GettyImages-1211246431 (1)
Üzlet

Estek az amerikai tőzsdék a jegybankelnök útmutatását követően

Portfolio
Estek az amerikai részvényindexek részben annak hatására, hogy bizonytalanok a piaci szereplők a kötvényhozamokkal és az inflációval kapcsolatban. Az irányadó tengerentúli tőzsdék gyenge teljesítményében az is szerepet játszhatott, hogy az amerikai pénzügyminiszter és a Fed elnöke mai meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaságnak további segítségre van szüksége a talpra álláshoz. A Biden-adminisztráció pedig eközben egy újabb 3 ezer milliárd dolláros pénzügyi tervet készíthet elő a New York Times értesülései szerint, amelyet ezúttal az infrastruktúra fejlesztésére és a klímaváltozás elleni harcra fordítanának többek között. Az ázsiai piacokon többnyire lefelé korrigáltak a részvényindexek és az európai tőzsdéken is többnyire esések láthatóak. A BUX-index mínuszban fejezte be a napot, ami részben annak köszönhető, hogy a jegybank az inflációs kockázatok erősödésére számít.

Az eladók diktáltak a tengerentúlon

Kedden kivétel nélkül estek a meghatározó amerikai részvényindexek: az S&P 500 értéke közel 0,8 százalékot, a Dow Jones értéke 0,9 százalékot, míg a Nasdaq értéke 1,1 százalékot csökkent a hétfői záróérétkéhez képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nagyobb mínuszok Amerikában Jerome Powell meghallgatását követően

A keddi kereskedés utolsó szakaszában nagyobb mértékű esés bontakozott ki az amerikai tőzsdéken azt követően, hogy lezajlott Janet Yellen pénzügyminiszter és Jerome Powell Fed-elnök meghallgatása a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt.

A KÉT GAZDASÁGI VEZETŐ A MEGHALLGATÁSRA KÉSZÍTETT, ELŐZETESEN NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT BESZÉDÉBEN EGYBEHANGZÓAN DERŰLÁTÓAN ÍTÉLTE MEG A GAZDASÁGI KILÁTÁSOKAT, DE ARRA FIGYELMEZTETETT, HOGY A GAZDASÁGNAK TOVÁBBI SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGE

Jerome Powell beszélt arról is, hogy még korántsem teljes a kilábalás a járvány okozta sokkból, és a Fed támogatja a gazdaság fellendülését mindaddig, amíg szükség van rá. Hozzátette, hogy a gazdasági kilábalás továbbra is a járványhelyzet alakulásától függ.

Az S&P 500 értéke 0,9 százalékot, a Dow Jones értéke 1,1 százalékot, míg a Nasdaq értéke 1,2 százalékot esett a hétfői záráshoz képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Fed elnöke további lépéseket tart szükségesnek az amerikai gazdaság talpra állítása érdekében

További lépéseket tart szükségesnek az amerikai pénzügyminiszter és a Fed-elnök a koronavírus-járvány okozta károk felszámolására és a teljes gazdasági talpra állás előmozdítására.

Tovább a cikkhez

Mínuszban zárt a BUX, erősödhetnek az inflációs kockázatok

A BUX-index a nap nagy részében jól tartotta magát, de a nap végére romlott a hangulat, és végül 0,57 százalékos mínuszban zárt. Ebben szerepet játszhat, hogy a jegybank az inflációs kockázatok erősödésére számít, de hangsúlyozta, hogy szükség esetén kész szigorítani a rendelkezésre álló eszközeivel miután változatlanul hagyta a kamatokat ma. Az OTP 1,41 százalékkal, a Mol 1,12 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,49 százalékkal került lejjebb ma. Ezzel szemben a Richter erősödni tudott és 0,97 százalékkal emelkedett.

buxxss

Javult a hangulat a tengerentúlon, jól teljesítenek a nagy technológiai cégek

A nyitás után némileg lefelé korrigáltak a vezető amerikai részvényindexek, de azóta némileg javult a hangulat: a Dow Jones stagnál, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,15 százalékkal került feljebb. A piaci szereplők láthatóan továbbra is bizonytalanok Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása előtt. A nagy technológiai cégek azonban ennek ellenére jól teljesítenek, és a Netflix már több mint 3 százalékot emelkedett, de az Amazon is 2 százalékos pluszban áll. Ez részben annak köszönhető, hogy a kötvényhozamok tovább mérséklődtek, jelenleg 1,66 százalék a 10 éves amerikai kötvényhozam.

Több mint 3 milliárd dolláros veszteség után Shaquile O'Neil-lal menne tőzsdére a munkavilág úttörőj

Tavaly 3,2 milliárd dollárt veszített, most tőzsdére menne a közösségi irodákkal foglalkozó WeWork. A cég egy olyan biankó vállalat segítségével (SPAC) menne tőzsdére, aminek egyik tanácsadója az NBA korábbi sztárja, Shaquille O'Neal - írja a Business Insider.

Tovább a cikkhez

Mínuszban kezdték a napot az amerikai tőzsdék

Végül mindhárom vezető amerikai részvényindex mínuszban kezdte a napot, a Dow Jones 0,1 százalékkal, az S&P 500 0,15 százalékkal, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal került lejjebb a nyitást követően. A befektetők továbbra is az emelkedő kötvényhozamok, és az esetleg meglóduló inflációtól tartanak. Ennek köszönhetően kiemelt figyelmet fognak szentelni Jerome Powell Fed-elnök mai kongresszusi meghallgatásának, ami iránymutatást adhat a piaci szereplőknek. Emellett a pénzügyminiszer, Janet Yellen is megszólal majd, aki szintén fontos támpontot adhat.

sppppo

Felemás nyitás jöhet a tengerentúlon

A kereskedést megelőző adatok alapján vegyes nyitás jöhet a tengerentúlon: az S&P 500 és a Dow Jones is lejjebb kerület, előbbi 0,2 százalékkal, míg utóbbi 0,3 százalékkal. A Nasdaq ellenben folytathatja a tegnapi jobb teljesítményét, amely elsősorban a kötvényhozamok mérséklődésének volt köszönhető, és 0,2 százalékos pluszban nyithat.

hatsp

Gyengén teljesítenek az autógyártók és a légitársaságok részvényei

Az érvényben lévő korlátozások meghosszabbítása Németországban, illetve a brit szociális ellátásért felelős miniszter, Helen Whately intő szavai a nyaralni készülő britek felé nem kedveztek sem az autógyártók, sem a légitársaságok részvényeinek.

Ennek köszönhetően a Porsche több mint 5 százalékkal, a Volkswagen pedig közel 4 százalékkal került lejjebb, de a Renault, a Daimler és a Stellantis is gyengén teljesít ma.

A légitársaságok esetében is hasonló képet láthatunk, a Ryanair, a British Airways anyavállalata, az IAG és az easyJet is több mint 3 százalékos mínuszban áll.

Jól teljesítenek a BUX-index új tagjai

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére is jól teljesít a BUX-index két új tagja, az Alteo és a Masterplast, amelyek március 22-e, azaz tegnap óta komponensei a részvényindexnek. Előbbi 1,12 százalékkal került feljebb ma, és segít, hogy múlt héten kitört egy emelkedő háromszög alakzatból, míg utóbbi 0,4 százalékos pluszban áll. Az év eleje óta az Alteo közel 45 százalékkal, a Masterplast pedig mintegy 30 százalékkal emelkedett már.

Megint ütik az olajat a befektetők

Néhány napja már csúnyán megütötték az olajat a befektetők, ami több kedvezőtlen tényezőnek volt köszönhető, a vártnál nagyobb ütemben nőttek az olajkészletek, de az is aggodalmat okoz, hogy lassan haladnak a vakcinálással Európában, ami alacsonyabb kereslethez vezethet. A korlátozások meghosszabbítása és a további szigorítások bevezetés pedig nyomás alatt tartja az olajárat továbbra is.

A Brent árfolyama hordónkét ma 2,4 százalékkal került lejjebb 62,9 dollárra, míg a WTI típus 59,6 dolláron áll 2,5 százalékos mínuszban.

brenttttm
wttt

Nem javul a hangulat az európai tőzsdéken

Néhány börzét leszámítva mínuszban állnak az európai tőzsdék, köztük a vezető részvényindexek is. Alapvetően az autógyártók és a légitársaságok teljesítenek gyengébben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kedvezőtlen hírek következtében. Németországban meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat, tegnap pedig a brit szociális ellátásért felelős miniszter, Helen Whately figyelmeztette a briteket, hogy ne foglaljanak külföldi nyaralásokat, miután Európa számos részén emelkedik a koronavírusos esetek száma. Az sem segít, hogy Kína és az EU között éleződnek a feszültségek.

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban kezdik a napot az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,8 százalékkal, a CAC 0,7 százalékkal, míg a FTSE szintén 0,7 százalékkal került lejjebb. Hasonlóan gyenge teljesítmény látható az olasz, a spanyol, a svájci, a belga és a görög börzéken is. A kedvezőtlen hangulat részben annak köszönhető, hogy Németországban úgy döntöttek a vezetők, hogy április 18-áig fenntartják a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozásokat, és a húsvéti ünnepekre további szigorításokat vezetnek be.

daxxi

Pluszban nyitott a BUX

A kereskedés megkezdését követően a BUX-index 0,3 százalékos pluszban áll, a magyar blue chipek közül az OTP stagnál, a Mol 0,6 százalékkal, a Richter szintén 0,6 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került feljebb.

buxxa

Felvásárolhatja a Microsoft a gamerek kedvenc platformját, a Discordot

A Microsoft tárgyalásokat foglal a Discorddal, a közösségi platform több mint 10 milliárd dolláros felvásárlásáról – írja a Bloomberg. Ha az üzlet létrejön, akkor meg van rá az esély, hogy a Discord prémium szolgáltatást, a Nitrot a Microsoft az Xbox-féle előfizetős szolgáltatásba, a GamePassba integrálja, ami nagy löketet adhat az előfizetői szám növekedésének.

Tovább a cikkhez

Eséssel kezdhetik a napot a tőzsdék

  • A vezető amerikai részvényindexek pluszban zártak tegnap: a Dow Jones 0,32 százalékkal, az S&P 500 0,7 százalékkal, míg a Nasdaq 1,23 százalékkal került feljebb. A befektetők elsősorban annak örültek, hogy a kötvényhozamok némileg mérséklődtek, ami kedvezett a technológiai és növekedési részvényeknek. Ezzel párhuzamosan azonban a koronavírus-járvány által sújtott szektorok közül gyengébben teljesítettek a légitársaságok és a sétahajózással kapcsolatos cégek. A New York Times értesülései szerint a Biden-adminisztráció pedig egy 3 ezer milliárd dolláros pénzügyi tervet szeretne elfogadtatni, amelyet többek között az infrastruktúra fejlesztésére és a klímaváltozás elleni harcra fordítanának.
  • Az ázsiai piacok többnyire gyengén teljesítenek, a Nikkei 0,6 százalékkal, a koreai Kospi 1 százalékkal, a hongkongi börze 1,6 százalékkal, a sanghaji 1,25 százalékkal, míg az ausztrált tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek esést vetítenek előre, és a határidős DAX is mintegy fél százalékos mínuszban áll.
  • Ma tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank, így a monetáris politika döntéshozói a forintra nehezedő nyomás közepette ülnek össze. A Portfolio elemzői konszenzusa szerint a piac nem vár változtatást a 0,6 százalékos irányadó rátában, de a kamatdöntési közlemény hangvétele, illetve az inflációs jelentés mellett esetleg sorra kerülő sajtótájékoztató üzenetei kiemelt jelentőségűek. A külföldi adatközlés is beindul, a legérdekesebb esemény Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatása lesz. A Fed jelzéseit árgus szemekkel követi a piac az emelkedő kötvényhozamok és növekvő inflációs várakozások közepette. Előfordulhat, hogy Powell jelzésére a dollár erősödésbe kezd, ez pedig a forint árfolyamában is mozgásokat hozhat (persze nem mindegy, hogy az MNB mit lép és mond délután).
  • Az olaj árfolyama mintegy fél százalékkal került lejjebb, így a Brent árfolyama hordónként 64,1 dollár, míg a WTI típus 60,9 dolláron áll. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal került lejjebb 1738 dollárra.
  • A forint árfolyama enyhén gyengül, egy euró ára 366,4 forint, míg a dollár a 307,3 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)