bear
Üzlet

Nagy esés a magyar tőzsdén, Amerika is mínuszban zárt

Portfolio
Remekül kezdődött a hét a tengerentúli tőzsdéken, többek között a koronavírus-esetszámok kedvező alakulásának és az újabb nagy pénzügyi mentőcsomagnak köszönhetően szárnyaltak az indexek, tegnap azonban alábbhagyott a lendület, elsősorban a technológiai és a növekedési részvények alulteljesítésének köszönhetően lejjebb kerültek a vezető börzék. Az ázsiai tőzsdéken ma többnyire jó hangulatban telt a kereskedés, és Európában is erős volt a kezdés, így kezdetben folytatódott a tegnapi rali, amit részben az eurózóna stabil inflációs adatai hajtottak. A késő délelőtti órákban a kriptodevizákat is valósággal tépték a befektetők, a bitcoin jegyzése ismét átlépte az 50 000 dollárt. A délutáni órákra alábbhagyott a lendület, esést láthatunk a magyar tőzsdénél, ami az újabb korlátozó intézkedések belengetésével magyarázható többek között. Felemás nyitást láthattunk a tengerentúlon a technológiai papírok alulteljesítése mellett, beárnyékolja a hangulatot a legújabb makroadat, miszerint a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban. Végül egyértelműen negatív tartományban zárt Amerika.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Elromlott a hangulat a végére, a Bézs Könyv sem hozott optimizmust

Fokozatosan kúsznak felfelé a kötvényhozamok az USA-ban, a Fed Bézs könyve pedig csak kis év eleji javulást mutat az amerikai gazdasági környezetben, mindez pedig negatívan érinti a részvénypiacot. Végül a Dow is negatív tartományba csúszott át: 0,39%-os csökkenéssel zárt, miközben az S&P 500 1,31%-ot, a Nasdaq pedig 2,70%-ot esett.

 

Még mindig vegyes a kép Amerikában

Vegyesen alakulnak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow 0,12%-os pluszban van, az S&P 500 viszont 0,82%-ot veszített keddi záróértékéből, a Nasdaq pedig jelentős, 2,34%-os esést mutat. A technológiai részvények alulteljesítenek: a Microsoft 2,6%-os, a Facebook 1,1%-os, az Alphabet 2,7%-os mínuszban van.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Komoly mínuszban zárt a BUX

A felemás európai hangulatban ma 1,8 százalékos mínuszban zárt a BUX, ezzel az utolsók között szerepelt a magyar börze a kontinensen. A hazai blue chipek közül az OTP 1,3 százalékkal, a Mol pedig 2,7 százalékkal került lejjebb, 2,3 százalékot esett a Richter, a Magyar Telekom papírja viszont feljebb tudott kerülni fél százalékkal.

buxi

Elromlott a hangulat a nap végére Európában

A kereskedés végéhez közeledve jelentősen elromlott a korábban tapasztalt remek befektetői hangulat, szűk egy órával a zárás előtt leginkább az iránykeresés a jellemző a vezető börzékre: a német DAX, a franci CAC és a brit FTSE 100 is 0,1 százalékos mínuszban van, a magyar tőzsde pedig továbbra is alulteljesítő, már másfél százalékos a mínusz a BUX Indexnél.

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

Az amerikai tőzsdék felemás képet mutatnak a piacnyitást követően, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq 0,3 százalékkal, míg a Dow Jones a kedvezőtlenebb előjelek ellenére 0,2 százalékot emelkedett. Ronthatja valamelyest a hangulatot a legújabb makroadat: a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban februárban, jelezve, hogy a munkaerőpiac nehezen áll talpra, jóllehet az év eleje óta sokat javult a járványügyi helyzet - derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

dow0,2

660 milliós bírságot kapott egy egészségügyi közbeszerzéssel foglalkozó kartell

A Gazdasági Versenyhivatal összesen mintegy 660 milliós bírságot szabott ki három vállalkozásra, amelyek különleges orvostechnikai eszközökre kiírt társadalombiztosítási tendereket osztottak fel egymás között.

Tovább a cikkhez

Erős az OTP, de azért megint odacsapott a válság

Az OTP péntek hajnalban teszi majd közzé a tavalyi negyedik negyedévről szóló gyorsjelentését, most kijött az időszakra vonatkozó legfrissebb elemzői konszenzus. A bank bevételei és a céltartalékolás előtti eredménye is robusztus működést mutat, de a céltartalékolás újra magasra emelkedhetett, ez rontotta a bankcsoport eredményét.

Tovább a cikkhez

Olvadnak a pluszok, a magyar tőzsde rosszul teljesít

A délutáni órákban mérséklődött a tőkepiaci hangulat, jelentősen leolvadtak a pluszok a vezető börzéknél. A német DAX és a francia CAC is fél százalékos pluszt mutat, lefordult azonban az angol tőzsde, jelenleg 0,1 százalékos a mínusz. 

1,3 százalékos esésével nagyon rosszul teljesít a magyar börze: a befektetők ütik a blue chipeket, 2 százalékos mínuszban van a Richter, 1,6 százalékot esett az OTP, de a Mol is lejjebb került fél százalékkal. A jelentős hangulatromlás többek között annak tudható be, hogy nemrég videót tett közzé a magyar kormány a Facebook-oldalán, melyben Merkely Béla, a SOTE rektora arról beszél, hogy további korlátozó intézkedésekre lehet szükség, ha nem enyhül a járvány.

bux

Iránykeresés jöhet az amerikai tőzsdéken

A tegnapi komoly megtorpanást követően ma nem várható markán nyitás a tengerentúlon, a kereskedést megelőző adatok alapján iránykeresés várható az S&P 500 és a Dow esetében is, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb. A hét eleji erős teljesítményt több tényező okozta, köztük a várható újabb pénzügyi mentőcsomag, a kötvényhozamok mérséklődése és a Johnson & Johnson egydózisos vakcinájának elfogadása. 

nasd

Új igazgatósági tag az AKKO Investnél

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta az AKKO Invest, hogy új igazgatósági és audit bizottsági tagot választottak a vállalatnál.

Tovább a cikkhez

Vételen az Alteo az MKB-nál, jelentős a felértékelődési potenciál

Nem változtatott az Alteo korábbi célárán az MKB, az elemzőház szerint a negyedik negyedévben minden a várakozásai szerint alakult. A cég korábbi befektetései elkezdtek megtérülni, így a hosszú távú előrejelzések változatlanok maradtak.

Tovább a cikkhez

Alulteljesít a magyar tőzsde

A remek nemzetközi tőkepiaci hangulatban alulteljesít a magyar tőzsde, a BUX Index jelenleg 0,1 százalékos mínuszban áll. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, feljebb került a Mol és a Magyar Telekom, esett azonban az OTP és a Richter jegyzése. A hazai tőzsde sztárja továbbra is a Masterplast, nemrég brutális célárt fogalmazott meg a vállalat papírjára egy német elemzőcég, ennek köszönhetően már 11,8 százalékos az emelkedés a papírnál.

A koronavírus-esetszámok alakulásával is magyarázható a relatíve rossz teljesítmény, rohamosan közelítünk az eddigi rekord, 8000-es napi fertőzésszám felé, ezért a kormány ma ülésezik a további szükséges járványügyi intézkedések megvitatásáról. 

buxika

Valósággal szabadultak a befektetők az elektromosautó-gyártók részvényeitől

A tegnapi kereskedésben kifejezetten rosszul teljesítettek az elektromosautó-gyártók, köztük főleg a feltörekvő Tesla-riválisok. A gyengébb teljesítmény mögött elsősorban a Nio kedvezőtlenebb gyorsjelentése állhat, mivel a vártnál nagyobbak voltak a cég veszteségei, de emellett a februári értékesítések is gyengék voltak több gyártó esetében is.

Tovább a cikkhez

Egyre jobb a hangulat Európa tőzsdéin

A reggeli mérsékelt emelkedést követően egyre jobb a hangulat az európai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a DAX, a CAC és a FTSE is komoly, 1 százalék körüli pluszt mutat, a Masterplast remek teljesítménye ellenére azonban lejjebb került a magyar börze. A legjobb teljesítményt az osztrák tőzsdénél láthatjuk, az ATX jelenleg 1,4 százalékos pluszban van.

Mikor vehetjük meg bitcoinnal a magyar tőzsde részvényeit a magyar tőzsdén?

A címben feltett kérdés első felére a válasz az, hogy a következő 1-2 évben nem lehet majd bitcoinnal fizetni a BÉT-en, a cím második felére viszont biztatóbb a válasz, ugyanis akár már jövőre bevezethetik a magyar tőzsdére a BÉT részvényeit, mondta el a Portfolio-nak Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, akivel az elmúlt 5 év stratégiájában megfogalmazott célok teljesüléséről, a következő évekre vonatkozó tervekről, de a reddites forradalomról és a SPAC-ekről is beszélgettünk. Végh Richárd szerint elképzelhető, hogy a BÉT akár akvizíciókkal is terjeszkedjen a régióban.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a kriptodevizák, 50 000 dollár felett a bitcoin

A remek tőkepiaci hangulatban a kriptodevizákat is előszeretettel zsákolják ma a befektetők, az összes jelentősebb kriptopénz jegyzése feljebb került a késődélelőtti órákban. Az emelkedést a nyolcadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező litecoin vezeti, de a bitcoin is komoly emelkedést tudhat maga mögött, ismét 50 000 dollár fölött van az árfolyam.

Tovább a cikkhez

Itt a reddites csorda új célpontja, már népszerűbb mint a GameStop

Tegnap hatalmas emelkedés volt látható a Rocket nevű cég részvényeiben, amely főleg jelzáloghitelezéssel foglalkozik, és nagyon hasonlónak tűnnek a mostani árfolyammozgás körülményei, mint amit a GameStop vagy az AMC esetében lehetett tapasztalni korábban. Egyrészt itt is rendkívül magas a shortállomány, másrészt a tegnapi nap végén már többször került említésre a reddites WallStreetBets nevű fórumon, mint bármelyik másik papír. Emellett pedig mémként is tökéletesen megállja a helyét, mivel a cég nevét rakétaként lehetne lefordítani, ami népszerű emoji volt mostanában a kisbefektetők körében.

Tovább a cikkhez

Remek a hangulat a kriptopiacon

A koradélutáni órákban valósággal szárnyalnak a fontosabb kriptodevizák árfolyamai. A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező bitcoin például 5 százalékkal került feljebb, így ismét átlépte az 50000 dolláros szintet a jegyzés,

btc5

míg a második legjelentősebb kriptodeviza, az ethereum árfolyama 7,1 százalékkal került eddig feljebb ma,

ether7,1

a legnagyobb emelkedést pedig a nyolcadik legjelentősebb kriptonál, a litecoinnál láthatjuk, jelenleg 8,2 százalékos a plusz.

lite8,2

Megszólalt a stratéga: Nyáron már nyájimmunitás lesz

Mostanában a növekvő kötvényhozamok és az inflációs félelmek apropóján leginkább a tőzsdék eséséről szóló előrejelzéseket olvashatunk, ám akadnak még olyan guruk, akik további emelkedést prognosztizálnak: ezt a tábort erősíti például Phil Orlando, a Federated Hermes vezető részvénypiaci stratégája, aki szerint már nyáron kialakulhat a nyájimmunitás a koronavírussal szemben az Egyesült Államokban, ennek apropóján remek gazdasági teljesítményt és a részvénypiacok emelkedését vetíti előre a stratéga - most azt is elárulta, hogy szerinte hogyan érdemes megjátszani az előttünk álló időszakot.

Tovább a cikkhez

Brutális céláremelés, szárnyal a Masterplast árfolyama

Reggel megírtuk, hogy elemzést készített a Masterplastról a Kalliwoda Research, amiben a mostani árfolyam több mint duplájára rúgó célárat határozott meg a német elemzőcég a Masterplastra. A friss célár jóval magasabb, mint a cég részvényeit követő másik elemzőcég, az MKB célára, az esemény hatására komoly rali indult a részvénynél, valósággal rávetették magukat a befektetők a papírra.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben az európai tőzsdék

Kedvező hangulatban indul az európai tőzsdei kereskedés, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,7 százalékkal, a francia CAC 0,6 százalékkal, a brit FTSE pedig már közel 1 százalékkal került feljebb, de máshol is emelkedések láthatóak, többek között az olasz vagy a spanyol börzén is.

daxnyitáss

Patai Mihály: tőzsdére visszük a tőzsdét

Az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke beszélt arról, hogy tőzsdére viszik a BÉT-et.

Tovább a cikkhez

Jó nyitás a magyar tőzsdén

A mai piacnyitást követően 0,4 százalékkal feljebb került a magyar BUX Index. A hazai blue chipek közül az OTP 0,3 százalékos, míg a Mol 0,8 százalékos pluszban van, a Richter pedig 0,4 százalékkal tudott emelkedni, ám a Magyar Telekom lejjebb került, jelenleg 0,3 százalékos a mínusz a papírnál. A hazai tőzsdén nagy valószínűséggel a Masterplastra lesz érdemes ma figyelni, nemrég elképesztően magas célár érkezett ugyanis a vállalat papírjára. A kereskedést 5,6 százalékos pluszban kezdte a részvény.

bux

Ilyet is régen láttunk a magyar tőzsdén - Brutális célár jött a Masterplastra

Részeletes, 25 oldalas elemzést készített a Masterplastról a Kalliwoda Research, amiben a lényeg: első ránézésre értelmezhetetlenül magas, a mostani árfolyam több mint duplájára rúgó célárat határozott meg a német elemzőcég a Masterplastra. A friss, ropogós célár jóval magasabb, mint a cég részvényeit követő másik elemzőcég, az MKB célára.

Tovább a cikkhez

Óvatos emelkedéssel nyithatnak az európai piacok

  • A hét elején tapasztalt emelkedés után alábbhagyott tegnap a lendület a vezető tengerentúli tőzsdéken, elsősorban a tech-részvények alulteljesítésének, illetve az elektromosautó-gyártók rossz teljesítményének köszönhetően relatíve rossz volt a hangulat a tőzsdéken, végül az S&P 500 0,8, a Nasdaq 1,7 a Dow pedig 0,5 százalékot esett. A hét eleji remek hangulatot egyébként segítette egyrészt az, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) jóváhagyta hétvégén a Johnson & Johnson által fejlesztett, egykomponensű oltóanyag vészhelyzeti alkalmazását, illetve az is jó hírként szolgált, hogy már öt hónapja nem volt ilyen alacsony az új fertőzések száma az Egyesült Államokban. Emellett a törvényhozás alsóháza elfogadta Joe Biden 1900 milliárd dolláros mentőcsomagját, ami így most a szenátus elé került.
  • Többek között a nemrég megemelkedett amerikai kötvényhozamok mérséklődésének köszönhetően jól szerepeltek a mai kereskedésben az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 0,2 százalékot emelkedett, míg az ausztrál tőzsde 0,8 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,7 százalékkal feljebb került, a shanghaji börze 1,3, míg a Hong Kong-i tőzsde 1,7 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek, a határidős DAX is emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma itthon az MNB közli a januári kamatstatisztikákat és a hitelintézetek összevont mérlegét, ezeknek kevésbé lehet piacbefolyásoló hatása. Kínából érkezik egy újabb BMI (az országban több ilyen mutatót is közölnek ugyanazokból a szektorokból), de a nap legfontosabb közlése az amerikai foglalkoztatottság szeptemberi változása lesz.
  • Az olaj árfolyama emelkedik ma a kereskedésben, az áprilisi határidős WTI árfolyama hordónként 60,1 dollár, míg az arany jegyzése lejjebb került, jelenleg 1732,8 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint jelenleg enyhe gyengülés jeleit mutatja, most 364 forint 50 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 301 forint 70 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • Gyorsjelentések szempontjából relatíve eseménydús a mai nap, ma ismerhetjük meg többek között a Stellantis, az Okta és a Trip.com negyedik negyedéves számait is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Új befektetés tarolja le a világot – Milliók kattantak rá a zöld irányra

Elképesztő évet zárt tavaly a hazai befektetési alapok többsége ahhoz képest, milyennek tűnt márciusban a koronavírus-helyzet. A legjobb hozamot kétség kívül részvényalapokkal lehetett elérni, ezen belül is azok tudtak igazán szép hozamokat zsebre tenni, akik megatrendekre, innovációra és fenntarthatóságra építő befektetést választottak. A számok, a világ átalakulása, a befektetők hozzáállása azt bizonyítja: nem új hóbort ez, hanem egy születőben lévő új norma a befektetésekben. Minderről Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési- és termékfejlesztési igazgatójával beszélgetett elemzőnk, Árgyelán Ágnes.

Tovább a cikkhez
izrael palesztina
koronavirus vilag
iskola járvány koronavírus
Remdesivir gyógyszer
GettyImages-1217363278
gazdasági kilátások cégvezető

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
gazdasági kilátások cégvezető