dunaferr dunaújváros
Üzlet

A Dunaferr saját maga vallotta be, hogy a csőd szélére kerültek

Portfolio
Egy múlt pénteki, agresszív, a Dunaferr vezetésének átvételét célzó akcióról adott ki közleményt a dunaújvárosi vasmű vezetése. Ebben több lényeges információt elárul saját magáról a társaságcsoport, ami nem éppen túl pozitív.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Agresszív támadást emleget a vállalatvezetés

"Hamisított okiratokkal próbálták újra megszerezni a Dunaferr irányítását – az újabb szélsőséges agresszió a vállalat bukását is okozhatja" címmel adott ki sajtóközleményt a Dunaferr, majd részletezi a múlt pénteki akciót.

A cégvezetés állítása szerint "március 5-én 15:00 óra körül a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy - több ukrán és magyar személy kíséretében - hamis meghatalmazásokkal próbáltak belépni a Dunaferr területére, hogy átvegyék a cég feletti irányítást".

"A Dunaferr azonnal ellenőrizte és ellenőriztette a meghatalmazásokat azok állítólagos kiállítójával, akik megerősítették, hogy a szóban forgó dokumentumok hamisak, hamisítottak! Az átadott dokumentumok között szerepelt például egy - szemmel láthatóan színes nyomtatóval hamisított - okirat, amely annak a Vnyesekonombanknak a nevében került kiállításra, amely nem is részvényese a Dunaferrnek, és melyben “Franz Vladimir Habsburg-Lothringen” kapott megbízást a részvényesi jogok gyakorlására. A hamisított irat miatt az orosz ügyészség időközben már eljárást is indított. Egy másik ugyanilyen kétséges dokumentum egy 5 évvel ezelőtt (!) kiállított „meghatalmazás”, amelyet állítólag a Steelhold, a Dunaferr 99,63%-ának ciprusi tulajdonosa adott egy, a Dunaferr-rel soha semmilyen kapcsolatban nem álló, ismeretlen személy számára. Minderről az elmúlt 5 évben senkinek sem volt tudomása, az állítólagos „meghatalmazás” viszont fura mód éppen most került felszínre" - részletezi a társaság.

"Egy magyar, dr. Mikó István nevű ügyvéd, aki magát a Dunaferr új ügyvédjeként tüntette fel, SMS üzenetben kilátásba helyezte, hogy 2021. március 8-án szándékában áll birtokba venni a teljes üzemi és irodaépületet, és követelte a Dunaferr részvénykönyvének átadását ezen időpontig. A törvénytelen akciót személyes jelenlétével támogatta a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség gyárkapun kívüli elnök-helyettese, Győri Gábor, akit a Dunaferr tavaly elbocsátott. A Dunaferr megtagadta ezen személyek belépését a gyár területre" - olvasható a közleményben.

A "másik" oldal

A Telex elérte Győri Gábort, aki kifejtette: amióta a szakszervezeti vezetőket kitiltották a cég területéről, hétfőn, szerdán és pénteken szokták az üzemen kívül fogadni a munkavállalókat, és a gyárból kijövő tagokkal, dolgozókkal próbálnak beszélgetni. "Pénteken, három óra előtt pár perccel valóban találkoztam a felsorolt emberekkel, kíváncsiságból megnéztem, hogy bejutnak-e a cégbe. De határozottan visszautasítom, hogy bárkinek, bármilyen támogatást biztosítottam volna, vagy bármiben részt vettem volna, felháborító, hogy ilyet leírnak" - mondta.

A 24.hu portálnak közben Mikó István nyilatkozott. Elmondása szerint válságkezelésre kérte fel az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosa, a Steelhold Limited. Mikó megerősítette, hogy a cég átvétele a szándéka, és erre a tulajdonos, a ciprusi bejegyzésű Steelhold Ltd. kérte fel, de nem ügyvédi minőségben jár el – pontosított. Két fő feladata van

  • 11 ezer munkavállaló munkahelyének a megőrzése
  • a beszállítókkal szemben fennálló sokmilliárdos adósság rendezése, hogy működőképes maradhasson a cég.

Lényegében tehát a csőd vagy felszámolási eljárás megelőzése a feladat, amin tíz fős, ügyvédekkel megerősített csapat kezdett dolgozni - írja a 24.hu.

Ahhoz, hogy a társaság zavartalanul működhessen, meg kell egyezni a beszállítókkal arról, hogyan rendezi a Dunaferr a felhalmozott tartozásokat, és folyamatos egyeztetés szükséges a dolgozókkal, az őket képviselő szakszervezetekkel is – foglalta össze Mikó István a portálnak.

Úgy tűnik tehát a fentiek alapján, hogy a tulajdonosi szembenállás folyamatának egy újabb állomására került sor múlt héten. Az előzményekről itt írtunk:

A Dunaferr vezetése azt írja, hogy a Taruta által vezetett köröknek egyetlen célja a vállalat eszközeinek megszerzése és nem a Dunaferr további üzemeltetése. 

Mikó István levele

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Mikó Istvántól, melyben leszögezi, hogy visszautasítja "a Dunaferr Zrt. sajtóközleményében foglaltakat figyelemmel arra, hogy a valósággal még köszönőviszonyban sincsenek".

"Az ISD Dunaferr Zrt. 99% -ot meghaladó mértékű tulajdonosa és maga a finanszírozást nyújtó bank is egyöntetűen arra az álláspontra jutott, hogy az ISD  Dunaferr Zrt. irányítását nem a hivatalosan 2020.június 30. napjáig regnáló Tanklievich Evgeny kezében szeretné látni. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a Székesfehérvári Törvényszék Cg 01-07-001049/555 számon meghozott végzése, melyben a Törvényszék Tanklievich Evgeny , dr. Sevcsik Mónika és dr. Nagy Péter Ügyvéd , változásbejegyzési kérelmét maradéktalanul elutasította. A Törvényszék indoklásában megjelölte, hogy a Magyar Kormány által kihirdetett kormányrendeletre hivatkozva kérelmezték Tanklievich cégvezetői státuszának ismételt meghosszabbítását , de érvényes meghatalmazással erre a tulajdonosoktól nem rendelkezett a kérelmező.  Majd mikor látták a kérelmezők, hogy ez nem működik, úgy 2020.szeptember 29.-i dátumozással adtak be meghatalmazásokat, hogy meghatalmazottként képviselhessék a társaságot. Az előzőekből következően pontosan látható, hogy amennyiben Tanklievich élvezné a tulajdonos bizalmát, úgy rendelkezne meghatalmazással jelenleg is, nemhogy 6 hónappal ezelőtt. Az már csak egy plusz csavar az ügyben, hogy Tanklievich úgy folytatott tárgyalásokat az ISD Dunaferr Zrt. nevében, hogy arra a közhiteles cégnyilvántartás szerint sem volt jogosult és bizonyosan nem is rendelkezett semmilyen felhatalmazással" - írta a Portfolio-nak Mikó István.

Az állítása szerint a tulajdonos válságmenedzsment körében meghatalmazottként eljáró Mikó István levelében így folytatja: "a tulajdonos és a finanszírozó bank együttesen döntött úgy, hogy azonnali beavatkozás szükséges, miután az ISD Dunaferr Zrt. könyvvizsgálója az Ernst & Young nem jegyezte ellen a társaság 2019 évi beszámolóját". "Ezen tény szintén megállapítható a közhiteles nyilvántartásból lehívott cégkivonat adataiból, mely alapján a mai napon 2021. március 08. napján sincs 2019. évi beszámolója. Figyelemmel arra, hogy csak korlátozottan állnak rendelkezésre az adatok, így csak megtippelni tudjuk, hogy milyen ok vezethet oda egy könyvvizsgáló munkájában, hogy ne jegyezze ellen a könyvvizsgálói jelentést, sőt ki sem adja azt a kezéből még tervezetben sem" - folytatja a meghatalmazott, aki azt állítja, hogy "az elvileg a tulajdonosi érdekeket képviselő személy a megbízója ellen fordulva próbálja megakadályozni a menesztését és a tulajdonosi jogok gyakorlását".

"A meghatalmazásokat illetően azok eredeti állapotban rendelkezésre állnak, ezek ahogyan Tanklievich is nyilatkozta, ő maga személyesen át is vette de annak ellenére, hogy a tulajdonostól ő maga semmilyen felhatalmazással nem rendelkezik, az iratokat hamisnak és valótlan tartalmúnak állítja be, kérdés milyen minőségben. Természetesen az iratok bármilyen hatósági vizsgálat során is rendelkezésre állnak és csak idő kérdése, hogy a közgyűlés és az igazgatóság - felügyelő bizottság felállítása megtörténjen, a már folyamatban lévő beszállítói - munkavállalói egyeztetések maradéktalanul lebonyolításra kerüljenek, biztosítva az ISD Dunaferr Zrt. további működését" - fogalmaz a tulajdonos válságmenedzsment körében eljáró meghatalmazottja.

Nagy a baj - bevallotta a cég

A közleménynek vannak érdekes pontjai a fentieken túl. Több helyen ugyanis őszintén ismerteti a cég aktuális pénzügyi helyzetét, ami a kívülállók számára nem ismert, ugyanis a 2019-es beszámoló sem nyilvános.

Azt írta ugyanis most a cégvezetés, hogy "az európai üzleti világban ismeretlen, megdöbbentően fenyegető és agresszív fellépés visszafordíthatatlan károkat okozhat, és elbizonytalaníthatja a Dunaferr új befektetőjét is, amelynek szándékában áll és

képes is megmenteni a tönk szélére került vállalatot.

Vagyis bevallja, hogy a vasmű a csőd szélére került. A társaság nehéz helyzetéről hónapok óta írunk:

A cégvezetés azt állítja, hogy a vállalat megmentésének érdekében a magyar kormányzattal együtt nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy tető alá hozzák a vállalat túlélését jelentő megállapodást az új stratégiai partnerrel.

"A már lényegében aláírás előtt lévő megállapodást teheti most tönkre ez az újabb támadás, mert az agresszorok a hamis dokumentumokat eljuttatták a kormány, a különböző minisztériumok, bíróságok és a befektető részére is, ami elbizonytalanította a befektetőket, hiszen nem lehettek tisztában a dokumentumok hamis és jogellenes hátterével" - írta a Dunaferr vezetése.

Később úgy fogalmaznak, hogy a támadás nem jár majd sikerrel,

viszont jó lehet, hogy tönkretegye a Dunaferrt és ahhoz vezessen, hogy a vállalat – külső segítség híján – felélje utolsó erőtartalékait és forrásait is.

Az esetleges stratégiai partnerről, amely felmerült a Dunaferr megmentőjeként, épp a múlt héten írtunk:

A Dunaferr vezetése most újra, sokadjára megismétli: már sok szempontot sikerült rendezni és a vállalat megmentése már a küszöbön áll. "Az új befektető - néhány feltétel mellett - képes lenne áthidalni a teljes újrakezdésig tartó időszakot" - írták. Egyenesen úgy fogalmaznak, hogy "az új, pénzügyileg erős stratégiai partner már megegyezett a magyar kormánnyal, és gondoskodna a Dunaferr-ről ebben a jogi szempontból átmenetinek tekinthető időszakaszban, hogy az üzem pénzhez juthasson, a gyártás felpöröghessen". 

A jövőt is előrevetíti a közlemény, ezek szerint ugyanis "az egyetlen még hiányzó elem az, hogy megfelelő jogi alap alakuljon ki az új befektető számára, hogy finanszírozni tudja a Dunaferr teljes működését. Ez a folyamat állami források nélkül, de a kormány ellenőrzése alatt menne végbe".

A Dunaferr vezetése szerint a múlt heti támadás csak tovább rontja a cég nehéz gazdasági helyzetét. Az agresszív átvételi kísérlet szervezői "folyamatosan károkat okoznak és veszélyeztetik a működést, valamint a stratégiai partnerrel történő eddig rendkívül eredményes tárgyalásokat, amely a Vasmű túlélésének és a közel ötezer munkahely megőrzésének egyetlen biztosítéka lehet".

Kazah szálak Múlt héten a dunaujvaros.com-on jelent meg a hír, hogy bár a korábban lehetséges partnerként emlegetett angol-indiai Liberty Steel kiszállt a történetből, informátoraik szerint a nyilvánosság kizárásával ugyan, de továbbra is napi szintű egyeztetések folynak egy jelentős érdeklődővel. "A meg nem nevezett kazah cégcsoport forrásaink szerint jelenleg is ígéretes tárgyalásokat folytat a menedzsmenttel, de úgy tudjuk, kormányzati szinten is zajlanak az egyeztetések" - írta a helyi portál korábban. A tárgyalások sorát – a kazah kormányzat hathatós támogatásával – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdte meg, jelenleg az ügyet a Palkovics László irányításával működő Innovációs és Technológiai Minisztérium kezeli a Magyar Export-Import Bank Zrt., vagyis az Eximbank, valamint más acélpiaci szakértők bevonásával.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1194700824