Előfizetői tartalom

Süt a nap, fúj a szél, csobog a víz! Kaszál a részvényes?

A megújuló energia az elmúlt évek egyik nagy sikertörténete. Mind a napelemek, mind a szélerőművek elképesztő ütemben terjeszkednek és fejlődnek is. A növekedést nemcsak az új technológiák, a zuhanó árak, a decentralizáció lehetősége, vagy az egyre több tudatos felhasználó és vállalat segíti, hanem az egyre inkább kedvező szabályozási környezet, amely most újabb lökést kaphat a Biden kormányzat ambíciózus tervei miatt. Ettől függetlenül a folyamat nem ma kezdődött és a befektetők is időről időre ráharaptak, majd az egekbe repítették az árfolyamot. Az út zöld jövőbe azonban rögös és kanyargós, így rendszeresek voltak az éles korrekciók, sőt akár hosszú ideig tartó csökkenő trendek is, ahogy az előreszaladó értékeltséget a piacok igyekeztek kiigazítani. Most is egy hasonló folyamat zajlik, és több részvény is van az ágazatban, amelyik fordulóponthoz érkezett. Megnéztük, hogy mit súg a technikai elemzés a kereslet-kínálati viszonyokról.

Renewable Energy Group

Ez a vállalat biodízellel utazik, ami nem éppen egy megszokott tevékenység sokak számára a megújuló energián belül. Mégis a nevéhez méltón a papír nagyjából leköveti az ágazat mozgását. A részvény egy nagyon komoly középtávú emelkedő trendet produkált december második hetétől és mindössze két hónap alatt megduplázta az értékét. Az emelkedés során azonban már megfigyelhető volt a forgalom alapú indikátorban, hogy már december végén egy enyhe pénzkiáramlás történt a papírból. Ez azért is fordulhatott elő, mert néhány januári nap kivételével a napon belüli árakció inkább lefelé történt, és a forgalom is ezekben volt egy kicsit magasabb. Ez nem túl meglepő módon egy csendes trendfordulóba torkollott, amelyből jött esés során a papír visszaadta szinte a teljes korábbi nyereségét. Március első napjaiban egy doji, majd egy kalapács alakzat elméletileg kijelölte a korrekció végét, de ez rövid életűnek bizonyult: itt is árulkodó volt a forgalom hiánya: nem volt igazi erő a jelzések mögött. Ami miatt most érdekessé vált a grafikon ismét, hogy csütörtökön egy újabb kalapács jelent meg a japán gyertyák között. Emögött már volt forgalom, sőt a vevők és az eladók között csata már egy hete magasabb fokozatba kapcsolt. Ráadásul a napi minimum majdnem egybeesett a hosszútávú mozgóátlag aktuális értékével. A volatilitás viszonylag magas, ami azért valamelyest csökkenti a gyors felfutás esélyét. A legfontosabb támasz 57,5 dollár, ellenállásnak számít a korábbi rés alja, azaz 70 dollár, valamint 85 dollár.

REGI

Brookfield Renewable Partners

Az alábbi részvényeket elemeztük:

  • Renewable Energy Group
  • Brookfield Renewable Partners
  • Canadian Solar
  • Avangrid

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés