GettyImages-1206945181 (6)
Üzlet

3 százalékot esett a Nasdaq, ütötték a technológiai szektort

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken a vegyes nyitás után végül a kereskedés végére a vezető indexek mindegyike esést mutatott: a Nasdaq 3, az S&P 500 1,5, a Dow fél százalékos mínuszban fejezte be a napot. Különösen a technológiai cégek részvényei teljesítenek gyatrán a kötvényhozamok emelkedése miatt. Tegnap a Fed nem változtatott a kamatokon és fenntartotta a laza monetáris kondíciókat, a cél egy valamivel 2 százalék feletti infláció elérése átmenetileg. Az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedés volt látható, és többnyire pluszban állnak az európai részvényindexek is. Kifejezetten jól teljesít ma a német DAX és a BUX, előbbi új történelmi csúcsra is került, ami nagyban köszönhető az autógyártók kiváló teljesítményének. A hazai emelkedést pedig segítette, hogy a kormány nem rendelt el területi alapú szigorításokat, bár a lazításnak még nincs itt az ideje.

Csúnya zakó lett a vége a technológiai szektorban

A kereskedés végére a Nasdaq 3 százalékos esést szenvedett el, míg az S&P 500 1,5, a Dow Jones Index 0,5 százalékos eséssel fejezte be a napot. A pesszimista befektetői hangulat kialakulásában közrejátszhatott, hogy a Fed tegnapi jelzései ellenére is tovább emelkedtek a kötvényhozamok.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik a Nasdaq, emelkedik a Dow

A Nasdaq a mai kereskedésben már 1,9 százalékot, az S&P 500 0,7 százalékot esett, ezzel szemben a Dow Jones Index kisebb emelkedést jelez, 0,2 százalékkal került feljebb.

A Fed tegnapi erőteljes üzenete, hogy nem készünek kamatemelésre és az eszközvásárlási program visszanyesésésre, csak átmeneti hatást tudott kiváltani az amerikai kötvénypiacokon, a hozamok ma tovább emelkedtek, ez pedig a részvénypiaci kereskedésre is rányomhatta bélyegét.

A Freddie Mac heti adatai szerint pedig június óta nem látott szintre, 3,09%-ra emelkedett a 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagkamata az USA-ban, ami azt mutatja, hogy a kötvénypiaci hozamokkal együtt a hitelpiaci kamatok is emelkedésnek indultak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Remekül teljesített ma a BUX

A BUX-index felülteljesítő volt ma, és végül 2,21 százalékos pluszban fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül az OTP 2,62 százalékkal, a Mol 2,23 százalékkal, a Richter pedig 2,48 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom ellenben 0,12 százalékos mínuszban zárt. Érdemes még kiemelni az Alteo mai remek teljesítményét is, amely 7,11 százalékkal került feljebb, és március 22-étől már a BUX tagja lesz.

buxiii

Kapott egy pofont a befektetőktől az olaj, esnek az árak

Már jó ideje nem lehetett látni nagyobb esést az olajárban, hiszen november eleje óta szinte folyamatos volt az emelkedés, bár januárban volt egy kisebb oldalazás, majd február végén is elbizonytalanodtak a piaci szereplők az olajkartell szokásos havi ülése előtt. Most azonban több kedvezőtlen hír is érkezett egymás után, ami jelentősen lefelé küldte az olajárakat.

Tovább a cikkhez

Megütötték az olajat is a befektetők

Alaposan megütötték az olajat is a befektetők, egyrészt aggodalmat okoz az európai vakcinálás lassú haladása, ami alacsonyabb keresletet eredményezhet, másrészt az is kedvezőtlen hír, hogy az amerikai olajtartalékok váratlanul emelkedtek. Végül az sem segített igazán, hogy a magasabb kötvényhozamok mellett a dollár árfolyama is erősödött.

Mindezeknek köszönhetően a Brent 3,7 százalékkal 65,5 dollárra, a WTI pedig közel 4 százalékkal 61,9 dollárra esett ma.

brennn
wti

Vegyes nyitás az amerikai tőzsdéken, ütik a technológiai papírokat

Az inflációs aggodalmak és a növekvő kötvényhozamoknak köszönhetően a technológiai papírokban bővelkedő Nasdaq a nyitást követően 1,3 százalékkal került lejjebb, de az S&P 500 is fél százalék körüli mínuszban áll. Ezzel szemben a Dow Jones enyhén, 0,1 százalékkal emelkedni tudott. A hangulatot rontja, hogy a heti új segélykérelmek száma a várakozásnál kedvezőtlenebbül alakult, 770 ezer lett az előzetesen becsült 700 ezerhez képest. Jó hír azonban, hogy az amerikai gazdaság növekedése erős lehet idén.

sppp

A kötvényhozamok nőnek, az arany és a bitcoin esik

Az emelkedő kötvényhozamok nem csak a technológiai és a növekedési cégek részvényeinek árthatnak, de a menedékeszközöknek sem tesz jót. A 10 éves amerikai államkötvény hozama már 1,74 százalék felett jár, tavaly január óta nem volt ilyen magas. Az arany árfolyama ezzel párhuzamosan 1,3 százalékkal került lejjebb ma unciánként 1723 dollárra.

gold

Emellett a bitcoin is lejjebb került szintén 1,3 százalékkal 58 ezer dollár környékére.

btc

Morgan Stanley: még idén nyáron is kimaradhat a turisztikai szezon

Az oltások lassú terítése és a fertőzési esetszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában, ami nagy csapást mérhet az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra a Morgan Stanley pénzintézet szerint.

Tovább a cikkhez

Ma eshetnek a technológiai cégek papírjai

Az amerikai jegybank tegnap változatlanul hagyta a kamatokat, és a megszokott ütemben folytatja tovább az eszközvásárlási programját, ami átmenetileg megnyugtatta a befektetőket. A mai adatok alapján azonban emelkedik a 10 éves amerikai államkötvény hozama, jelenleg 1,74 százalék körül jár. A magasabb hozamok azonban nem kedvezőek a technológiai és a növekedési részvények számára. Ennek köszönhetően a Nasdaq ma 1,9 százalékos mínuszban nyithat, de az S&P 500 is lejjebb kerülhet 0,8 százalékkal, és enyhén, 0,1 százalékkal a Dow Jones is.

nasdaq

Koronavírus? Történetének legsikeresebb negyedévét zárta az Audi

Alaposan megviselte a koronavírus-válság az autógyártókat tavaly, azonban az év második felére a vártnál jóval gyorsabban tért vissza a kereslet, emiatt a szektor helyreállás is felgyorsult. Ezek a folyamatok látszottak az Audinál is, amely történetének legsikeresebb negyedévét zárta a tavalyi negyedik negyedévben - derült ki a mai sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Raliznak az energetikai cégek a magyar tőzsdén

Felülteljesítő ma a BUX-index az európai mezőnyben, és már majdnem 1,2 százalékkal került feljebb a nyitás óta, a két legjobban teljesítő tag ma eddig a PannErgy, amely közel 2 százalékkal került feljebb, illetve a Mol, amely 1,67 százalékos pluszban áll.

Emellett kiválóan teljesít ma az Alteo is, amely már több mint 4 százalékos pluszban áll, és március 22-étől a BUX-index tagja lesz a Masterplasttal egyetemben.

alteoz

Ralizik a magyar és a német tőzsde is

Kifejezetten jól teljesít ma a DAX és a BUX is, előbbi ezzel új történelmi csúcsra került, ami jelentősen köszönhető az autógyártók remek teljesítményének, különösen a Volkswagen ment nagyot, de a Daimler és a BMW is nagyon erős. A magyar tőzsde esetében a hazai blue chipek mindegyike pluszban áll, az OTP 1,2 százalékkal, a Mol 1,6 százalékkal, a Richter 1,2 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,2 százalékkal került feljebb. Az emelkedést segíti, hogy a magyar kormány nem rendelt el területi alapú szigorításokat ma, de a lazításnak még nincs itt az ideje, azok néhány héten belül várhatóak, de a teljes nyitás csak nyáron jöhet.

Rekordszinten a német tőzsde, mindent visznek az autógyártók

Ma is remekül teljesít a német tőzsde, és ezzel új történelmi csúcsra került, az elmúlt egy évben már több mint 40 százalékkal emelkedett. Ez persze részben a koronavírus-járványból való fokozatos kilábalásnak köszönhető és a világszerte tapasztalható laza monetáris politikának, de brutálisan erősen teljesítenek az autógyártók, többek között a Volkswagen, a Daimler és a BMW.

Tovább a cikkhez

Továbbra is vételen a Waberer’s a Concorde-nál

A Waberer’s negyedik negyedéves gyorsjelentését követően a Concorde új elemzést készített a cégről. Az elemzőház nem változtatott a célárán, az ajánlása pedig továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Nagyot megy ma is a Volkswagen

Ma is nagyot mennek a Volkswagen részvényei, már több mint 5 százalékot emelkedtek, ezzel év eleje óta 60 százalékos pluszban áll a német autógyártó. Ennek legfőbb oka, hogy kedvezően alakulnak az elektromos autó értékesítései, és a jövőbeli tervek is ambíciózusak, alaposan megszorongathatják a Teslát. A mai teljesítményt az is segíti, hogy a JPMorgan megemelte a részvényekre vonatkozó célárat a korábbi 215 euróról 255 euróra.

volkswagen

Emelkednek az európai tőzsdék

Az amerikai jegybank tegnapi döntése, miszerint fenntartják a jelenlegi laza monetáris kondíciókat, segített az európai tőzsdéknek is. A vezető részvényindexek közül a DAX 0,6 százalékkal emelkedett a nyitást követően, a francia CAC 0,25 százalékkal, míg a brit FTSE stagnál. Más európai börzéken is kedvező a hangulat, feljebb került többek között az olasz, a spanyol és a belga is.

daxc

Erősen indul a magyar tőzsde

A piacnyitást követően a BUX-index 0,9 százalékkal emelkedett, a magyar blue chipek közül az OTP 1,4 százalékkal, a Mol 0,9 százalékkal, a Richter 0,4 százalékkal emelkedett. A Magyar Telekom részvényei ezzel szemben 0,1 százalékkal lejjebb kerültek.

bux

Újabb nagy lépés, a Morgan Stanley is beáll a bitcoin mögé

A Morgan Stanley az első nagy amerikai bank, amely a vagyonkezelői ügyfeleinek elérést biztosít bitcoin alapokhoz – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet a tőzsdéken, nem változtatott az amerikai jegybank a kamatokon

  • Jól teljesítettek tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,58 százalékkal, az S&P 500 0,29 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,4 százalékkal került feljebb. Az emelkedést segítette, hogy a Fed nem változtatott a kamatokon, és az eszközvásárlási program is folytatódik az eddigi ütemben. Jerome Powell jegybankelnök pedig azt is mondta, hogy a Fed célja, hogy kicsivel 2 százalék feletti áremelkedés legyen átmenetileg. Emellett pedig továbbra is folyamatban van az 1900 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag részeként a stimulus csekkek kiosztása az amerikai lakosság felé.
  • Az ázsiai tőzsdéken is többnyire jó hangulat figyelhető meg az amerikai jegybank döntése után, a japán Nikkei 1 százalékkal, a hongkongi börze 1,75 százalékkal, a sanghaji 0,46 százalékkal, míg a szingapúri 1 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt emelkedést vetítenek előre, és a határidős DAX 0,4 százalékos pluszban áll.
  • Itthon a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának januári adata jelenik meg, egyrészt a lezárások továbbra is sújtják a turisztikai szezont, másrészt viszont az év eleje nem számít csúcsidőszaknak, így kisebb jelentőségű lesz az adat. Emellett az MNB egyhetes betéti tenderére is érdemes lesz figyelni különösen úgy, hogy már a múlt héten történelmi mélypontja közelében volt a forint az euróval szemben. Emellett a munkaerőköltséggel és a külkereskedelemmel kapcsolatos adatok érkeznek az EU-ból, illetve a szokásos heti amerikai munkanélküliségi adatok.
  • Az olaj árfolyama stagnál, egy hordó Brent ára 68 dollár, míg a WTI típus 64,4 dollárba kerül jelenleg. Az arany árfolyama unciánként 0,4 százalékkal került feljebb 1752 dollárra.
  • A forint árfolyama ma stagnál, egy euró 366,5 forintba kerül, míg a dollár a 305,9 forintos szinten áll.
makronaptar0315

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)