számítógép iroda munkahely
Üzlet

Az Excel az új kockásfüzet, ideje leváltani

Portfolio
Az Excel az új kockásfüzet: rengeteg időt és energiát ölnek a vállalati pénzügyi osztályok abba, hogy manuálisan vigyék föl az adatokat táblázatokba, pedig számos olyan megoldás létezik már, melyekkel automatizálható a folyamat – mondta el Balogh Roland, a PwC vezető menedzsere a Portfolio CFO Meetup 2021 online konferencián.

Az automatizáció és a digitalizáció egyszerre külső és belső nyomás is: egyrészt folyamatosan halad a piac az innovatív technológiák implementációjával, másrészt pedig a CFO-k (vállalati pénzügyi vezetők) életét is jelentősen megkönnyíti az, ha értékteremtő munkával tudnak foglalkozni manuális adatfelvitel és feldolgozás helyett - mondta el Balogh Roland, a PwC vezető menedzsere.

A jövő CFO-ja egyszerre compliance (jogi megfelelési) vezető, döntéshozó és stratégiai üzleti partner is - fejtette ki. A PwC adatai szerint az automatizációnak köszönhetően a pénzügyi vezetők 40%-kal gyorsabban tudnak zárni, 12 nappal gyorsítani tudják az előrejelzéseiket, 20%-kal kevesebb idő megy el az adatgyűjtéssel, 30-40%-kal kevesebb időt kell töltenie manuális munkával és a számlafeldolgozás akár 83%-ban automatizálható.

A legtöbb pénzügyi osztály még mindig az idő nagy részében Excelek adminisztrációjával tölti az idejét, ami rengeteg időt és energiát vesz el fölöslegesen.

Az Excel ma már inkább a manualitás melegágya, mintsem a hatékonyság forrása

– mondta Balogh Roland, aki hozzátette:

az Excel már egy meghaladott technológia, az adatgyűjtést nagy részben automatizálni lehet.

Az adatgyűjtés mellett már a jelentéstétel is automatizálható - mondta el Balogh Roland.

A PwC a CFO-kkal beszélve úgy látja, a következő megoldások lehetnek hasznosak a magyar pénzügyi vezetőknek:

  • Sztenerdizáció: az automatizáció egyik legnagyobb kihívása, hogy nem elég jó minőségek az alapadatok és nem sztenderdizáltak. Ma már a CFO-k igénybe vehetnek viszont olyan adatbányász-szoftverek, melyek ezt a problémát feloldják.
  • A low coding megoldások leveszik az Excel-formázás terhét a pénzügyi osztályon dolgozók válláról. A jövőben az olyan szakemberek fel fognak értékelődni, akik ezeket a megoldásokat tudják használni, nem pedig azok, akik az Excel-makrókhoz értenek. Az ilyen eszközökkel lerövidíthető akár egy percre egy 60 órás folyamat.
  • Dashboardok és adatvizualizáció: bár számos CFO használ már ilyen eszközöket, az adatok sztenderdizációjának hiánya itt az elsődleges probléma, ennek megoldására a fenti eszközöket érdemes használni.

Az erőforrások végesek. Töltsük azzal az időnket, ami értékes a vállalat számára!

– mondta Balogh Roland, aki azt javasolta a cégeknek, hogy gondolják át stratégiájukat és fókuszáltan hozzanak döntéseket a transzformáció mentén.

Hozzátette: a transzformációs projektek sikeressége 80%-ban az alkalmazottakon múlik.  

medvefej
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
GettyImages-1279143661