GettyImages-1211246466 (1)
Üzlet

Pluszban zárt Amerika

Portfolio
Erősen kezdik a napot az amerikai tőzsdék, feljebb került a tegnap újabb történelmi csúcson záró Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq is. Utóbbi ráadásul szépen ralizik, vagyis ma ismét a technológiai részvényeket részesítik előnyben a befektetők az inflációs aggodalmak és a kötvényhozamok csökkenése után. Az ázsiai tőzsdéken is jó volt a hangulat, míg Európában mérsékelten emelkednek a részvényindexek. A BUX-index közel fél százalékos pluszban zárta a napot az OTP és a Richter jobb szereplésének köszönhetően. A jó teljesítményt segítette, hogy az EKB mai kamatdöntő ülésén nem változtatott a kamatszinten, és a laza monetáris politikát is fenntartják. A bitcoin pedig szépen csendben felkúszott az 57 ezer dollár körüli szintekre.

A nagy amerikai indexek pluszban zártak

Záráskor is kitartott a jó hangulat az amerikai részvénypiacon, de az emelkedés némileg elmaradt a zárás előtti órák során látott szintektől. A Dow Jones 32 485 ponton, 0,58%-os emelkedéssel fejezte be a kereskedést, az S&P 500 index 1%-os emelkedéssel 3 939 ponton zárt. Legnagyobb mértékben a Nasdaq emelkedett, 2,52%-kal volt feljebb az index, mint tegnap, 13 398 ponton állt záráskor.

Kitartanak a pluszok

A Nasdaq 100 árfolyamának alakulása

Kevesebb mint órával zárás előtt még mindig pluszban vannak az amerikai tőzsdeindexek, eltérő mértékben tudtak emelkedést produkálni. A Dow mindössze 0,64%-ot emelkedett a tegnapi zárószinthez képest, az S&P 500 viszont 1% felett, a Nasdaq 2,5% felett tudott eddig emelkedni.

Kitart a jó hangulat Amerikában

A S&P 500 árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jó a hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,88%-ot tudott emelkedni eddig, az S&P 500 1,35%-os pluszban van. A legjelentősebb emelkedést a Nasdaq produkálja, 2,57%-ot ment eddig az árfolyam.

Pluszban zárta a napot a BUX-index

A BUX-index ma a jobban teljesítők közé tartozott az európai részvényindexek közül, és 0,47 százalékos pluszban fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül az OTP 0,66 százalékkal, a Mol 0,09 százalékkal, a Richter pedig 0,67 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom papírjai stagnáltak.

buxxxn

A koronavírus sem tudta megtörni a BMW-t, így is több millió autót adott el

BMW 2021-ben újra jó úton halad a profitabilitás felé, miután 2020 első felében a gyárleállások és a koronavírus-járvány komoly ütést mért az eladásokra - közölte a gyártó csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Újra a történelmi csúcs közelében a bitcoin

Az elmúlt két hét remek teljesítményével a bitcoin szépen csendben visszakapaszkodott a korábbi történelmi csúcsok közelébe, és már 57 ezer dollár fölé is benézett. Sikerült tehát hamar ledolgoznia a korábbi zuhanást, és március eleje óta nagyot ralizik. Technikai szempontból a hosszú távú emelkedő trend pedig továbbra is töretlen, emellett pedig fundamentális oldalról is egyre több a biztató jel.

Tovább a cikkhez

Emelkedés a tengerentúlon, raliznak a technológiai cégek

Ma ismét raliznak a technológiai cégek a tengerentúlon, a vezető amerikai részvényindexek közül a Nasdaq 1,5 százalékkal került már feljebb a nyitást követően. Az S&P 500 és a tegnap újabb történelmi csúcson záró Dow Jones is emelkedik, előbbi 0,7 százalékkal, míg utóbbi 0,3 százalékkal. A hangulatot javítják a csökkenő inflációs aggodalmak és kötvényhozamok, illetve kedvezően alakult a heti munkanélküliségi statisztika is.

sp500

Együttműködésre lépett a Delta Systems és a Vantage Towers - jöhetnek az 5G megoldások

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az egyik vezető magyar informatikai vállalat, a Delta Systems és Európa egyik vezető toronyvállalata, a Vantage Towers Magyarország. A partnerség keretében a két vállalat az ország második legnagyobb mobilhálózati infrastuktúrájára építhet közösen 5G, IoT (Dolgok Internete), Ipar 4.0 és Smart Building megoldásokat ipari, vállalati, intézményi és oktatási ügyfeleknek.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet a tengerentúlon, kedvező gazdasági adatok érkeztek

A kereskedés előtti adatok alapján újabb rali várható az amerikai tőzsdéken: az S&P 500 0,7 százalékkal, a Nasdaq 1,7 százalékkal, de a történelmi csúcson záró Dow Jones is 0,3 százalékkal emelkedhet. A kedvező hangulatot segítheti, hogy a heti munkanélküliségi adatok kifejezetten kedvezően alakultak, 712 ezer lett az elemzők által várt 725 ezerhez képest, és jelentős javulás az előző heti 754 ezerhez képest is.

amcsi

Itt az EKB kamatdöntése

Nem változtatott az irányadó kamatszinteken az Európai Központi Bank mai kamatdöntésén, azt viszont kihangsúlyozták, hogy az eszközvásárlási programot fenntartják a tervezett időpontig, és a TLTR-en sem változtatott a jegybank.

Tovább a cikkhez

Hold: a tartósan magas infláció alaposan átformálhatja a részvénypiacokat

Megugró inflációra és további részvénypiaci rotációra számít a Hold – derült ki az alapkezelő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az alapkezelő szakemberei arról beszéltek ma, hogy a nagy növekedési sztorik lassulása és a value részvények felé való rotáció a következő időszakban is folytatódhat, aminek a fő mozgatórugója az infláció megugrása és a hozamemelkedés.

Tovább a cikkhez

Már 56 ezer dollár felett a bitcoin

Szépen csendben ismét magára talált a bitcoin és már 56 ezer dollár fölött jár az árfolyam a mai 0,3 százalékos emelkedést követően. Még február végén zuhant be az árfolyam, miután az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen, kritikusan beszélt a kriptopénzről, de a profitrealizálás és technikai okok is szerepet játszottak benne. Március eleje óta azonban remekül teljesített a bitcoin.

bitcoin

Gigászok harca, jön a hatalmas gólem a Tesla és Musk ellen

Komoly átalakuláson megy keresztül az autóipar, egyre gyorsabban terjednek az elektromos autók, nem csak a tradicionális autógyártók, de új belépők, élen a Teslával is ezen az új pályán versenyeznek. A mobiltelefon-gyártóknál az a helyzet, hogy van az Apple, amelyik saját ökoszisztémát hozott létre, és igyekszik a hardvert és a szoftvert is kézben tartani, amivel egyrészt elképesztően hatékonyan működik, mint vállalat, és a termékei is kiemelkedően hatékonyak, de ami ennél is fontosabb, az iparági profit oroszlánrészét az amerikai cég teszi zsebre. Mellettük működik sok gyártó, amelyek nem saját operációs rendszert használnak, hanem Androidot, ők jóval kevesebb profitot termelnek, de közülük is kiemelkedik a Samsung, amelyik brutális volumenben gyárt mobilokat, és még valamennyi pénzt is keres vele. A UBS szerint hamarosan az autóiparban is valami hasonlót láthatunk majd, a Tesla lesz az autóipar Apple-je, a Volkswagen pedig a Samsung, ez a két gigász tarolhatja le a jövő autópiacát.

Tovább a cikkhez

Nincs jó napja az európai bankoknak

Az inflációs aggodalmak és a kötvényhozamok csökkenése nem tett jót a nagybankok részvényeinek, amelyek többnyire lefelé korrigálnak ma, de részben az is növelheti a bizonytalanságot, hogy ma tart kamatdöntő ülést az EKB, amelynek hatása lehet a piaci hangulatra.

A Mol felvásárolja a Marché éttermeket működtető vállalatot

A Mol megállapodást írt alá a Marché International AG-vel, amely 9 éttermet üzemeltet Magyarországon Marché márkanév alatt. A lépés illeszkedik a társaság hosszú távú stratégiájába, amely kiemelt hangsúlyt fektet a fogyasztói szolgáltatások szegmens fejlesztésére. A szinergiák elérését segíti, hogy az éttermek kulcsfontosságú töltőállomások mellett találhatóak. A tranzakció zárásához további feltételek teljesülése szükséges, többek között a GVH jóváhagyása.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít az OTP, céláremelés érkezett a részvényekre

Jól teljesítenek ma egyelőre az OTP részvényei, már 1,1 százalékkal kerültek feljebb a nyitás óta, idén így már közel 3 százalékos pluszban állnak.

A bank papírjaira céláremelés is érkezett a VTB Capitaltól, amely 13 200 forintról 10 százalékkal 14 600 forintra emelte a 12 havi célárfolyamot, az ajánlást viszont vételről tartásra rontották.

otp

Energetikai előírások: a Masterplastot is érintheti az egyik új rendelet

A legújabb magyar közlöny egyik rendelete újabb egy évvel kitolta a közel nulla energiaigénnyel kapcsolatos előírások alkalmazásának határidejét. Ennek lehet hatása a Masterplastra, amelynek szigetelőanyag-üzletága nagyban épít az energetikai szigorításokból adódó keresletre.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken

Úgy tűnik némileg megnyugodtak a befektetők az elmúlt időszak inflációs aggodalmait követően, miután az elemzők által vártnál enyhén kedvezőbben alakultak a tegnapi amerikai inflációs adatok, és csökkentek a kötvényhozamok is, kérdéses azonban, hogy ez meddig tarthat. A vezető részvényindexek közül a DAX minimális pluszban áll, a FTSE 0,2 százalékkal, a CAC pedig 0,4 százalékkal emelkedett. Máshol is jó teljesítmények láthatóak, feljebb került az olasz és a spanyol tőzsde is, ellenben a belga és a svájci lefelé korrigál.

Ma kamatdöntő ülést tart majd az EKB délután, és utána Christine Lagarde is sajtótájékoztatót ad, ezeket kiemelt figyelemmel követik a befektetők.

dax

Egészen elképesztő, amit a GameStoppal művelnek: 25 perc alatt zuhant 50 százalékot

Nem egy könnyű műfaj jól megjátszani a GameStoppot, tegnap a részvény 40 százalékot ralizott, majd fénysebességgel zuhant még ennél is nagyobbat, a kereskedést pedig többször is szüneteltetni kellett a megnövekedett volatilitás miatt.

Tovább a cikkhez

Friss MNB-adatok: megfelezte a koronavírus a magyar bankszektor nyereségét

Az előző évi szint majdnem felére, 390 milliárd forintra csökkent tavaly a magyar bankszektor konszolidált nettó eredménye – közölte ma reggel a honlapján a Magyar Nemzeti Bank. Az eredményromlás döntő részben a koronavírus-válság miatt megképzett értékvesztésekkel magyarázható, ezek teljes összege tavaly 399 milliárd forint volt.

Tovább a cikkhez

Erősen kezdi a napot a magyar tőzsde

Szépen kezdte a napot a BUX-index, amely 0,6 százalékkal emelkedett a piacnyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 0,4 százalékkal, a Mol 1,1 százalékkal, a Richter 0,6 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,24 százalékkal került feljebb.

buxxx

Óriási többlet, de jelentős exportesés a külkereskedelmi mérlegben

Januárban 830 millió euró többlet halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben, az év első hónapja még sosem hozott ekkora szufficitet. A jelenség azonban a külkereskedelmi forgalom visszaesésével magyarázható: az export 5,4, az import 10,4% kal múlta alul az egy évvel korábbit.

Tovább a cikkhez

Enyhült az inflációs félelem, emelkedhetnek a tőzsdék

  • A vezető amerikai részvényindexek felemás napot zártak tegnap, a Dow Jones és az S&P 500 emelkedni tudott, előbbi 1,46 százalékkal, míg utóbbi 0,6 százalékkal. Ezzel szemben a Nasdaq gyakorlatilag stagnált, a befektetők továbbra is inkább a koronavírus-járvány által sújtott szektorokba forgatják át a tőkéjüket a technológiai cégek felől. Ez az, ami a Dow Jones emelkedését is segítette, amely ezzel új történelmi csúcsra is került, a legjobban teljesítő tagja az indexnek a Boeing volt, amelynek a papírjai több mint 6 százalékot raliztak. A friss inflációs adatok egyelőre enyhítették a szereplők ezzel kapcsolatos aggodalmait.
  • Az ázsiai tőzsdéken szintén emelkedés volt látható, ahol szintén javította a hangulatot a vártnál alacsonyabb amerikai inflációs statisztika. A japán Nikkei 0,6 százalékkal, a hongkongi börze 1,15 százalékkal, a koreai Kospi 1,88 százalékkal, a sanghaji index pedig 2 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai tőzsdék emelkedést vetítenek előre, míg a határidős DAX stagnál, de más európai részvényindexek esetében mérsékelt emelkedés várható.
  • Az MNB ma közli a magyar hitelintézetek prudenciális adatait, a KSH a külkereskedelmi forgalom statisztikáját publikálja. Emellett érdemes lesz figyelni szokás szerint az MNB egyhetes betéti tenderét, különösen a rekordközeli euró-forint árfolyam függvényében. Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB, amit majd Christine Lagarde sajtótájékoztatója követ, illetve a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák érkeznek az Egyesült Államokból.
  • Az olaj ára emelkedett, a Brent 0,3 százalékkal került feljebb 68,8 dollárra hordónként, míg a WTI ára 65 dolláron áll. Az arany ára 0,4 százalékos pluszban áll unciánként 1734 dolláron.
  • A forint ma enyhén erősödött, egy euró ára jelenleg 366,6 forint, míg a dollár a 307,3 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Kispapír, nagy erő? Ezekben a hazai részvényekben van potenciál!

Miközben több Nyugat-Európai részvényindex kitört a héten, a Budapesti Értéktőzsdén viszonylag kevés azon részvények száma, amelyik új csúcsra jutott. A blue chip-ek közül is csak egy olyan papír volt, amelyik igazán erősnek mutatkozik a technikai elemzés szemszögéből. A hazai szinten közepes kapitalizációjúnak számító vállalatok közül azonban négy olyan is van, amelyet a járványt övező válság ellenére fundamentális tényezők is hajtanak, és eközben erős momentum is tapasztalható a piacukon.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)