bull
Üzlet

Határozott emelkedéssel zártak a vezető amerikai indexek, betettek Powell szavai a bitcoinnak

Portfolio
Ázsiában és Európában ma felemás mozgásokat láttunk hétfőn a tőzsdéken, ami részben a koronavírus terjedésének, és az emiatt hozott korlátozó intézkedéseknek volt betudható. Egyedi részvények tekintetében a nemzetközi porondon a Volkswagen került a figyelem középpontjába, melynek árfolyama egy hét alatt már több mint 20 százalékot ralizott, itthon pedig a BUX-index új komponensei teljesítettek jól. A tengerentúlon felemás nyitást láttunk, majd a nyitástól távolodva pozitívba fordult a hangulat, és a vezető indexek határozott emelkedéssel zártak, a technológiai részvények felülteljesítők voltak, míg a bitcoin esni kezdett a Fed-elnök szavai után.

Határozott emelkedéssel zártak a vezető amerikai indexek, betettek Powell szavai a bitcoinnak

A nyitást követő kezdeti emelkedés a zárás előtti óráig fokozódott a vezető amerikai részvényindexeknél, majd megtorpanás mutatkozott, de ezzel együtt is határozott pluszok maradtak zárásra. A Dow Jones indexe 103,23 ponttal, 0,32 százalékkal, 32 731,2 pontra emelkedett. Az S&P 500 27,49 ponttal, 0,70 százalékkal emelkedett és 3940,59 ponton fejezte be a napot, míg a technológiai-túlsúlyos Nasdaq Composite mutatója 162,21 ponttal, 1,23 százalékkal ugrott és így 13 337,54 ponton zárt.

Jerome Powell Fed-elnök mai beszédében valódi mögöttes érték nélküli eszköznek nevezte a bitcoin és a fokozott volatilitására hívta fel a figyelmet, illetve jelezte, hogy a Fed nem fog sietni a digitális jegybanki pénz kifejlesztésével.

Mindezen üzenetek hatására az addig 57500 dollár körüli mozgó bitcoin esni kezdett és most már 54 ezer dollárnál jár, így a jegybankelnök üzenetei jelentős hatást gyakoroltak eddig.

Megszólalt az amerikai jegybank elnöke a bitcoinról

A bitcoinnak hiányoznak bizonyos tulajdonságai, amelyek hasznos fizetőeszközzé tennék. Emiatt a kripotodeviza lényegében inkább az arany helyettesítője, sem mint a dolláré – mondta Jerome Powell amerikai jegybankelnök hétfőn.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül eséssel zártak, egyedül a Magyar Telekom tudott 0,5 százalékkal emelkedni. Az OTP és a Mol 0,7 százalékot esett, míg a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb.

bux

Emelkedik Amerika, az irányt keresi Európa, Powell pedig a bitcoinról beszélt

A nyitástól távolodva emelkednek a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,1 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,6 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos pluszban van. A befektetők Jerome Powell szavaira figyelnek, aki arról beszélt, hogy a bitcoin sokkal inkább az aranyat helyettesíti, sem mint a dollárt. Ehhez kapcsolódóan viszont azt is elmondta, hogy a kriptodevizák volatilitásuk miatt nem megfelelő értéktárolók, így ő inkább spekulatív eszköznek tartja őket. A bitcoin egyébként nem reagált hevesen Powell kommentjeire, jelenleg 0,5 százalékos mínuszban jár az árfolyam.

spx

Mindeközben az európai piaczárás felé közeledve továbbra is vegyes mozgásokat látunk, a magyar tőzsde mérsékelt mínuszban van.

Hajmeresztő előrejelzés érkezett a Teslára, sokan kiakadtak rajta

Az elmúlt hetekben láthatóan megzuhantak a növekedési és a technológiai részvények, illetve az elektromosautó-gyártók közül is sokan, köztük a Tesla is. Ezt követően némileg magára talált a részvény, és emelkedett is az árfolyam, de a korábbi csúcsok még továbbra is messze vannak, ráadásul közben a befektetési és a gazdasági környezet is változik. Egy elemzőház, az Ark Investment, azonban hajmeresztően magas célárral rukkolt elő a napokban, ami számos elemző szemöldökét alaposan megemelte. Az alapkezelő ugyanis azt sem tartja kizártnak, hogy 2025-re a mostani értékének több mint 4-szeresét is érheti a Tesla. Sokan azonban ezt a valóságtól elrugaszkodottnak tartják, és kritikával illették az elemzés több pontját is, sőt, volt olyan, aki egyenesen kamunak nevezte az egészet.

Tovább a cikkhez

Felemás nyitás Amerikában

Felemás képet mutatnak a tengerentúli tőzsdék a hétfői piacnyitást követően, a Dow 0,2 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett. A héten több esemény is megmozgathatja a piacokat, megszólal Jerome Powell amerikai jegybankelnök és Janet Yellen pénzügyminiszter is. Az amerikai hosszúhozamok csökkentek múlt péntekhez képet, részben ennek is köszönhető az óvatos optimizmus a tech részvények piacán. Egyedi részvények közül a Teslát érdemes kiemelni, melynek árfolyama 5,1 százalékot ugrott azt követően, hogy 3000 dolláros célár érkezett a részvényre.

dow

Fordult a kocka: mégsem érnek égig a növekedési papírok?

Tavaly novemberben, amikor a meglepően jó vakcinahírek után egy történelmi átsúlyozás indult meg a növekedési, főként technológiai részvényekből a pandémia által sújtott hagyományosabb, ciklikus papírok felé, még sokan kételkedtek abban, hogy valódi piaci rotáció történt-e. Az azóta eltelt időben – legfőképp az elmúlt hónap alatt – kétségtelenül bebizonyosodott, hogy a tőkepiacok komoly változáson mennek keresztül. Az egyetlen kérdés az, hogy meddig fog tartani.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Vegyes nyitásra lehet számítani a tengerentúlon, a határidős részvények állása alapján a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellet, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékos pluszban nyithat. Az elmúlt időszakban alapvetően meghatározta a piaci hangulatot a hozamemelkedés, ma azonban csökkent a 10 éves amerikai államkötvény hozama, a múlt heti 1,75 százalékos csúcsról 1,68 százalék közelébe.

dowhati

50 százalékkal is alulértékelheti a piac a Duna House részvényeit

Interjút adott a Világgazdaságnak Guy Dymschiz, a Duna House társ-vezérigazgatója, aki arról beszélt, hogy Magyarországon a kormányzati támogatások hajtják az ingatlanpiacot és inkább a saját használatra vásárlók vannak jelen a piacon, azonban az inflációs várakozások manifesztálódhatnak, így a befektetési célú vásárlók is újra visszatérhetnek a piacra, mivel a magas inflációs környezet általában felfelé hajtja az ingatlanpiacot. Emellett szó esett a részvényárfolyamról is, Guy Dymschiz szerint a piac 30-50 százalékkal alulértékeli a Duna House-t.

Tovább a cikkhez

Tépik a Volkswagent

Ismét ralik a Volkswagen árfolyam, jelenleg 5,2 százalékos pluszban jár a papír, amivel egy hét alatt közel 20 százalékot emelkedett az árfolyam. A Volkswagen ralija részben a cég elmúlt időszakban bejelentett terveinek köszönhető, melyek szerint megdupláznák az elektromos autók értékesítést, valamint csökkentenék a költségeket és jelentős összeget szánnak a digitalizációs befektetésekre is a következő években. Emellett fél tucat akkumulátorgyártat építenének Európában és bővítenék a töltőinfrastruktúrát is.

A cég egyébként ma bejelentette, hogy céljai között szerepel, hogy akkumulátorgyárat építsen Barcelona közelében. Emellett szintén mai hír, hogy a Deutsche Bank 185 euróról 270 euróra emelte a célárát a Volkswagenre, ami 16 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam, ez is munícióként szolgálhatott a mai ralihoz.

vww

Váratlan zuhanás a Török Lírában? Nézőpont kérdése!

A mai napon Drámai zuhanás kezdődött a Török Líra árfolyamában, Erdogan újabb Epikus hibája következtében.  Az elnök ugyanis váratlanul kirúgta a jegybank elnökét, amely finoman szólva is elbizonytalanította a devizapiacot abban a tekintetben, hogy a demokratikus értékektől és a realitástól egyaránt egyre inkább elszakadni látszó isztanbuli vezetés mennyire képes kézben tartani a folyamatokat.

Tovább a cikkhez

A politikus figyelmeztetésére alaposan megütötték a légitársaságokat

A brit szociális ellátásért felelős miniszter, Helen Whately figyelmeztette a briteket, hogy ne foglaljanak külföldi nyaralásokat, miután Európa számos részén emelkedik a koronavírusos esetek száma. A miniszter szavait követően alaposan megütötték a légitársaságok részvényeit a befektetők.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, felpattantak az új BUX-tagok

Bár a nemzetközi hangulat kedvezőtlen, a magyar tőzsde felülteljesítő az európai mezőnyben, ami részben az OTP és a Mol jó teljesítményének köszönhető. Emellett az index két új tagja, a Masterplast és az Alteo teljesítenek a legjobban, amelyek hivatalosan a mai naptól kerültek be a BUX-ba.

Eséssel nyitott Európa

Eséssel indult a hétfői kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,5 százalékot esése mellett, a CAC 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,8 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,7 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,6 százalékot esett. A részvénypiaci hangulatra részben a koronavírussal kapcsolatos aggályok nyomják rá a bélyegüket. Németország fontolgatja, hogy meghosszabbítja a lezárásokat már az 5. hónapra, miután a német esetszámok megugrottak a három héttel ezelőtti lazítást követően. Vasárnap egyébként a 100 ezer főre jutó fertőzésszám 103,9-en állt, és tartósan a 100-as határérték felett elfogynak a kórházi kapacitások a németeknél. Mindeközben a kontinens második legnagyobb gazdasága, Franciaország múlt héten egy hónapos lezárást jelentett be 16 régióban, köztük Párizsban.

dax

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Minimális elmozdulással nyitott a magyar tőzsde, a BUX jelenleg pénteki záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,8 százalékot emelkedett, a Richter 0,1 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékos pluszban indítja a napot.

bux

Agyonverik a lírát miután Erdogan kirúgta a török jegybankelnököt

A török líra árfolyama több mint 17 százalékot zuhant hétfőn hajnalban a devizapiacokon, miután Recep Tayyip Erdogan elnök leváltotta Naci Agbalt, a központi bank elnökét, korábbi tekintélyes pénzügyminiszterét.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt elmozdulással indulhat a hét a tőzsdéken

  • Felemásan zártak múlt pénteken a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,7 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,1 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot emelkedett. A részvénypiacokra a kötvényhozamok emelkedése nyomta rá a bélyegét, miután a Fed bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg április 1-jével azt a koronavírus miatt bevezetett szabályt, amely alapján nem kellett beleszámítani a bankok tőkeáttételi mutatójába egyes instrumentumokat.
  • Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk hétfőn, a Nikkei 2,1 százalékot esett, míg a sanghaji tőzsde 1 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig stagnált. Ázsia más részein is felemás volt a kép, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb, míg az ausztrál tőzsde 0,7 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek vegyes képet mutatnak, és a határidős DAX 0,1 százalékos esést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn Magyarországon nem várunk fontos adatot, ettől függetlenül a forint mozgását érdemes lesz figyelni, múlt héten egy hajszálra volt ugyanis a történelmi mélypont, és ma reggel sincs messze ettől a magyar deviza. A nemzetközi közlések közül a kínai kamatdöntésre került sor itteni idő szerint kora hajnalban.
  • Az olaj árfolyama esik ma reggel, a Brent 0,7 százalékos esést követően 64,3 dolláron jár, míg a WTI jegyzése 0,6 százalékos gyengülést követően az 61,1 dolláros szinten van. Az arany árfolyama unciánként 0,6 százalékkal került feljebb 1731,5 dollárra.
  • A forint árfolyama gyengül ma, egy euró 367,8 forintba kerül, míg a dollár a 309,4 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)