frankfurt
Üzlet

Meglepő húzás a Fed-től, vegyesen zárt Amerika

Portfolio
Kifejezetten rossz hangulatban telt a pénteki kereskedés az ázsiai tőzsdéken, és Európában is esést láttunk ma, a magyar tőzsde is mínuszban zárt. Mind a hazai, mind a nemzetközi piaci hangulatot negatívan befolyásolták pénteken a járványfronton érkezett rossz hírek. A tengerentúlon vegyes volt a kép, csak a Nasdaq mutatott emelkedést a vezető amerikai indexek közül.

Vegyesen zárt Amerika

A kereskedés végére lefordult a Dow Jones is, így a háromból két fontosabb tőzsdeindex mínuszos lett. A Dow Jones 0,71%-os, az S&P 500 0,06%-os mínuszban zárt, a Nasdaq viszont 0,24%-os emelkedést teljesített.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs nagy mozgás

Még mindig nincs egyértelmű kereskedési irány az amerikai tőzsdéken, azután sem, hogy kiderült, hogy a stimulus-csekkeikből 56,8 milliárd dollárt pakoltak részvényekbe az amerikaiak.

A Dow Jones 0,37%-os mínuszban van, viszont a Nasdaq 100 0,24%-os, az S&P 500 pedig 0,16%-os pluszban van.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vegyes a hangulat Amerikában

A Fed szavai után iránytalan kereskedés folyik az amerikai tőzsdéken. A Dow Jones 0,38%-os mínuszban, az S&P 500 0,26%-os pluszban van. A tech-papírokat követő Nasdaq 100 0,26%-os változást mutat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel estek ma, az OTP 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,8 százalékot gyengült, a Richter 0,7 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 1 százalékos mínuszban zárt. A magyar tőzsdén a legjobban az Opus teljesített, melynek árfolyama 4,3 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a BIF teljesített, melynek árfolyama 1,9 százalékot esett.

bux

Tépik a Facebookot

Alapvetően mérsékelt mozgásokat látunk ma a FAANG részvények árfolyamában, a Facebook viszont jelentősen felülteljesítő ma. Ez részben annak is betudható, hogy a Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg nagy magabiztossággal állítja, hogy a közösségi média vállalat át fogja vészelni azt az adatvédelmi változtatást, amit az Apple idén eszközölt. Az Apple iOS 14 operációs rendszerét használók tavasztól könnyebben tudják az alkalmazások követési tevékenységét blokkolni az iPhone-okon és az iPadeken, ezzel megnehezítve a hirdetések targetálását az olyan alkalmazásoknak, mint a Facebook. Korábban azt prognosztizálta a Facebook, hogy már az első negyedéves számokon nyomot hagyhat ez a lépés, most viszont Mark Zuckerberg azt állítja, hogy akár jól is kijöhet belőle.

Rossz a hangulat Európában, a tengerentúlon pedig továbbra nincs egyértelmű irány

A zárás felé közeledve továbbra is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX is arra a szintre került vissza, ahonnan a napot indította. Eközben az amerikai tőzsdéken vegyes a kereskedés képe, a Dow 0,6 százalékos mínuszban jár, elsősorban a bankpapírok gyenge teljesítménye miatt, az S&P 500 csütörtöki záróértéke közelében jár, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot emelkedett.

Eséssel nyitott Amerika

Bár az előjelek alapján még pozitív nyitásra lehetett számítani, ez a nyitásra elolvadt, a Dow 0,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq viszont 0,3 százalékos pluszban van. A részvénypiacokra megint csak a kötvényhozamok emelkedése nyomja rá a bélyegét, miután friss döntése alapján a Fed nem hosszabbítja meg április 1-jével azt a koronavírus miatt bevezetett szabályt, amely alapján nem kellett beleszámítani a bankok tőkeáttételi mutatójába egyes instrumentumokat. Az amerikai jegybank döntését követően gyengén szerepelnek ma a bankok, a JP Morgan 3 százalékot esett, míg a Wells Fargo 2,9 százalékkal került lejjebb, a Citigroup pedig 2 százalékos mínuszban van.

dow

Szigorít a Fed az amerikai bankoknál, érzékenyen reagálhat rá a kötvénypiac

Piaci feszültséget generálhat az amerikai állampapírok piacán, hogy friss döntése alapján a Fed nem hosszabbítja meg április 1-jével azt a koronavírus miatt bevezetett szabályt, amely alapján nem kellett beleszámítani a bankok tőkeáttételi mutatójába egyes instrumentumokat.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére megy Oszkó Péter cége, hamarosan indulhat a kereskedés az OXO papírjaival

Új céget regisztrált a Budapesti Értéktőzsde az Xtend piacra, a tőzsde 2021. március 19-től felveszi az értékpapírlistára az OXO Technologies Holdingot.

Tovább a cikkhez

Az irányt keresi a magyar tőzsde

A délután első felére ráfordulva az irányt keresi a magyar tőzsde, a hazai blue chipek felemás képet mutatnak. A hangulatot negatívan befolyásolhatja, hogy egyértelműen romlik a hazai járványhelyzet, mind a napi új fertőzöttek számában, mind pedig a halálozásokban új rekordot közöltek ma.

Továbbra is rossz a hangulat

Továbbra is túlnyomó részben rossz hangulat uralkodik a tőzsdéken, miután a fókuszban továbbra is az inflációval kapcsolatos aggodalmak, és a járványhelyzet alakulása áll. Az FXTM elemzője kiemelte, hogy emellett ma van az úgynevezett "Quadruple Witching", ami azt jelenti, hogy az egyedi részvényekre, és indexekre vonatkozó opciók és határidős kontraktusok ma szimultán lejárnak, ami megnövekedett volatilitáshoz vezethet.

Felpattant az olaj

A tegnapi 7 százalékos zuhanás után felpattant ma az olaj árfolyama, a Brent jelenleg 2,2 százalékos, a WTI pedig 2,7 százalékos pluszban tartózkodik. A tegnapi esés mögött több faktor is meghúzódott, egyrészt az EIA szerint jóval nagyobb mértékben emelkedtek a készletszintek mint várták, emellett az IEA szintén kedvezőtlenül nyilatkozott a olajjal kapcsolatban. Mindeközben a dollár erősödése és a vártnál lassabb ütemű vakcinaprogramok is negatívan befolyásolták az olaj árfolyamát. Az emelkedő trend egyébként még a tegnapi eséssel sem sérült érdemben, így sokan inkább vételi lehetőséget láthattak a visszahúzásban.

brent

Vörösben Európa

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,5 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 1,1 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot esett. A piaci hangulatra egyrészt rányomja a bélyegét az amerikai hozamemelkedés, a 10 éves amerikai állampapír hozama 1,7 százalék közelében áll pénteken, eközben pedig a járványhelyzet romlása a másik negatív faktor, amely fenyegeti Európa gazdasági kilábalásának ütemét. Németországban például január 22. óta a legnagyobb napi emelkedést mérték az esetszámokban, Franciaország pedig egy hónapos általános karantént vezet be 16 régióban, köztük Párizsban.

dax

Lefordult a magyar tőzsde

A tegnapi rali után ma 0,6 százalékos mínuszban indítja a napot a magyar tőzsde. A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tartózkodik 0,5 százalékos pluszban, az OTP és a Mol 0,9 százalékot esett, míg a Richter 0,3 százalékkal került lejjebb.

bux

Facebook-Apple harc: Zuckerberg szerint még jól is járhatnak az Apple lépésével

A Facebook alapítója és vezérigazgatója, Mark Zuckerberg nagy magabiztossággal állítja, hogy a közösségi média vállalat át fogja vészelni azt az adatvédelmi változtatást, amit az Apple idén eszközölt. Az Apple iOS 14 operációs rendszerét használók tavasztól könnyebben tudják az alkalmazások követési tevékenységét blokkolni az iPhone-okon és az iPadeken, ezzel megnehezítve a hirdetések targetálását az olyan alkalmazásoknak, mint a Facebook. Korábban azt prognosztizálta a Facebook, hogy már az első negyedéves számokon nyomot hagyhat ez a lépés, most viszont Mark Zuckerberg azt állítja, hogy akár jól is kijöhet belőle.

Tovább a cikkhez

Kitört az Alteo, folytatódik a trend

Az Alteo volt tegnap a hazai részvénypiac vezető papírja: az árfolyama több mint 7%-kal került feljebb a kereskedési nap során. A piaci kapitalizáció immár meghaladja a 23 milliárd forintot. Az emelkedésben komoly szerepet játszhatott az a szerdai bejelentés, miszerint a részvény március 22-től a BUX komponensek közé kerül.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a pénteki kereskedés

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalékkal, az S&P 500 1,5 százalékkal, a Nasdaq pedig 3,1 százalékkal került lejjebb. A Fed szerdai üzenete, hogy nem készülnek kamatemelésre és az eszközvásárlási program visszanyesésésre, csak átmeneti hatást tudott kiváltani az amerikai kötvénypiacokon, a hozamok tegnap tovább emelkedtek, ez pedig a részvénypiaci kereskedésre is rányomta a bélyegét.
  • Az ázsiai tőzsdék követték a Wall Streetet pénteken, a Nikkei 1,4 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi index pedig 2,3 százalékot gyengült. Ázsia más részein is kedvezőtlen hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került lejjebb, míg az ausztrál tőzsde 0,6 százalékot esett.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt elmozdulásokat mutatnak, és a határidős DAX 0,6 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • A hét utolsó napjára nem sok esemény marad, péntek hajnalban a japán jegybank kamatdöntő ülésére került sor.
  • Az olaj árfolyama a tegnapi csúnya esés után ma tovább gyengült, a Brent 0,6 százalékos esést követően ára 62,8 dolláron jár, míg a WTI jegyzése 0,3 százalékos gyengülést követően az 59,3 dolláros szinten van. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékkal került feljebb 1740,4 dollárra.
  • A forint árfolyama ma stagnál, egy euró 368,8 forintba kerül, míg a dollár a 309,3 forintos szinten áll.
makronaptar0315

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)