frankfurt
Üzlet

Nagyot hajrázott a Dow a hétvége előtt

Portfolio
Európában a kezdeti rossz hangulat fokozatosan javult nap közben, majd délutánra vegyes kép alakult ki a tőzsdéken, a BUX felülteljesítő volt ma. A vártnál jobb, friss amerikai munkaerőpiaci adatot követően felpattantak a tengerentúli tőzsdék a nyitáskor, majd kis megingással a jó hangulat kitartott a zárásig is.

A végéig kitartott a jó hangulat

A nap végén a Dow Jones több mint 570 pontos, 1,9%-os erősödéssel zárt. Az S&P-500 közben 2,5%-kal, a Nasdaq pedig 2,3%-kal emelkedett, vagyis általánosan pozitív volt a hangulat.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs megállás

Már 500 pont feletti pluszban a Dow, mely 1,7%-kal áll csütörtöki értéke felett, közben az S&P-500 2,5%-kal, a Nasdaq pedig 2,3%-kal lódult meg.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább javul a hangulat

A kereskedés utolsó két órájára fordulva a Dow Jones már közel 400 pontos, 1,25%-os pluszban van. Az S&P-500 index ennél is nagyobbat, 2,5%-ot ugrott, a Nasdaq pedig 2,2%-kal áll csütörtöki értéke felett.

A S&P 500 árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megint javult a hangulat

Az utóbbi időszakban megint javult a hangulat a tengerentúli részvénypiacon, most a Dow már fél százalék körüli erősödésben van, az S&P-500 1,6%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal áll csütörtöki záróértéke felett.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 2,2 százalékot emelkedett, a Richter 1,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékos mínuszban zárt.

bux

Csúnyán lefordult a Nasdaq

Az erős kezdés után hamar lefordult a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq, az index jelenleg 0,6 százalékos mínuszban áll, pedig 1,1 százalékos pluszban nyitott. Eközben az S&P 500 is mínuszba fordult, egyedül a Dow tartja még magát. A Nasdaq alulteljesítése részben a vártnál jobb munkaerőpiaci adattal magyarázható, ami javítja a gazdasági kilábalással kapcsolatos várakozásokat, ez pedig további kötvényhozam-emelkedéshez vezetett, ami elsősorban a technológiai részvények számára kedvezőtlen. A 10 éves amerikai állampapír hozama új egy éves csúcsra, 1,626 százalékra ugrott.

 

Erős nyitás Amerikában

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,9 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot emelkedett. A jó hangulat részben annak tudható be, hogy februárban 379 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Az elemzők is a foglalkoztatottak növekedését várták, 182 ezer fős emelkedést vártak a konszenzus szerint, tehát pozitív meglepetést okozott az adat. A munkanélküliségi ráta emellett 6,2 százalékon állt februárban, ami szintén kedvezőbb volt, a várakozásoknál. A vártnál kedvezőbb hatáshoz hozzájárulhatott a kormány által januárban megkezdett fiskális expanzió.

spx

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3 százalékos pluszban indíthatja a kereskedést azt követően, hogy az elmúlt három egymást követő napon is estek az indexek. A befektetők a hamarosan érkező munkanélküliségi adatokra figyelnek, a várakozások szerint az USA-ban 210 ezer fővel nőtt a magánszektorban foglalkoztatottak száma februárban, a munkanélküliségi ráta pedig 6,3 százalékon maradt.

dowhati

Az emberiség legnagyobb kihívása - Valósággá válik az álom?

Mindig is piszkálta az emberiség fantáziáját, hogy milyen lehet a világűr: léteznek-e rajtunk kívül is életformák, lehet-e hatékonyan vizet bányászni a Marson, milyen lehet a légüres semmiben lebegni és így tovább. Az Egyesült Államokkal az élen rengeteget költenek az országok a különböző űrkutatási projektekre, de a privát cégek is egyre inkább helyet követelnek az asztalnál, élükön az Elon Musk és Jeff Bezos által irányított vállalatokkal. Az előttünk álló évtizedeket tekintve hatalmas potenciál lehet az űrkutatásban, a gyors fejlődést és előrehaladást nem csak a költségek radikális csökkenése, de az egyre növekvő társadalmi igények is hajtják. Ennek apropóján most "szétnéztünk a világűrben" - megnéztük, hogy milyen nagyobb projektek várhatóak a közeljövőben, kik mozgatják a szálakat, mi várható az űripar számára, és a legfontosabb: befektetőként hogy lehet mindebből profitálni.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat a tőzsdéken

Javul a hangulat az európai tőzsdéken, jelenleg felemás képet mutatnak a kontinens vezető részvényindexei. A korábbi mínuszt ledolgozva a magyar tőzsde is már minimális pluszba lendült át, ami részben a Mol jó teljesítményének köszönhető, a hazai olajtársaság részvényárfolyama már 2,3 százalékos pluszban jár.

Esik a magyar tőzsde, kiemelkedik a Mol

Gyengén teljesít ma délelőtt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékos mínuszban tartózkodik jelenleg. A hazai blue chipek közül egyedül a Mol tartózkodik pluszban, ami részben az olajár emelkedésének köszönhető. A Brent típus árfolyama jelenleg 1,7 százalékos erősödést követően 68,8 dolláros hordónkénti áron jár jelenleg, ilyen szinteken utoljára 2020. január elején láttuk a jegyzést.

Látszik az is, hogy ma az általánosan kedvezőtlen piaci hangulat mellett kifejezetten jól teljesítenek az olajcégek. Ebben a mezőnyben a Mol lemaradónak számít, ami részben a tegnap bejelentett hazai járványügyi korlátozásoknak is betudható.

Csányi Sándor az OTP árfolyamáról: emelnék a célszinten!

Ma hajnalban tette közzé legfrissebb gyorsjelentését az OTP, az azt követő, ma délelőtti sajtótájékoztatón a bank vezetői beszéltek a járványügyi helyzetről, a hitelmoratórium után várható hatásokról, az akvizíciós tervekről, az osztalékról és az OTP árfolyamáról.

Tovább a cikkhez

Itt a nagy meglepetés, jöhetnek a még magasabb olajárak

Tegnap tartotta szokásos havi találkozóját az olajkartell, ahol a legtöbb elemző előzetesen arra számított, hogy a tagországok megemelik majd a kitermelésüket az olajár január óta mutatott erős teljesítménye miatt. Emellett azt is várták, hogy Szaúd-Arábia felhagy áprilistól korábban önkéntesen vállalt további jelentős megszorításaival. Ehhez képest óriási meglepetésre a becsültnél jóval kisebb termelésnövelésben állapodtak meg az olajnagyhatalmak, és a szaúdiak is egy hónappal meghosszabbították a vállalásukat. Az olajárak így nagyobb raliba kezdtek, és ez az üzemanyagárakra is negatívan hathat majd.

Tovább a cikkhez

Továbbra is rossz a hangulat

A nyitástól távolodva továbbra is negatív hangulat uralkodik az európai piacokon, a magyar tőzsde is mínuszban jár. Szektorszinten gyengén teljesítenek ma a légitársaságok és az utazási cégek, a bányavállalatok részvényei, illetve a pénzügyi szektor is. Ronthatja a hangulatot az is, hogy Olaszország nem engedélyezte a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést.

Az európai tőzsdéken is gyenge volt a nyitás

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,6 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,6 százalékot esett. Az olasz tőzsde is lejjebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett. A befektetőket továbbra is az emelkedő kötvényhozamok aggasztják, és Jerome Powell amerikai jegybankelnök sem nyugtatta meg tegnap a piacokat, pedig sokan azt várták, hogy a Fed eszközvásárlási programjának módosításával a jegybank beavatkozik majd a tőkepiaci folyamatokba.

dax

Eséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékos mínuszban indítja a napot. A hazai blue chiepek vegyesen teljesítenek, az OTP 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot emelkedett, a Richter stagnál, a Magyar Telekom pedig lejjebb került 0,2 százalékkal.

bux

Új részvény kerül a DAX-ba

Március 22-től új részvény kerül be a német DAX-ba, az energiaipari turbinabeszállító Siemens Energy a Nivea gyártójának számító Beiersdorfot váltja – közölte Deutsche Börse.

Tovább a cikkhez

Beütött az OTP-nél a második hullám, de még ezt is egész jól kimozogták

72 milliárd forint, ennyi profitot termelt az OTP csoport egy olyan negyedévben, amikor céltartalékolásban beütött a második hullám, és 52 milliárd forint lett a kockázati költség. Elég erős számok, a végeredmény miatt senkinek sem kell szégyenkeznie az OTP-nél, ahol az elmúlt időszak számai alapján jó negyedévekben 100 feletti, de még a rosszabbakban is 70-80 milliárd forint profit ki tud pörögni. Pedig a kamatkörnyezet sem segít, de a bank a marzsok csökkenését a hitelállomány növekedésével simán kimozogja. És hogy mi a siker titka? Még mindig a magyar alaptevékenység, a magyar villamosenergia rendszerben a Paksi Atomerőmű, az OTP-nél pedig a magyar operáció adja a nyomatékot.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek nagyobb mínuszban zártak tegnap, az S&P 500 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 1,1 százalékot esett, a Nasdaq pedig újfent alulteljesítő volt a maga 2,1 százalékos esésével. Jerome Powell Fed-elnök egy Wall Street Journal által rendezett webináriumon beszélt, ahol a zsugorodó likviditásról és elszálló inflációról adott elő. A Fed-elnök szavai után elszálltak a kötvényhozamok és nagyot estek a részvénypiacok, miután Powell nem adta jelét annak, hogy a Fed beavatkozást tervezne a kötvénypiaci folyamatok miatt.
  • Az ázsiai tőzsdék jellemzően követték Amerikát, bár inkább vegyes hangulat látszott. A sanghaji börze 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nikkei 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a hongkongi index pedig 0,3 százalékot gyengült. Ázsia más részein is felemás volt a kereskedés képe, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal került lejjebb míg a szingapúri index 0,3 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt mínuszban tartózkodnak, míg a határidős DAX mínusz 0,6 százalékos mínuszt vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken az MNB ismerteti a januári devizatartalékot, és érkezik a decemberi ipari teljesítmény első becslése is a KSH-tól. A második hullámra általánosan igaz, hogy az ipart kevésbé ütötte meg, így nem számítunk nagy földindulásra a decemberi adatokban. Jelentős piacmozgató erővel bír az amerikai munkanélküliségi adat, amelynek februári alakulását magyar idő szerint péntek délután teszik közzé.
  • Az olaj árfolyama emelkedik ma reggel, a Brent típus jegyzése 0,9 százalékkal került feljebb, így hordónként 68,2 dolláron áll, míg a WTI 64,6 dolláron. Az arany árfolyama stagnál, jelenleg 1696,9 dollárba kerül egy uncia arany.
  • A forint árfolyama gyengül ma reggel, egy euró jelenleg 365 forint, míg a dollár a 305,3 forintos szinten áll.

Ma tette közzé gyorsjelentését az OTP.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

Világuralomra tör a bitcoin, eljött a fordulat ideje

Sokak által kinevetett tőkepiaci eszközből a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb befektetési témájává nőtt ki magát a bitcoin. A sokat emlegetett kriptopénz mostanra olyan befektetési és fizetőeszköz lett, amiről a világ egyik legnagyobb bankja, a Citi egy 108 oldalas elemzést írt, ami nagy szó, és azt mutatja, hogy már a világ legnagyobb pénzintézetei is elkezdték komolyan venni a bitcoint. Az elemzést a Citi 6 szakembere készítette el, és összesen 25 profival készítettek interjút a bitcoinról, ami alapján megírták az anyagot. Az elemzés fő gondolata az, hogy eddig csak lakossági felhasználásról volt szó, ami intézményi témává alakult és most ott tartunk, hogy a világuralmat megelőző fordulat előtt állhat a bitcoin.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az olajár, meglephetik a világot az olajnagyhatalmak

Nagyot ralizik ma az olajár, mivel úgy tűnik, hogy mégsem emelheti meg a termelését az olajkartell áprilisban a korábban várt napi 500 ezer hordóval, és Szaúd-Arábia is meghosszabbíthatja egy hónappal az önkéntesen vállalt nap 1 millió hordós megszorítást. A döntés még nem végleges, de egyelőre érik a nagy meglepetés.

Tovább a cikkhez
fukusima
tőzsde, grafikon, trend,
GettyImages-507980012 (13)
müller cecília mti

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
autó