arkk
Üzlet

Ne is törődj a tőzsdei eséssel, ezekre az alapokra érdemes figyelni!

Portfolio
Kimondottan kedvezőtlen piaci mozgásokat láthattunk az elmúlt hetekben a vezető tengerentúli tőzsdéken, az emelkedő kötvényhozamok és a feléledő inflációs félelmek indíthatták el az egyesek szerint már régóta esedékes korrekciót. A lejtmenetben kimondottan rosszul teljesítenek a növekedési potenciáljuk alapján árazott részvények, ám ez az ideiglenes visszaesés nem jelenti azt, hogy csökkent volna az érdeklődés a technológiai vállalatok teljesítményét követő alapok iránt, sőt – érdekes elemzéssel állt elő egy amerikai befektetési bank.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Az egy-egy jól meghatározott és körülírható piaci szegmensre fókuszáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-ek) az elmúlt hetek korrekciója ellenére is remekül teljesítettek a mögöttünk álló 12 hónapban, egy új tanulmány szerint az érdeklődés egyre nagyobb lesz ezen ETF-ek irányában. A Brown Brothers Harriman & Co mai elemzése szerint

az ETF befektetők 80 százaléka tervezi növelni a kitettségét az úgynevezett “tematikus alapokban” világszerte.

A Cathie Wood által aktívan kezelt Ark Invest alapok forradalmasították a tematikus ETF-ek világát. A befektetési vállalat zászlóshajójának számító, nevéből is adódóan a diszruptív innovációs technológiákra fókuszáló ARK Innovation ETF egyre több intézményi- és kisbefektetőt “vonz magához”, ez persze nem is csoda, tekintve az ETF elmúlt egy éves teljesítményét. Azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a tech-szektor vezette korrekció kimondottan rosszat tett ennek az alapnak, február közepe óta 23 százalékot esett az ARK Innovation ETF – de a tavaly március eleji szinthez képest így is 145 százalékos a plusz.

arkk

A Bloomberg adatai szerint

csak januárban és februárban több, mint 32 milliárd dollár folyt be a különböző tematikus alapokba,

ez messze a legjobb évkezdés volt. Ahogy egyre több új befektető árasztja el a tőzsdéket, az érthető és átérezhető narratívákat kínáló alapok irányába jelentős figyelem irányul.

A legkomolyabb érdeklődésre számot tartó tematikus alapok többek között az elektromosautó-szektort, a diszruptív technológiára fókuszáló cégeket, a felhőalapú szolgáltatásokkal operáló vállalatokat, a genomikában és a mesterséges intelligenciában jártas cégeket követik, ezek jellemzően mind növekedési potenciál alapon árazott részvényeket jelentenek. A Brown Brothers Harriman által megkérdezett 400 intézményi befektető, alapkezelő és pénzügyi tanácsadó válaszai alapján a technológia, a robotika és a mesterséges intelligencia lehet most a legérdekesebb.

Ryan Sullivan, a Brown Brothers Harriman globális ETF divíziójának alelnökének megfogalmazása szerint az lehet most a legérdekesebb kérdés, hogy hosszú távon velünk maradnak-e ezek a tematikus ETF-ek. Ezt mondta többek között:

…Ha megfordul a teljesítmény és vegyesen szerepelnek az alapok az elkövetkező 1-2 évben, alábbhagy vajon az érdeklődés, vagy kitartanak a befektetők?

Nos, az emelkedő kötvényhozamok apropóján nemrég elkezdődött korrekció mindenesetre jó próbája lehet a “befektetői hűségnek”, például az Ark fent említett alapja ugyanis 23 százalékot esett pár hét leforgása alatt, de a 6,3 milliárd dolláros nettó eszközértékkel bíró, felhő alapú szolgáltatásokat végző vállalatokra fókuszáló First Trust Cloud Computing ETF is közel 14 százalékot esett ugyanezen időszak alatt.

skyy

Címlapkép: Alex Flynn/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1194700824