bear
Üzlet

Nagy esés a magyar tőzsdén, Amerika is mínuszban zárt

Portfolio
Remekül kezdődött a hét a tengerentúli tőzsdéken, többek között a koronavírus-esetszámok kedvező alakulásának és az újabb nagy pénzügyi mentőcsomagnak köszönhetően szárnyaltak az indexek, tegnap azonban alábbhagyott a lendület, elsősorban a technológiai és a növekedési részvények alulteljesítésének köszönhetően lejjebb kerültek a vezető börzék. Az ázsiai tőzsdéken ma többnyire jó hangulatban telt a kereskedés, és Európában is erős volt a kezdés, így kezdetben folytatódott a tegnapi rali, amit részben az eurózóna stabil inflációs adatai hajtottak. A késő délelőtti órákban a kriptodevizákat is valósággal tépték a befektetők, a bitcoin jegyzése ismét átlépte az 50 000 dollárt. A délutáni órákra alábbhagyott a lendület, esést láthatunk a magyar tőzsdénél, ami az újabb korlátozó intézkedések belengetésével magyarázható többek között. Felemás nyitást láthattunk a tengerentúlon a technológiai papírok alulteljesítése mellett, beárnyékolja a hangulatot a legújabb makroadat, miszerint a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban. Végül egyértelműen negatív tartományban zárt Amerika.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Elromlott a hangulat a végére, a Bézs Könyv sem hozott optimizmust

Fokozatosan kúsznak felfelé a kötvényhozamok az USA-ban, a Fed Bézs könyve pedig csak kis év eleji javulást mutat az amerikai gazdasági környezetben, mindez pedig negatívan érinti a részvénypiacot. Végül a Dow is negatív tartományba csúszott át: 0,39%-os csökkenéssel zárt, miközben az S&P 500 1,31%-ot, a Nasdaq pedig 2,70%-ot esett.

 

Még mindig vegyes a kép Amerikában

Vegyesen alakulnak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow 0,12%-os pluszban van, az S&P 500 viszont 0,82%-ot veszített keddi záróértékéből, a Nasdaq pedig jelentős, 2,34%-os esést mutat. A technológiai részvények alulteljesítenek: a Microsoft 2,6%-os, a Facebook 1,1%-os, az Alphabet 2,7%-os mínuszban van.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Komoly mínuszban zárt a BUX

A felemás európai hangulatban ma 1,8 százalékos mínuszban zárt a BUX, ezzel az utolsók között szerepelt a magyar börze a kontinensen. A hazai blue chipek közül az OTP 1,3 százalékkal, a Mol pedig 2,7 százalékkal került lejjebb, 2,3 százalékot esett a Richter, a Magyar Telekom papírja viszont feljebb tudott kerülni fél százalékkal.

buxi

Elromlott a hangulat a nap végére Európában

A kereskedés végéhez közeledve jelentősen elromlott a korábban tapasztalt remek befektetői hangulat, szűk egy órával a zárás előtt leginkább az iránykeresés a jellemző a vezető börzékre: a német DAX, a franci CAC és a brit FTSE 100 is 0,1 százalékos mínuszban van, a magyar tőzsde pedig továbbra is alulteljesítő, már másfél százalékos a mínusz a BUX Indexnél.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Az amerikai tőzsdék felemás képet mutatnak a piacnyitást követően, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq 0,3 százalékkal, míg a Dow Jones a kedvezőtlenebb előjelek ellenére 0,2 százalékot emelkedett. Ronthatja valamelyest a hangulatot a legújabb makroadat: a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban, jelezve, hogy a munkaerőpiac nehezen áll talpra, jóllehet az év eleje óta sokat javult a járványügyi helyzet - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

dow0,2

660 milliós bírságot kapott egy egészségügyi közbeszerzéssel foglalkozó kartell

A Gazdasági Versenyhivatal összesen mintegy 660 milliós bírságot szabott ki három vállalkozásra, amelyek különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között.

Tovább a cikkhez

Erős az OTP, de azért megint odacsapott a válság

Az OTP péntek hajnalban teszi majd közzé a tavalyi negyedik negyedévről szóló gyorsjelentését, most kijött az időszakra vonatkozó legfrissebb elemzői konszenzus. A bank bevételei és a céltartalékolás előtti eredménye is robusztus működést mutat, de a céltartalékolás újra magasra emelkedhetett, ez rontotta a bankcsoport eredményét.

Tovább a cikkhez

Olvadnak a pluszok, a magyar tőzsde rosszul teljesít

A délutáni órákban mérséklődött a tőkepiaci hangulat, jelentősen leolvadtak a pluszok a vezető börzéknél. A német DAX és a francia CAC is fél százalékos pluszt mutat, lefordult azonban az angol tőzsde, jelenleg 0,1 százalékos a mínusz. 

1,3 százalékos esésével nagyon rosszul teljesít a magyar börze: a befektetők ütik a blue chipeket, 2 százalékos mínuszban van a Richter, 1,6 százalékot esett az OTP, de a Mol is lejjebb került fél százalékkal. A jelentős hangulatromlás többek között annak tudható be, hogy nemrég videót tett közzé a magyar kormány a Facebook-oldalán, melyben Merkely Béla, a SOTE rektora arról beszél, hogy további korlátozó intézkedésekre lehet szükség, ha nem enyhül a járvány.

bux

Iránykeresés jöhet az amerikai tőzsdéken

A tegnapi komoly megtorpanást követően ma nem várható markán nyitás a tengerentúlon, a kereskedést megelőző adatok alapján iránykeresés várható az S&P 500 és a Dow esetében is, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb. A hét eleji erős teljesítményt több tényező okozta, köztük a várható újabb pénzügyi mentőcsomag, a kötvényhozamok mérséklődése és a Johnson & Johnson egydózisos vakcinájának elfogadása. 

nasd

Új igazgatósági tag az AKKO Investnél

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta az AKKO Invest, hogy új igazgatósági és audit bizottsági tagot választottak a vállalatnál.

Tovább a cikkhez

Vételen az Alteo az MKB-nál, jelentős a felértékelődési potenciál

Nem változtatott az Alteo korábbi célárán az MKB, az elemzőház szerint a negyedik negyedévben minden a várakozásai szerint alakult. A cég korábbi befektetései elkezdtek megtérülni, így a hosszú távú előrejelzések változatlanok maradtak.

Tovább a cikkhez

Alulteljesít a magyar tőzsde

A remek nemzetközi tőkepiaci hangulatban alulteljesít a magyar tőzsde, a BUX Index jelenleg 0,1 százalékos mínuszban áll. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, feljebb került a Mol és a Magyar Telekom, esett azonban az OTP és a Richter jegyzése. A hazai tőzsde sztárja továbbra is a Masterplast, nemrég brutális célárt fogalmazott meg a vállalat papírjára egy német elemzőcég, ennek köszönhetően már 11,8 százalékos az emelkedés a papírnál.

A koronavírus-esetszámok alakulásával is magyarázható a relatíve rossz teljesítmény, rohamosan közelítünk az eddigi rekord, 8000-es napi fertőzésszám felé, ezért a kormány ma ülésezik a további szükséges járványügyi intézkedések megvitatásáról. 

buxika

Valósággal szabadultak a befektetők az elektromosautó-gyártók részvényeitől

A tegnapi kereskedésben kifejezetten rosszul teljesítettek az elektromosautó-gyártók, köztük főleg a feltörekvő Tesla-riválisok. A gyengébb teljesítmény mögött elsősorban a Nio kedvezőtlenebb gyorsjelentése állhat, mivel a vártnál nagyobbak voltak a cég veszteségei, de emellett a februári értékesítések is gyengék voltak több gyártó esetében is.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb a hangulat Európa tőzsdéin

A reggeli mérsékelt emelkedést követően egyre jobb a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX, a CAC és a FTSE is komoly, 1 százalék körüli pluszt mutat, a Masterplast remek teljesítménye ellenére azonban lejjebb került a magyar börze. A legjobb teljesítményt az osztrák tőzsdénél láthatjuk, az ATX jelenleg 1,4 százalékos pluszban van.

Mikor vehetjük meg bitcoinnal a magyar tőzsde részvényeit a magyar tőzsdén?

A címben feltett kérdés első felére a válasz az, hogy a következő 1-2 évben nem lehet majd bitcoinnal fizetni a BÉT-en, a cím második felére viszont biztatóbb a válasz, ugyanis akár már jövőre bevezethetik a magyar tőzsdére a BÉT részvényeit, mondta el a Portfolio-nak Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, akivel az elmúlt 5 év stratégiájában megfogalmazott célok teljesüléséről, a következő évekre vonatkozó tervekről, de a reddites forradalomról és a SPAC-ekről is beszélgettünk. Végh Richárd szerint elképzelhető, hogy a BÉT akár akvizíciókkal is terjeszkedjen a régióban.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a kriptodevizák, 50 000 dollár felett a bitcoin

A remek tőkepiaci hangulatban a kriptodevizákat is előszeretettel zsákolják ma a befektetők, az összes jelentősebb kriptopénz jegyzése feljebb került a késődélelőtti órákban. Az emelkedést a nyolcadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező litecoin vezeti, de a bitcoin is komoly emelkedést tudhat maga mögött, ismét 50 000 dollár fölött van az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Itt a reddites csorda új célpontja, már népszerűbb mint a GameStop

Tegnap hatalmas emelkedés volt látható a Rocket nevű cég részvényeiben, amely főleg jelzáloghitelezéssel foglalkozik, és nagyon hasonlónak tűnnek a mostani árfolyammozgás körülményei, mint amit a GameStop vagy az AMC esetében lehetett tapasztalni korábban. Egyrészt itt is rendkívül magas a shortállomány, másrészt a tegnapi nap végén már többször került említésre a reddites WallStreetBets nevű fórumon, mint bármelyik másik papír. Emellett pedig mémként is tökéletesen megállja a helyét, mivel a cég nevét rakétaként lehetne lefordítani, ami népszerű emoji volt mostanában a kisbefektetők körében.

Tovább a cikkhez

Remek a hangulat a kriptopiacon

A koradélutáni órákban valósággal szárnyalnak a fontosabb kriptodevizák árfolyamai. A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező bitcoin például 5 százalékkal került feljebb, így ismét átlépte az 50000 dolláros szintet a jegyzés,

btc5

míg a második legjelentősebb kriptodeviza, az ethereum árfolyama 7,1 százalékkal került eddig feljebb ma,

ether7,1

a legnagyobb emelkedést pedig a nyolcadik legjelentősebb kriptonál, a litecoinnál láthatjuk, jelenleg 8,2 százalékos a plusz.

lite8,2

Megszólalt a stratéga: Nyáron már nyájimmunitás lesz

Mostanában a növekvő kötvényhozamok és az inflációs félelmek apropóján leginkább a tőzsdék eséséről szóló előrejelzéseket olvashatunk, ám akadnak még olyan guruk, akik további emelkedést prognosztizálnak: ezt a tábort erősíti például Phil Orlando, a Federated Hermes vezető részvénypiaci stratégája, aki szerint már nyáron kialakulhat a nyájimmunitás a koronavírussal szemben az Egyesült Államokban, ennek apropóján remek gazdasági teljesítményt és a részvénypiacok emelkedését vetíti előre a stratéga - most azt is elárulta, hogy szerinte hogyan érdemes megjátszani az előttünk álló időszakot.

Tovább a cikkhez

Brutális céláremelés, szárnyal a Masterplast árfolyama

Reggel megírtuk, hogy elemzést készített a Masterplastról a Kalliwoda Research, amiben a mostani árfolyam több mint duplájára rúgó célárat határozott meg a német elemzőcég a Masterplastra. A friss célár jóval magasabb, mint a cég részvényeit követő másik elemzőcég, az MKB célára, az esemény hatására komoly rali indult a részvénynél, valósággal rávetették magukat a befektetők a papírra.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben az európai tőzsdék

Kedvező hangulatban indul az európai tőzsdei kereskedés, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,7 százalékkal, a francia CAC 0,6 százalékkal, a brit FTSE pedig már közel 1 százalékkal került feljebb, de máshol is emelkedések láthatóak, többek között az olasz vagy a spanyol börzén is.

daxnyitáss

Patai Mihály: tőzsdére visszük a tőzsdét

Az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke beszélt arról, hogy tőzsdére viszik a BÉT-et.

Tovább a cikkhez

Jó nyitás a magyar tőzsdén

A mai piacnyitást követően 0,4 százalékkal feljebb került a magyar BUX Index. A hazai blue chipek közül az OTP 0,3 százalékos, míg a Mol 0,8 százalékos pluszban van, a Richter pedig 0,4 százalékkal tudott emelkedni, ám a Magyar Telekom lejjebb került, jelenleg 0,3 százalékos a mínusz a papírnál. A hazai tőzsdén nagy valószínűséggel a Masterplastra lesz érdemes ma figyelni, nemrég elképesztően magas célár érkezett ugyanis a vállalat papírjára. A kereskedést 5,6 százalékos pluszban kezdte a részvény.

bux

Ilyet is régen láttunk a magyar tőzsdén - Brutális célár jött a Masterplastra

Részeletes, 25 oldalas elemzést készített a Masterplastról a Kalliwoda Research, amiben a lényeg: első ránézésre értelmezhetetlenül magas, a mostani árfolyam több mint duplájára rúgó célárat határozott meg a német elemzőcég a Masterplastra. A friss, ropogós célár jóval magasabb, mint a cég részvényeit követő másik elemzőcég, az MKB célára.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedéssel nyithatnak az európai piacok

  • A hét elején tapasztalt emelkedés után alábbhagyott tegnap a lendület a vezető tengerentúli tőzsdéken, elsősorban a tech-részvények alulteljesítésének, illetve az elektromosautó-gyártók rossz teljesítményének köszönhetően relatíve rossz volt a hangulat a tőzsdéken, végül az S&P 500 0,8, a Nasdaq 1,7 a Dow pedig 0,5 százalékot esett. A hét eleji remek hangulatot egyébként segítette egyrészt az, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta hétvégén a Johnson & Johnson által fejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását, illetve az is jó hírként szolgált, hogy már öt hónapja nem volt ilyen alacsony az új fertőzések száma az Egyesült Államokban. Emellett a törvényhozás alsóháza elfogadta Joe Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomagját, ami így most a szenátus elé került.
  • Többek között a nemrég megemelkedett amerikai kötvényhozamok mérséklődésének köszönhetően jól szerepeltek a mai kereskedésben az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 0,2 százalékot emelkedett, míg az ausztrál tőzsde 0,8 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékkal feljebb került, a shanghaji börze 1,3, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,7 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX is emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma itthon az MNB közli a januári kamatstatisztikákat és a hitelintézetek összevont mérlegét, ezeknek kevésbé lehet piacbefolyásoló hatása. Kínából érkezik egy újabb BMI (az országban több ilyen mutatót is közölnek ugyanazokból a szektorokból), de a nap legfontosabb közlése az amerikai foglalkoztatottság szeptemberi változása lesz.
  • Az olaj árfolyama emelkedik ma a kereskedésben, az áprilisi határidős WTI árfolyama hordónként 60,1 dollár, míg az arany jegyzése lejjebb került, jelenleg 1732,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint jelenleg enyhe gyengülés jeleit mutatja, most 364 forint 50 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 301 forint 70 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • Gyorsjelentések szempontjából relatíve eseménydús a mai nap, ma ismerhetjük meg többek között a Stellantis, az Okta és a Trip.com negyedik negyedéves számait is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Új befektetés tarolja le a világot – Milliók kattantak rá a zöld irányra

Elképesztő évet zárt tavaly a hazai befektetési alapok többsége ahhoz képest, milyennek tűnt márciusban a koronavírus-helyzet. A legjobb hozamot kétség kívül részvényalapokkal lehetett elérni, ezen belül is azok tudtak igazán szép hozamokat zsebre tenni, akik megatrendekre, innovációra és fenntarthatóságra építő befektetést választottak. A számok, a világ átalakulása, a befektetők hozzáállása azt bizonyítja: nem új hóbort ez, hanem egy születőben lévő új norma a befektetésekben. Minderről Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési- és termékfejlesztési igazgatójával beszélgetett elemzőnk, Árgyelán Ágnes.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1194700824