otp
Üzlet

Orbán Viktor érdekes kijelentést tett - Európán kívül terjeszkedik az OTP?

Orbán Viktor hivatalos látogatáson van Üzbegisztánban, ezzel kapcsolatban beszélt a miniszterelnök az OTP-ről is. Az nem titok, hogy a magyar bank az elmúlt évek akvizíciós körútja után tovább terjeszkedne, hiszen ezzel kapcsolatban Csányi Sándor nemrég elmondta, hogy több országban is tárgyalnak, a mostani miniszterelnöki kijelentés akár egy újabb felvásárlás előszele lehet. Ha nem csak egy "szokásos" hivatalos útról, hanem annál többről van szó, és az OTP tényleg megjelenne az üzbég bankpiacon, akkor azzal története során először Európán kívül is megvetné a lábát a magyar bank.


Update: Közben Szijjártó Péter is nyilatkozott a témában, a külügyminiszter azt mondta, hogy az OTP részt vehet az üzbég bankrendszer privatizációjában, a magyar bank egyeztetései az üzbég bankpiacra való belépésről előrehaladott fázisban vannak.

Update 12:25

Szijjártó Péter közben bejelentette, hogy magyar vállalatok modernizálhatnak stratégiai ágazatokat Üzbegisztánban, beszédében külön kiemelte az OTP-t.

Kilencvenöt megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak itt Üzbegisztánban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában. Az erről folyó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak

- mondta a miniszter.

Jön velünk az OTP

Orbán Viktor hivatalos látogatáson van Üzbegisztánban. Néhány órája a miniszterelnök Facebook oldalán videót tettek közzé, amiben Orbán Viktor az OTP-t is megemlítette. A mondat így hangzik:

Ezért utazunk Üzbegisztánba, bővítjük a magyar cégek üzleti lehetőségeit, jönnek velünk a nagy magyar sikeres cégek, OTP és a középvállalkozások is.

Ebbe a mondatba sok mindent bele lehet látni,

 • kezdve onnan, hogy teljesen természetes az, hogy ha egy ország miniszterelnöke hivatalos külföldi útra indul, akkor az ország vállalatainak képviselői is vele utaznak (erről írt egyébként az üzbég sajtó), hogy feltérképezzék az üzleti lehetőségeket, adott esetben konkrét megállapodásokat is kössenek,
 • de az is reális lehet, hogy az OTP valamilyen formában megjelenik az ország bankpiacán, adott esetben akvizícióval, amiben az OTP-nek már nagy gyakorlata van.

Volt előzmény

Tavaly júliusban már cikkezett arról az üzbég sajtó, hogy az OTP belépne a helyi bankpiacra, akkor egyeztetett az ország miniszterelnök-helyettese, Sardor Umurzakov és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Taskentben.

Konkrét lépéseket vázoltak fel partnerség kialakításában a banki és pénzügyi szektor területén, mérlegelték az OTP Bank üzbegisztáni megjelenésének kilátásait, valamint a közös projektek megvalósításának lehetőségeit az Eximbank finanszírozásával.

uzbeg

Akvizíciók

A negyedik negyedéves gyorsjelentést követően természetesen a potenciális akvizíciókkal kapcsolatban is kérdeztük Csányi Sándort. A bank első embere akkor azt mondta, hogy

jelenleg három országban tárgyalnak, Csányi szerint lesz idén bejelentés.

Később ehhez még megjegyezte, hogy a három célpont közül az egyiknél olyan országról van szó, ahol az OTP már jelen van, ez alapján

2 új országban is megjelenhet az OTP.

Arra a kérdésünkre, hogy Európán kívüli bankvásárlásban is gondolkodik-e az OTP, Csányi Sándor a következőt válaszolta:

Rossz vagyok a térképből, úgyhogy erre nem tudok válaszolni.

Mit lehet tudni az üzbég bankszektorról?

A Magyarországnál közel 5-ször nagyobb területű és 3,5-ször akkora, összesen 34,6 millió fős lakosságú Üzbegisztánban 32 bank működik. A bankpiacot az állami tulajdonban lévő bankok dominálják, a 32-ből 13 állami tulajdonban van, mérlegfőösszeg alapján a piaci részesedésük 85 százalék, a szektorszintű hitelállomány 88, a betétállomány 72 százaléka ezeknél a pénzintézeteknél van.

Az 5 legnagyobb bank mind állami tulajdonban van, ezeknek a bankoknak a mérlegfőösszeg alapú részesedése 65 százalék. Az 5 legnagyobb, állami tulajdonban lévő bank:

 • National Bank of Uzbekistan (NBU),
 • Uzpromstroybank
 • Asaka Bank,
 • Ipoteka-Bank,
 • Agrobank.

Az üzbég központi bank legfrissebb statisztikái alapján az ország bankszektorának egésze relatíve magas profitabilitás mellett működik,

 • az ország bankjainak eszközarányos megtérülése (ROA) 3,2 százalék,
 • a saját tőke arányos megtérülés pedig 16,8 százalék.

A hitel/betét arány kifejezetten magas, ami részben azzal magyarázható, hogy az állami bankok nem betétgyűjtésből finanszírozzák a működésüket,

 • a bankszektor egészében 250 százalék,
 • az állami bankoknál 308 százalék,
 • a nem állami tulajdonban lévő pénzintézeteknél pedig 104 százalék a hitel/betét arány.

Mit mond az OTP?

Természetesen a témával kapcsolatban az OTP-t is megkérdeztük, és a következő választ kaptuk:

Az OTP Bank kiemelkedő tőke és likviditási helyzetére alapozva, sikeres régiós terjeszkedési stratégiáját követve több országban is folytat különböző fázisban lévő akvizíciós tárgyalásokat. Ezek közül vannak olyan országok, ahol már jelen van az OTP Csoport, és vannak olyanok is, ahol még nincs leánybankja, de jó piacra lépési lehetőség kínálkozik. Ezekről a folyamatokról részleteket nem áll módunkban megosztani.

Stagnál az árfolyam

Az OTP árfolyama ma stagnál, idén 1 százalékot emelkedett.

otpaaasfdsgsdgsddgfsdfsdfdasdgdfgfdgd

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1213571549 (4)