma. Ami a piaccal általánosságban történik, azt a bétával lehet hozzákapcsolni az egyedi részvényhez.

Ha például egy részvénynek 2-es a bétája, akkor várhatóan 2 százalékot fog emelkedni az árfolyam, mikor a piac 1 százalékot emelkedik. A bétának nem feltétlen kell 1-es érték felett lennie, az S&P 500-ban található aranybánya cégeknek például jellemzően 0,5-ös a bétája, tehát ezeknek az árfolyama nem emelkedik annyira gyorsan, mikor a piac feljebb kerül.

Tehát ezt lehet úgy értelmezni, hogy ami történik az arany részvényekkel, annak durván a fele magyarázható azzal, hogy mi történik az S&P 500-zal, a másik fele pedig  egyéb tényezőkkel magyarázható, például az arany árfolyamának változásával.

Nyilván bétát lényegében akármire tudunk számolni, de más EV-részvényekre való Tesla-kockázat egy igazán érdekes koncepció. A „Tesla béta” a három kínai EV-részvényre – NIO, Xpeng, Li – hozzávetőlegesen 0,5 lehet a Barron's szerint. Ezt értelmezhetjük úgy, mint az előbbi példánál az arany esetében, hogy ami ezekkel a részvényekkel történik, az felerészt annak tudható be, hogy mi van a Teslával.

Koncepciószinten ez egy érdekes elképzelés, de akkor tudni kell, hogy mi történik a Teslával. Az elmúlt időszakban látott lefordulás a Teslánál elsősorban az inflációs félelmeknek tudható be. A piac egyre jobban tart az infláció megugrásától, ami elsősorban a magas növekedési profillal rendelkező vállalatok számára kedvezőtlen a diszkontráták miatt. A Tesla cash flowjának nagy része a jövőben fog érkezni, a jövőbeli cash flow pedig kevesebbet érnek a jelenben, mikor a kamatlábak emelkednek.

Hétfőn egyébként több növekedési részvény is nagyobb ütés kapott, a Nasdaq Composite (amely tech részvényeket tömörít) 2,5 százalékos mínuszban zárt.

nasdaq

A Tesla bétája a Nasdaqhoz képest nagyjából 2-es, tehát egy 5 százalékos esés egyáltalán nem meglepő. A Tesla árfolyama viszont 8,6 százalékot esett, a további 3,6 százalékot pedig több faktor is indikálhatta.

Az Electrek írt arról, hogy a Tesla nem fogad több megrendelést a legalacsonyabban árazott Model Y típusra, de a magas kereslet nem igazán rossz dolog. Itt még az játszhat szerepet, hogy esetleg a chiphiány miatt nem tudnak annyit gyártani, hogy kielégítsék a keresletet, de ez csak spekuláció.

Még egy lehetséges kiváltó ok a tegnapi esés mögött, hogy nagyot zuhant a bitcoin árfolyama hétfőn, és miután a Tesla korábban 1,5 milliárd dollárért vásárolt a kriptodevizából, így a befektetők ezt is árazhatták tegnap.

btc

Címlapkép: Angel Garcia/Bloomberg via Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
netflix