GettyImages-1206139057
Üzlet

Szárnyaltak kedden az amerikai technológiai cégek, 20%-ot ugrott a Tesla papírja

Portfolio
A tegnapi rossz teljesítményt követően nagy felpattanás történt kedden az amerikai tőzsdéken, különösen a Nasdaq és a technológiai részvények teljesítettek jól, de nagyot ralizott a Tesla is. Ennek oka főként az volt, hogy újra estek a hosszabb amerikai kötvényhozamok, így ez javította főként a technológiai cégek megítélését. Emellett az amerikai szenátus által elfogadott 1900 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagot szerdán a Képviselőház is jóváhagyhatja, így rövidesen elindul a pénz kiosztása, ami szintén táplálta a jókedvet. A Nasdaq 3,6%-os szárnyalása november óta a legnagyobb volt, igaz előtte bő 10%-os esés volt az utóbbi hetekben összesen. Az ázsiai börzéken vegyes mozgások voltak míg Európában a kezdeti iránykeresést követően szintén határozott emelkedés következett be, a BUX azonban mínuszban zárt.

A vége nem lett túl szép az indexeknél, de 20%-ot ugrott így is a Tesla

A zárás előtt bő fél órával süllyedni kezdtek a vezető indexek, így a Nasdaq mintegy 100 pontot, az S&P mintegy 30 pontot süllyedt, és végül igencsak eltérő eredménnyel zárták a mai napot. A Dow napközben még 32100 pont felett átmenetileg történelmi csúcson járt, aztán végül 31830 ponton, 0,1%-os pluszban zárt. Az S&P végül 1,4%-os emelkedést produkált és 3875 ponton zárt, míg a technológia-túlsúlyos Nasdaq 3,6%-os szárnyalás mellett állapodott meg. A Tesla papírja 19,6%-os ugrással 673 dollár felett zárt.

9-havi mélypontról pattant fel az arany

Bár sokan mondogatták, hogy infláció-felpörgési aggodalmak vannak a világban, az egyik leginkább klasszikus menekülő termék árfolyama, az aranyé mást mutatott (az erősödő dollár mellett): hetek óta csökkenő trendben haladt és így tegnap már 1700 dollár alatt zárt. Ebből a 9-havi mélypontból ugrott ma közel 40 dollárt 1716 dollár körülre, ami 2,3%-os emelkedést jelent. Az ezüst unciánkénti árfolyama 25-ről 26 dollár közelébe ugrott ezzel párhuzamosan.

arany felpattanas210309

4% feletti rali van a Nasdaq-nál, szárnyal a Tesla

Amint a bevezetőben írtuk: a hosszabb kötvényhozamok esése (a 10 éves hozam 4 bázisponttal 1,58%-ra ereszkedett) jót tesz főként a növekedési típusú részvények árazásának, megítélésének, így az elmúlt hetekben "meggyötört" technológiai papírok ma kilóttek. A Tesla például 17%-kal szárnyalt, de a FAANG részvényeknél is 3-5% körüli ugrás látszik.

A S&P 500 árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mínuszban zárt a BUX, alulteljesített az európai mezőnyhöz képest

A BUX-index 0,52 százalékos mínuszban fejezte be a mai napot, ami elsősorban az OTP és a Mol gyengébb teljesítményének volt köszönhető, előbbi 0,38 százalékkal, míg utóbbi 2,02 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom részvényei 0,24 százalékkal estek, ellenben a Richter papírjai 0,73 százalékkal emelkedni tudtak.

Az európai börzék többsége mérsékelt emelkedést mutatott ezzel szemben, ami az alacsonyabb kötvényhozamoknak volt köszönhető.

záróbux

Raliznak a technológiai cégek

Az elmúlt hetekben megütött technológiai részvények most szépen felpattantak, ami elsősorban a csökkenő kötvényhozamoknak köszönhető, így remekül teljesít ma a Netflix, az Amazon és a Facebook is többek között.

És szintén nagyot megy az Enphase, amely napenergiával és ahhoz kapcsolódó szoftveres megoldásokkal foglalkozik. A zöld energiás és megújulós cégeket szintén erősebben sújtotta az eladási hullám, mivel sok esetben növekedési sztorikról van szó.

enphase

Felpattanás az amerikai tőzsdéken, nagyot megy a Tesla

A piacnyitást követően emelkedésben vannak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalékkal, az S&P 500 1,1 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,6 százalékkal került feljebb. Ez azt jelenti, hogy végre fellélegezhetnek a technológiai részvények, amelyeket elég erősen ütöttek az elmúlt hetekben. Ez elsősorban a csökkenő kötvényhozamoknak köszönhető.

spnyitásss

Különösen jó hír ez a Tesla tulajdonosainak is, mivel a részvények több mint 6 százalékkal kerültek így feljebb a nyitást követően, bár így is 15 százalékos mínuszban áll idén.

teslaaaaa

Megütötték a Mol részvényeit

A magyar blue chipek közül ma a Mol szerepel a leggyengébben, és már 2,2 százalékos mínuszban áll a 2200 forintos szint környékén, amely korábban már többször is szolgált ellenállásként és támaszként is, bár többször ez alá is benézett az árfolyam mostanában. Túlvettség jelei azonban nem mutatkoznak.

molly5

A forgalom mértéke is kifejezetten magas ma a Mol esetében, 2,3 milliárd forinttal a BÉT legnépszerűbb papírja, utána az OTP következik 1,6 milliárd forinttal. Az elmúlt 30 nap átlagához viszonyítva is kiugró a volumen.

molly4

Emelkedés jöhet a tengerentúlon

A piacnyitás előtt kereskedési adatok alapján ma feljebb kerülhetnek a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékkal, az S&P 500 0,9 százalékkal, míg a Nasdaq akár 2 százalékkal is. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban látott korrekciót fellélegzés követheti, mivel lejjebb kerültek a kötvényhozamok. Látható, hogy továbbra is ez az, ami alapvetően meghatározza majd a piaci mozgásokat.

hatsppm

Hülyeségre nincs mentőcsomag

A trend az egyik legjobb barátja a tőzsdei befektetőknek, ha tisztelik azt. A tavaly nagy számban a piacra érkező újdonsült befektetőnek a bikapiaci trend már egyenesen pártfogója és védőangyala volt. A folyamatos emelkedés a legrosszabb momentummal vett pozíciókból is nyertes ügyletet csinált. Ezzel szemben az idén játszott, shortosok kifacsarására fókuszáló ügyletek már messze nem ilyenek. Villámgyorsan kialakul bennük egy extrém ár-forgalom pár, ahol a rutinos rókák eladnak. Azok a fiatalok pedig, akik ilyen helyzetekben stop megbízás nélkül vásárolnak, gyors és komoly bukásba kerülnek. Ráadásul olyan fajtába, amire nincsen mentőcsomag.

Tovább a cikkhez

Száguld a DAX a német autópályán

Miközben Európa nagy része szobafogságban ül otthon, kétségbeesetten előkaparva matematikai ismereteit, hogy segítsen a szintén otthon ragadt gyereknek a tanulásban, közben lopva ránézve az otthoni kovászból sülő kenyérre, a befektetők már kiszabadultak a négy fal közül és képzeletben egy Bajor autópályán hasítanak éppen, élvezve a sebességhatárok nélküli száguldást. A vezető német index, a DAX index új csúcsra futott, amiben jelentős része volt a klasszikus autógyártóknak. Technikai elemzés.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek ma az olajtársaságok

Az olajár további növekedése mellett jól teljesítenek az európai olajtársaságok, a Brent ma újabb 1,7 százalékkal emelkedve már hordónként 69,6 dollárnál jár. Az emelkedést segíti, hogy egyrészt az olajkartell nagy meglepetésre jóval kisebb mértékben emelte a termelését a korábban vártakhoz képest, illetve tegnap támadás ért szaúdi olajlétesítményeket is. Az alacsonyabb kínálat pedig fölfelé hajtja az árakat.

bretttm

Ennek köszönhetően a legtöbb európai olajtársaság is szépen teljesít a napokban, köztük a Shell és a BP, és mai csökkenése ellenére a Mol is emelkedett az előző két kereskedési napon. Itt részben visszahúzó erő lehet a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

Mire költik az állami ingyenpénzt az emberek? Pont arra, amire gondolod. És ez veszélyes

Több mint 400 ezer forintnyi pénzt kaphatnak egy összegben még márciusban az amerikaiak, amit gyakorlatilag arra költhetnek, amire akarnak. Persze sokan vannak olyanok, akiknek a túlélést jelenti az állami ingyenpénz, de ha a nagy átlagot nézzük, akkor a covid-válság alatti hónapokban brutális mértékben nőtt a lakossági megtakarítás, így az újabb stimulusra jogosultak nagy része kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetheti az államtól kapott támogatást. Pedig a retail érdeklődés a tőzsde iránt már most is eufórikusnak mondható, ami általában lokális csúcsokat jelöl a raliban. Megvan annak a veszélye, hogy kevés tapasztalattal, de nagy önbizalommal rendelkező, tőkeáttételes pozíciókban pörgő, nagyobb esést még nem látott befektetők tömege állami pénzzel bedrogozva űzi-hajtja az irreális hozamokat.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat az európai tőzsdéken

A reggeli iránykeresést követően mérsékelt emelkedés látható az európai tőzsdéken, a lengyel és a portugál börze kifejezetten jól teljesít, de a vezető részvényindexek is emelkedésben vannak. A kötvényhozamok emelkedése miatti aggodalmak azonban részben továbbra is visszafogják az erősebb teljesítményt.

Újabb fordulat a GameStop-sztoriban, felrobbant az árfolyam

Több mint 40 százalékot ralizott a GameStop árfolyama hétfőn és más mém-részvények is nagyot emelkedtek, miután a videójáték-kiskereskedő kedvező híreket közölt a profilváltással kapcsolatban. Emellett a befektetők azt is árazhatták, hogy a kisbefektetők az újabb gazdaságélénkítő csomagból kapott csekkjeiket a részvénypiacokon fogják befektetni.

Tovább a cikkhez

A Tesla szép csendben építi energetikai birodalmát

Februárban igen komoly fagyok sújtották az Egyesült Államokat, és különösen Texas államot, amelynek a villamosenergia-hálózata nem bírta terhelést, és emiatt milliók maradtak áram nélkül. Ebben számos tényező játszott szerepet, de annyi biztos, hogy a rendszernek komoly hiányosságai vannak. Ezen azonban most részben javíthat a Tesla, amely egy hatalmas akkutelepet épít ki a környéken, ez pedig segíthet az energiatárolásban és a fluktuációk kezelésében. Egyes elemzők szerint hatalmas potenciál rejlik az üzletágban.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az arany és a bitcoin is

Az elmúlt időszakban már sokan temették az aranyat, de most úgy tűnik kissé visszapattant, és ma már több mint 1 százalékkal emelkedett unciánként 1700 dollár fölé, így még továbbra is a hosszú távú emelkedő trendben mozog. Az ezüst ára szintén 2 százalék feletti pluszban áll.

aranyka

Emellett jól teljesít a bitcoin is, amely ma már több mint 3 százalékkal feljebb kerülve 54 ezer dollár körül mozog.

btcccbm

Felemás kép látható az európai tőzsdéken

A piacnyitást követően vegyes képet mutatnak az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,2 százalékkal, a FTSE pedig 0,3 százalékkal került lejjebb, ellenben a francia CAC stagnál. Emellett mínuszban áll a spanyol, a belga és a svájci tőzsde is. Az elmozdulások azonban mérsékeltnek mondhatóak, a hangulatot továbbra is az újabb amerikai pénzügyi mentőcsomag hatásai és a kötvényhozamok változása határozza meg.

daxxc

Az irányt keresi a magyar tőzsde

A piacnyitást követően gyakorlatilag stagnál a BUX-index. A magyar blue chipek közül az OTP és a Magyar Telekom szintén stagnál, a Mol részvényei 1,14 százalékkal kerültek lejjebb, míg a Richter 1,4 százalékkal emelkedni tudott.

blcxx

Itt a friss magyar inflációs adat!

Magyarországon 3,1%-kal nőttek a fogyasztói árak februárban az előző év azonos időszakához képest a KSH tájékoztatása szerint a januári 2,7%-os áremelkedés után. Az adat nem okozott meglepetést, miután a Portfolio által megkérdezett elemzők előzetesen 3,1%-os áremelkedésre számítottak.

Tovább a cikkhez

Kína húzza a német exportot - meglepően jó a friss adat

Nőtt Németország exportja januárban. Különösen a kínai viszonylatban tapasztalt erőteljes forgalom jól jött a legnagyobb euróövezeti gazdaságnak, amelynek teljesítményét visszafogja a koronavírus-járvány terjedését akadályozó zárlatok elrendelése.

Tovább a cikkhez

Kis csalódás a japán GDP-adat

A korábbi hivatalos becsléshez képest kevésbé nőtt Japán gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben, de így is már a második egymást követő negyedévben nőtt negyedéves és éves összevetésben az ország gazdasági teljesítménye, részben a belföldi kereslet és az export élénkülésének eredményeként.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés jöhet az európai tőzsdéken

  • Felemás napot produkáltak tegnap az Egyesült Államok vezető részvényindexei: a Dow Jones remek napot zárt és közel 1 százalékkal emelkedett, ellenben az S&P 500 és a Nasdaq lejjebb került, előbbi 0,54 százalékkal, míg utóbbi 2,41 százalékkal. Az amerikai szenátus által elfogadott 1900 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag leginkább a ciklikus részvények emelkedését segítette, mint amilyenek a légitársaságok vagy a kiskereskedelem. A technológiai papírok azonban ismét gyengén szerepeltek, mivel a kötvényhozamok emelkedtek.
  • Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgások láthatóak, a japán Nikkei 1 százalékkal emelkedett annak ellenére is, hogy a negyedik negyedéves GDP-adatok enyhén elmaradtak a várakozásokhoz képest. A hongkongi tőzsde 0,55 százalékkal, a szingapúri 1 százalékkal, míg az ausztrál 0,5 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a koreai Kospi 0,7 százalékkal, míg a sanghaji részvényindex 1,32 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai tőzsdék emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál.
  • Ma inflációs statisztikák érkeznek itthon, ami a forint sorsát is nagyban befolyásolhatja. Az elemzők egyelőre nem számítanak kiugró adatra a januári 2,7%-os áremelkedés után, elsősorban márciusra és áprilisra jósolják a 4% körüli inflációt. Ha azonban már a februári adat magasabb lesz a vártnál, akkor az fontos jelzés lehet a piac számára, ezért kiemelten érdemes figyelni. Japánban a negyedik negyedéves GDP-adatot tették közzé hajnalban, illetve az Eurostat is a tavaly év végi gazdasági aktivitás felülvizsgált statisztikájával rukkol elő.
  • Az olaj árfolyama 0,6 százalékkal emelkedett, a Brent így hordónként 68,8 dollár, míg a WTI típus ára 65 dollár. Az arany árfolyama 0,6 százalékkal került feljebb unciánként 1693 dollárra.
  • A forint árfolyama az euróval szemben stagnál 367,7 forinton, míg a dollár a 310,1 forintos szinten áll, itt kisebb erősödés látható.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

GettyImages-507980012 (13)
müller cecília mti
Atsumi_Masato_portre
ginzer ildikó mkb

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1211246466 (4)