csányi sándor
Üzlet

Csányi Sándor az OTP árfolyamáról: emelnék a célszinten!

Ma hajnalban tette közzé legfrissebb gyorsjelentését az OTP, az azt követő, ma délelőtti sajtótájékoztatón a bank vezetői beszéltek a járványügyi helyzetről, a hitelmoratórium után várható hatásokról, az akvizíciós tervekről, az osztalékról és az OTP árfolyamáról.

Akvizíciók

Meg fogjuk nézni a Commerzbankot (a német bank magyarországi operációját, amely nemrég eladósorba került), részt szeretnénk venni az átvilágítási folyamatban, és az alapján döntünk, hogy teszünk-e ajánlatot vagy sem. A Commerzbank jó nagyvállalati portfólióval rendelkezik, nincs olyan aggodalmunk, hogy versenyjogi aggályok merülnének fel, hiszen a vállalati piaci részesedésünk, még ha a legnagyobb is az országban, abszolút nem vagyunk monopolhelyzetben, mondta Csányi Sándor.

Jelenleg 3 országban tárgyalunk, szerintem lesz idén bejelentés, tette hozzá a bankvezér. Később ehhez még megjegyezte, hogy a három célpont közül az egyiknél olyan országról van szó, ahol az OTP már jelen van, ez alapján

2 új országban is megjelenhet az OTP.

Arra a kérdésünkre, hogy Európán kívüli bankvásárlásban is gondolkodik-e az OTP, Csányi Sándor a következőt válaszolta:

Rossz vagyok a térképből, úgyhogy erre nem tudok válaszolni.

Járványhelyzet

A hitelmoratóriumot követő lépések kevésbé kiszámíthatóak, mint egy normál üzletmenetben, de nyilván elemeztük a portfólió helyzetét, a várakozások szerint nem lesz jelentős negatív hatása az OTP-re nézve. A lakossági hitelállomány 48 százalékát, a vállalati portfólió 25 százalékát érinti a moratórium. A moratóriumot követően a bank mindent megtesz, hogy kezelje a különböző ügyfelek helyzetét, és ha szükséges, adott esetben adhat további moratóriumot, részletfizetést, hitelmeghosszabbítást, most dolgozzák ki azokat a lehetőségeket, amiket a moratórium megszűnését követően fognak alkalmazni.

Szinergiahatások

Horvátországban már realizálta a szinergiahatásokat az OTP, ott nagyjából 30 százalékos költséghatékonyság-javulás jelentkezett, az első szerbiai akvizíciónál is jelentős költségszinergiákat realizált az OTP már most, az idei második negyedévben fogják lezárni a második összeolvadási folyamatot, itt további jelentős megtakarításokat vár az OTP. A montenegrói egyesülési folyamatot tavaly év végén zárták le, ott idén jelenhetnek meg a költségszinergiák, mondta el Bencsik László.

Osztalék

Arra a kérdésünkre, hogy szeptember 30-át követően legkorábban mikor fizethet osztalékot az OTP, Csányi Sándor a következőt válaszolta:

Szeptember 30. után viszonylag gyorsan napirendre fogjuk tűzni annak a megvitatását, hogy fizessünk-e osztalékelőleget vagy várjuk meg a következő évet, de előre mondom, hogy ha megvárjuk a 2021-es évet lezáró közgyűlést, és közben osztalékelőleg fizetésére nem kerül sor, akkor a már félretett 119 milliárd forintot nem fogjuk elsumákolni, hanem ki fogjuk fizetni a befektetőknek.

Részvényárfolyam

A sajtótájékoztatón emlékeztettünk arra, hogy Csányi Sándor 2020 májusában azt nyilatkozta, hogy az OTP részvények 15 ezres árfolyama egyáltalán nem volt túlzó, és kétsége sincs abban, hogy ez az ár vissza fog térni. Arra a kérdésünkre, hogy a bankvezér még mindig tartja-e ezt a kijelentését, Csányi Sándor a következőt válaszolta:

Emelnék a célszinten.

Ma egyébként a kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci hangulatban az OTP árfolyama 1,2 százalékkal 13 ezer forint közelébe esett.

otapap

Moratórium

A külföldi leánybankoknál vannak már azzal kapcsolatban tapasztalatok, hogy mi jöhet a moratórium után, hiszen a moratóriumok már vagy lezárultak, vagy az ügyfelek többsége kilépett a moratóriumból. Szerbiában, ahol hasonlóan magas volt a részvételi arány, mint Magyarországon, a moratórium lezárását követően az ügyfelek kevesebb mint 3 százaléka került nem teljesítő kategóriába, Bulgáriában 2 százalékuk. Vagyis a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy adott esetben az MNB számainál jobban is alakulhat a helyzet. Főleg annak fényében, hogy azok a külföldi ügyfelek még tavaly léptek be a moratóriumba, amikor még nem volt vége a Covid-helyzetnek. Tehát abban az esetben, ha Magyarországon a beoltottság dinamikusan halad, és itt pozitívum, hogy Magyarországon a legmagasabb a beoltottak aránya az Európai Unión belül, mire június 30-én lejár a moratórium, addigra olyan magas lehet a beoltottság Magyarországon, hogy további hullámok nem fognak bekövetkezni, ebben az esetben pedig az év második felében egy nagyon dinamikus gazdasági növekedés jöhet. Jó esélye van annak, hogy akár bőven 10 százalék alatt, adott esetben nem haladja meg az 5 százalékot azoknak az aránya, akik a moratóriumból való kilépés után problémákkal szembesülnek, mondta el Bencsik László.

A ma hajnalban közzétett gyorsjelentésről készült összefoglalónk itt olvasható.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images 

wood
vakcina naptár
bulivonat
dollár

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
wood