Előfizetői tartalom

Vakcinaháború: önzetlen világmegmentő akció, vagy csak a profit számít?

Portfolio
Az elmúlt egy év arról szólt, hogy a lezárások és a járvány által kiváltott gazdasági válság alatt reménykedve figyeltük, mikor lesz végre biztonságos és hatásos vakcina a koronavírus ellen. Mindenki bízott benne, hogy a megszokott 10 év körüli fejlesztési időszak lerövidül, de még a legoptimistábbak sem hitték, hogy 2020 végén már megkezdődhet az oltás a nyugati országokban. Számos nagy gyógyszercég és kisebb biotechnológiai vállalat is becsatlakozott a versenyfutásba a hatásos vakcináért, példátlan erőforrásokat és összegeket vetettek be állami pénzekkel megtámogatva azért, hogy minél előbb legyen engedélyezett koronavírus-vakcina a piacon. De nyilván nem csak azért tették mindezt a gyógyszergyártók, hogy megszabadítsák a világot a veszélyes vírustól, hanem azért is, mert pénzt akartak keresni, komoly dollármilliárdok forognak kockán, aki nyer, az nagyot szakíthat, aki pedig elbukik, az jelentős veszteségeket szenvedhet el, a kutatásokba ölt milliárdokon túl a reputációjuk is sérül.

Róluk szólnak a hírek Pfizer, BioNTec, AstraZeneca, Sinopharm, csak néhány példa azon vállalatok közül, amelyeknek a nevét egy évvel ezelőtt világszerte vagy akár Magyarországon még nem sokan ismerték, mostanra viszont szinte mindenki gyógyszeripari szakértőként ismeri nem csak a nevüket, de esetleg még azt is, hogy milyen hatásmechanizmusú koronavírus-vakcinát állítanak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés