bull
Üzlet

Amerikai tőzsdék: nagy lefordulás lett a végére

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma leginkább rossz hangulatban telt a kereskedés, a járványhelyzet kedvezőtlen alakulásának is köszönhetően kedvezőtlen piacnyitást láthattunk ma Európában, a koradélutáni órákban azonban enyhült valamelyest az eladói nyomás. A magyar börze közel egy százalékos emelkedésével jelenleg az élen van a kontinens börzéi közül. Mindhárom vezető amerikai részvényindex pluszban kezdte a mai kereskedést, azonban folyamatos lecsorgás után mínuszban fejezték be a napot. Tegnap leginkább Jerome Powell megnyilvánulása miatt volt pesszimista hangulat a piacokon, a Fed-elnök megfogalmazása szerint ugyanis az amerikai gazdaságnak további segítségre lesz szüksége a talpra álláshoz.

Megszédültek az amerikai indexek

Bár jól indult a nap a tengerentúlon, az amerikai tőzsdék a fokozatos lecsorgás következtében mind a negatív tartományban zártak. A Dow Jones 0,01%-kal, az S&P 500 0,55%-kal került lejjebb, méretes zakót könyvelt el viszont a Nasdaq, a maga 2%-os esésével.

A technológiai cégek húzták le a tőzsdéket, a Tesla 4,8%-ot zuhant, az Apple, a Facebook és a Netflix árfolyama több mint 2%-ot esett.

Látványosan alulteljesítő volt a tengerjáró szervező cégek szektora, ami nem meglepő az amerikai járványügyi hatóság döntése fényében, miszerint a hajókon való utazási korlátozások november 1-jéig életben maradnak.

Remek zárás a magyar tőzsdén

Európa vezető tőzsdéire leginkább az iránykeresés volt ma a jellemző, a magyar börze azonban kilógott a sorból, végül 1,6 százalékos pluszban zárta a kereskedést a BUX Index. A remek teljesítmény elsősorban a Molnak és az OTP-nek volt köszönhető, előbbi 2,9, utóbbi pedig 2,8 százalékkal került feljebb a tegnapi záróértékéhez képest. A Magyar Telekom jegyzése szintén feljebb került, végül 0,4 százalékos pluszban zárt a részvény, míg a Richter papírja 0,8 százalékot esett.

bux1,6

Esnek az elektromosautó-gyártók részvényei

Többnyire jó a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, mindhárom vezető index pluszban van a piacnyitás után közel két órával. Szektorszinten kimondottan rosszul teljesítenek azonban az elektromosautó-gyártók: bár a Tesla részvénye érdemben nem mozdult el, az XPeng papírja 8,2 százalékkal, a Li Autoé 6,8 százalékkal, az Arcimotoé pedig 5,6 százalékkal került lejjebb.

Szlovákiában terjeszkedik a Mol, újabb töltőállomásokkal bővül a hálózat

A Mol bejelentette, hogy szlovák leányvállalata, a Slovnaft megvásárolta a Normbenz Slovakia 100 százalékos tulajdonrészét, amely 16 Lukoil márkanév alatt működő töltőállomást foglal magában Szlovákiában. A Mol március elején megállapodott a Marché International AG-vel is 9, Magyarországon Marché márkanév alatt üzemeltetett étterem megvásárlásáról.

Tovább a cikkhez

Beszakadt a GameStop

A tegnapi kereskedés utáni órákban tették közzé a redditesek által még januárban felsztárolt cég, a GameStop negyedik negyedéves számait, a vállalat bevétel és egy részvényre jutó eredmény tekintetében is alulmúlta az elemzői várakozásokat. Úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig Keith Gill bejegyzésének hatása sem, ma ugyanis jelentős, közel 20 százalékos mínuszban indította a napot a részvény.

gme20

Korrigálnak az amerikai tőzsdék

Mindhárom vezető amerikai részvényindex pluszban kezdte a napot, a Dow Jones 0,7 százalékkal, az S&P 500 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb a nyitást követően, vélhetően korrekciót láthatunk a tegnapi kimondottan rossz teljesítmények után. Tegnap leginkább Jerome Powell megnyilvánulása miatt volt pesszimista hangulat a piacokon, a Fed-elnök megfogalmazása szerint ugyanis az amerikai gazdaságnak további segítségre lesz szüksége a talpra álláshoz.

dow0,7

Veszteséges lehet idén is a Commerzbank

Az idén mintegy 900 millió euróra rúgó szerkezet-átalakítási költségek miatt tavalyhoz hasonlóan idén is veszteséges lehet a Commerzbank – közölte a német bank.

Tovább a cikkhez

Ratatics Péter: Több vasat is tartunk a tűzben

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmense kiválóan teljesített tavaly, minden idők legmagasabb EBITDA-ját produkálta a koronavírus-járvány ellenére is. Az oltási bizonyítvánnyal pedig nyárra beindulhat az autós turizmus, amiből a benzin és a dízel is profitálhat. Az év végére növekedni fog az elektromos töltők és a Fresh Cornerek száma is. Öt éven belül pedig 2200-ra emelkedhet a töltőállomások száma a régióban a jelenlegi 1900-ról – mondta el Ratatics Péter, a Mol csoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés a tőzsdéken, szárnyal a BUX Index

A koradélutáni órákban alábbhagyni látszik a korábbi pesszimizmus, egyre mérsékeltebb mínuszokat láthatunk a vezető tőzsdéknél. A német DAX jelenleg 0,4 százalékkal van a tegnapi záróértéke alatt, míg a francia CAC mindössze 0,1 százalékos mínuszban tartózkodik, feljebb került azonban a brit tőzsde 0,3 százalékkal, az emelkedést 1,3 százalékos pluszával a magyar börze vezeti. A remek teljesítmény az OTP-nek és a Molnak köszönhető, mindkét blue chip részvénye több, mint 2 százalékkal tudott feljebb kerülni.

A magyar tőzsde az élen, szárnyal a Mol

Európa vezető börzéin továbbra is az eladóké a főszerep, a magyar tőzsde azonban 0,7 százalékos emelkedésével kilóg a sorból. A remek teljesítményt többek között a Molnak köszönhetjük, az olajvállalat jegyzése 2,5 százalékos pluszban van jelenleg, ezzel együtt idén 1,1 százalékos a plusz a papírnál.

mol

Európai viszonylatban is kiemelkedőnek mondható a Mol mai teljesítménye, a második legjelentősebb emelkedést a spanyol Repsolnál láthatjuk az olajvállalatok esetében, itt azonban mindössze 1,3 százalékos a plusz.

Az olajtársaságok jó szereplése leginkább az olaj árfolyamemelkedésének tudható be, a tegnapi komoly esést követően a Brent árfolyama hordónkét ma 3,7 százalékkal került feljebb, 62,7 dollárra.

brent3,7

Enyhül az eladói nyomás, a magyar börze jól teljesít

A késődélelőtti órákban továbbra is rossz hangulatban folyik a kereskedés Európa vezető börzéin, a német DAX 0,4 százalékkal, míg a francia CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, 1,3 százalékos mínuszával a lengyel tőzsde teljesít a legrosszabbul.

A brit FTSE azonban javítani tudott, jelenleg 0,3 százalékos pluszban áll a jegyzés - ez leginkább annak köszönhető, hogy az új adatok alapján meglepően alacsony volt az infláció az Egyesült Királyságban februárban, mind a konszenzustól, mind az előző havi emelkedéstől elmaradt a friss adat. A magyar BUX is jól teljesít, ez leginkább a Molnak és az OTP-nek köszönhető - mindkét blue chip jegyzése 1-1 százalékos pluszban van jelenleg.

Megszólalt Elon Musk, szárnyal a bitcoin

Több, mint 4 százalékos pluszban van jelenleg a bitcoin jegyzése, a remek teljesítmény minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Elon Musk twitteren bejelentette, hogy mostantól bitcoinból is tudunk Teslát venni. Ezzel az emelkedéssel együtt idén már közel 100 százalékot ralizott a legjelentősebb kriptodeviza. A többi kripto jegyzése is feljebb tudott ma kerülni, a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező coin, az ethereum árfolyama például 2,8 százalékot emelkedett.

btc4,2

Eljött a nap: tudunk bitcoinból Teslát venni!

Február elején jelentette be a Tesla, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, illetve azt is közölte, hogy a jövőben el fogja fogadni a kriptodevizát, mint fizetőeszközt az autóiért. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a fizetési opció pontosan mikor válik elérhetővé, ma azonban maga a Tesla Technokingje, Elon Musk tette meg a nagy bejelentést.

Tovább a cikkhez

Újraindul a hullámvasút? Folytatódik a GameStop-saga

Tegnap megismerhettük a reddites kisbefektetők által még az év elején felsztárolt GameStop negyedik negyedéves gyorsjelentését. A számok az elemzői várakozásokat is alulmúlták, ez önmagában viszont még nem biztosíték arra, hogy ma lefelé fog megindulni az árfolyam – nagyon komoly csapkodást láthattunk a kereskedés utáni órákban, egy ilyen felfokozott és érzelemdús hangulatban elég lehet egy-egy kiírás a mozgalom atyjától, hogy újra induljon a januári “hullámvasút”.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban kezdik a napot az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,9 százalékkal, a CAC 0,8 százalékkal, míg a FTSE 0,6 százalékkal került lejjebb. Hasonlóan gyenge teljesítmény látható az olasz, a spanyol, a svájci, a belga és a görög börzéken is. A kedvezőtlen hangulat részben a rossz tegnapi tengerentúli teljesítménynek köszönhető, illetve az európai korlátozásokkal és szigorításokkal is magyarázható a mai rossz hangulatú piacnyitás.

dax0,9

20 milliárd dolláros beruházást jelentett be az Intel, kilőtt az árfolyam

Az Intel nagymértékben növeli a fejlett chipgyártó kapacitását, miután a cég új vezére bejelentette, hogy 20 milliárd dolláros gigaberuházásból húznak fel két gyárat Arizonában és az üzemeiket megnyitják a külsős ügyfeleknek is.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitott a BUX

A kereskedés megkezdését követően a BUX-index 0,2 százalékos mínuszban áll, a magyar blue chipek közül az OTP és a Mol stagnál, a Richter szintén 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom jegyzése 0,2 százalékot emelkedett.

bux

Esés jöhet Európában

  • A vezető amerikai részvényindexek kimondottan rossz napot zártak tegnap, a Nasdaq fél százalékkal került lejjebb, 0,9 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, míg 0,8 százalékkal került lejjebb az S&P 500. A kötvényhozamokkal és az inflációval kapcsolatos általános bizonytalanság mellett az is szerepet játszhatott a tőzsdék gyenge teljesítményében, hogy a pénzügyminiszter és a Fed elnöke a tegnapi meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaságnak további segítségre lesz szüksége a talpra álláshoz.
  • A gazdasági kilábalás vélhető elhúzódásának és az európai szigorításoknak köszönhetően rossz teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei 1,8 százalékkal, a dél-koreai Kospi 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Hong Kong-i tőzsde 2 százalékot, a shanghaji börze pedig 1,3 százalékot esett, az ausztrál börze viszont feljebb tudott kerülni 0,3 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe csökkenést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Itthon nem érkeznek ma fontosabb gazdasági adatok. A brit infláció után a beszerzésimenedzser-indexek lesznek érdekesek, amelyek a kilábalás márciusi alakulásáról árulkodnak. Újabb jelzést kaphatunk az első negyedév várható teljesítményéről.
  • Az olaj árfolyama emelkedik ma a kereskedésben, a májusi határidős WTI árfolyama hordónként 58,3 dollár, míg az arany jegyzése szintén feljebb került, jelenleg 1731,5 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint jelenleg enyhe erősödés jeleit mutatja, most 366 forintot kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 308 forint 90 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

A birodalom visszavág – Meg vannak számolva a Tesla napjai a világ tetején

El voltunk foglalva a saját problémáinkkal (lásd dízelbotrány, magas költségek, erős szakszervezetek stb.), kicsit hagytuk előre menni a Teslát, de ennek most vége, megcsináljuk a Teslát, csak nagyban. Nagyjából ez az üzenete a Volkswagen múlt heti nagy bejelentésének. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis úgy kellene átalakulni elektromosautó-gyártóvá, hogy közben a belsőégésű portfólióval is kellene valamit kezdeni, mert most még abból jön a pénz, át kell alakítani a belső struktúrákat, le kell építeni a dolgozói létszámot és végső soron az értékesítői hálózat egy részét is, nem lesz könnyű a nagy transzformáció. Elektromos (és később önvezető) autókat gyártó szoftvercég akar lenni a Volkswagen, ehhez már csak a két legfontosabb dolog, a szoftver és a saját akkumulátor hiányzik. Látva a Volkswagen Csoportos autók infotainment rendszereit, beleértve mondjuk a vadonatúj ID.3-as Volkswagenét is, hosszú még az út addig, amíg tech cég lesz a konszernből, de látszik, hogy komolyan gondolják az átalakulást, a UBS és a Deutsche Bank szerint a Teslát lehagyva már jövőre első lehet az elektromosautó-piacon a Volkswagen, a befektetők pedig el is kezdték ezt árazni.

Tovább a cikkhez
Budapesti Értéktőzsde
ekb ekb
norvegia_shutter-20171116
Brexit: Németország már Nagy-Britannia kizuhanásával számol

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapesti Értéktőzsde