vezető igazgatóság cfo ceo getty stock megbeszélés meeting
Üzlet

Pénzügyi csúcsvezetők: szinte érezni az utcán, ahogy égetik a pénzt, de ennek meglesz a böjtje

Portfolio
Egy sor változást hozott az elmúlt időszakban a digitális átállás a cégek életében, voltak az átmenethez könnyebben és nehezebben alkalmazkodó iparágak. A Portfolio CFO Meetup 2021 online rendezvényének záró panelbeszélgetésén a pénzügyi vezetők kifejtették, hogy 2021 után egy volatilis piaci környezetre számítanak, és bár most a korlátlan pénznyomtatás miatt szinte érezni az utcákon, ahogy a kormányok és a vállalatok égetik a pénzt, de nincs ingyen ebéd.

Az előadásokat követő záró panelbeszélgetésben neves magyar cégek vezetői osztották meg véleményüket és tapasztalataikat a vállalati pénzügyek jövőjével kapcsolatban. A beszélgetést Kozma András, a Credit Management Group ügyvezető igazgatója vezette.

A 2019-es utolsó békeévhez viszonyítva hogyan változtak meg a cég mindennapjai?

Molnár Nóra, a Pepco Hungary Kft. pénzügyi vezetője és ügyvezetője nagyon izgalmas időszakként értékelte az elmúlt időszakot. Volt egy online eltolódás a kiskereskedelemben, a vásárlások jelentős részét ide helyezték át. Az is látszik, hogy sokan inkább többször vásárolnak, kisebb vásárlói kosárral, és átalakultak a vásárlók preferenciája is, nagyobb fókuszt kapott az ár-érték arány. Félelemként merült fel korábban, hogy a lezárásokat követően hogyan térnek vissza a vásárlók az üzletekbe, de szerencsére sikeres volt az adaptáció, mindenki maximálisan figyel a biztonsági előírásokra is. A tavalyi év kapcsán pénzügyi oldalról kifejtette, hogy tudták tartani a terveket, a vásárlók visszatértek, tehát a várakozásokhoz képest jobban sikerült a 2020-as év.

Bodnár Zoltán, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy nemrég tették közzé tavalyi számaikat, amelyek az egyik legjobb éves eredményeket tartalmazta. Ez az Alteo diverzifikált portfóliójának és energetikai beruházásainak köszönhető. A jövőbe tekintve abban bízik, hogy sikerül visszatérni régi kerékvágásba.

Schilling Dániel, a Duna House Nyrt. gazdasági igazgatója elmondta, hogy közel 15%-kal nőtt az ingatlan közvetítési tevékenység árbevétele, a tisztított eredmény az 1,7 milliárd forintot közelítette tavaly. Tavaly ilyenkor sokkal rosszabbnak tűnt a helyzet. Ugyanakkor a tartós home office úgy tűnik, átalakította az emberek hozzáállását az otthonhoz, sokaknak fontos lett a kert, a terasz, így elindult egy kifelé mozgás Budapestről a kertváros felé. Az ingatlanpiacon még sokat lendített a helyzeten a hitelmoratórium, illetve a gyerekes családoknak bevezetett kedvezmények is.

Sütő Balázs, a Market Építő Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy az építőipar kevésbé szenvedett sérüléseket a járvány alatt, mint más ágazatok. Ennek egyik oka, hogy a munkaerő áramlása folyamatosan biztosított volt, emellett az építőanyag-gyárak működése is szinte folyamatosan fennállt, a szükséges anyagmennyiségek rendelkezésre álltak. Ami fontos, hogy bizalom volt a piacon, a folyamatban lévő projektek nem álltak le, a jövőbe vetet hit tovább élt. Mindezek következménye, hogy a 2020-as év kiegyensúlyozott időszak volt az építőiparban.

Thurzó Csaba, a 4iG Nyrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy a COVID-terjedés nem várt kihívások elé állította a vállalkozásokat szerte a világban. Kiemelte a személyes kapcsolatokon alapuló munkavégzés áthelyeződését az online térbe, amivel az IT-piaci szereplők fontossága kulcsfontosságú lett a járványban. Hálózati infrastruktúra, távmunka, IT-biztonság, robotizáció, mesterséges intelligencia – ezen igények mind felerősítették az IT-szektor amúgyis egyre fontosabb szerepét a világban. A digitális átalakulásra szinte minden szegmensben felerősödött az igény. A versenyképesség egyik kulcstényezője lett a digitalizáció. A 4iG-nál a 2020-as év rekord évnek mondható, 57 milliárd forintos árbevétellel és 5 milliárdos EBITDA-val, mindez pedig egy organikus fejlődés következtében jött létre. Az akvizíciós tevékenysége a cégnek az utolsó negyedévben gyorsult fel, így abban bíznak, hogy az idei év még a tavalyi is felülmúlja.

Mi lesz 2021 után? Öröm és boldogság?

Sütő Balázs arra számít, hogy 2021 után egy hullámvasút jön: a válsághelyzeten rövid távon túl tud lenni a világgazdaság és a magyar gazdaság is, jön egy eufória, de a kérdés, hogy ez meddig tart ki. nagy valószínűséggel ez 1-2 évig tart majd, így nehezen tervezhető az ezt követő időszak most.  Arra lehet számítani, hogy konzervatívabb felfogás veszi át a mostani helyét a gazdaságban monetáris, fiskális és piaci oldalról is. Nehezen kalkulálható jövő áll előttünk – tette hozzá.

Bodnár Zoltán is inkább pesszimista a jövővel kapcsolatban. Nagyon nagy globális iparágak nagyon nagy veszteségeket szenvedtek el az elmúlt időszakban, ezzel párhuzamosan elindult a korlátlan pénznyomtatás a világban. Szinte érezni az utcán, ahogy a vállalatok, országok égetik a pénzt, de nincs ingyen ebéd, ezt valamikor valakinek meg kell fizetnie. Komoly inflációs nyomásra számít, és a gazdasági fellendülés után is még sokáig fogja nyalogatni sebeit a világ.

Mi lesz a forinttal, árszintekkel, árazással?

Sütő Balázs szerint volatilitás várható az árszintekben. Az építőiparban a hazai árszintek lassan a német árszinteket közelíti, a gyengülő forint indukálja részben ezt a folyamatot.

Bodnár Zoltán inkább gyengülő forinttal számol hosszabb távon. Szerinte itt jön a képbe a CFO-k egyik fontos feladata, a kockázatmenedzsment.

Thurzó Csaba kitért arra, hogy az akvizíciós tevékenységükre is hatással vannak a piaci folyamatok. A cégfelvásárlások esetén az átvilágításra komoly hangsúlyt helyeznek. 2021 után nemcsak az informatikai hanem a telekommunikációs piacon való aktív jelenlét is hajtja a céget – mondta. A Digivel kapcsolatban még csak előzetes megállapodás született, az átvilágítás még hátravan – hangsúlyozta. A forrásbevonási lehetőségek tekintetében kiemelte a Növekedési Kötvényprogram szerepét, amelyben múlt héten több mint 15 milliárd forintnyi forrást sikerült bevonnia a 4iG-nek.

Schilling Dániel szerint megnövekedett a bizonytalanság, ugyanakkor a likviditás is, ez pedig furcsa helyzetet hozott: mindenki bizonytalan, de tele van pénzzel. Mindez azt eredményezte, hogy a jó cégekért megnövekedett a verseny. A Duna House is benne volt korábban két akvizíciós tárgyalásban is, de végül ezekből kiszálltak, mert túlzottan felfutott a vevői árverseny.

Melyek lesznek a jövő innovációi?

Schilling Dániel ennek kapcsán elmondta, hogy sok fejlesztés folyik a cégnél, a cél olyan eszközök kifejlesztése, amelyekkel támogatni tudják az ingatlan értékesítést. Év lején indítottak el egy automata értékbecslőt, ami elérhető a Duna House honlapján is. A technológia által segített ingatlan értékesítés a jövő az ingatlanpiacon- etette hozzá.

Molnár Nóra szerint nagyon fontos, hogy a cégen belül milyen stratégiát tud követni a CFO. A Pepcónál azt látták, hogy az emberek félnek a változástól, a hirtelen home offce-ra való átváltással ugyanakkor sikerült fontos digitalizációs lépéseket tenniük, simán ment az átmenet, a kezdeti félelmek ellenére.

Sütő Balázs úgy véli, hogy sokan nem tudják feltétlenül összeegyeztetni a fejükben az építőipart a digitalizációval, pedig ebben az iparágban is fontos szerepe van. Itt a tervezés, a logisztika már elindult a digitalizációs pályán, a kivitelezés még csak most indult el ezen.  

Szerinte az építőipar szempontjából szükség lenne a szakmák szerinti koncentrációra, hiszen az ezen a területen működő cégek 90%-a 5 fő alatti munkavállalót foglalkoztat. Másik oldalról a szürke gazdaság visszaszorítása jelent komoly feladatot az ágazatban.

cfo meetup

Címlapkép: Getty Images

medvefej
bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
GettyImages-1279143661