bbb
Üzlet

Rossz nyitás a tengerentúlon, Európában pozitív a kép

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma leginkább jó hangulatban telt a kereskedés, az európai tőzsdék is többnyire jól kezdték a napot. Gazdasági adatok szempontjából a német inflációs adat volt ma fontos, a várakozásoknak megfelelően 13 havi csúcsra nőtt márciusban az infláció Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt. Itthon a tegnapi felvásárlási lehetőség hírére reagálva a 4iG közel 10 százalékos pluszban indította a kereskedést, a délutáni órákra azonban alábbhagyott a lendület, a magyar tőzsde jelenleg alulteljesítő a kontinensen. A tengerentúli tőzsdéken eséssel indult a mai kereskedés, és a nap végét is kisebb mínuszban fejezték be a vezető indexek.

Kisebb mínuszban zárt Amerika

A kereskedés végére a vezető amerikai indexek kisebb esést mutattak: a Dow Jones és az S&P 500 0,3, a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esnek az amerikai tőzsdék

A kereskedés második felében továbbra is esést jeleznek a vezető amerikai indexek: a Dow Jones 0,4, a Nasdaq 0,5, az S&P 500 0,6 százalékkal került lejjebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pluszban zárt a magyar tőzsde

A BUX Index végül 0,3 százalékos pluszban fejezte be a mai kereskedést. Több izgalmas vállalati sztoriról is be tudtunk ma számolni, a Digi Csoport felvásárlásának hírére nagyot ralizott például a 4iG árfolyama, illetve az is kiderült ma, hogy az OTP az üzbég piacra belépve részt vehet a helyi bankrendszer privatizációjában, vagyis reális az esélye annak, hogy most először Európán kívül terjeszkedjen a magyar bankcsoport. A hírre különösebb reakció egyelőre nem érkezett a befektetők felől, így a részvény végül 1,1 százalékos mínuszban zárta a napot. Feljebb került azonban 0,6 százalékkal a Mol jegyzése, míg a Richter 1,8 százalékot emelkedett, illetve a Magyar Telekomnak is sikerült feljebb kerülnie, 0,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a papír.

bux

Eséssel nyitott Amerika

Eséssel nyitott a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,4 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot esett. A kötvényhozamok a remények szerint lassan bekövetkező gazdasági fellendülése okán emelkednek, ez beindította a rotációt a technológiai szektor részvényeiből a tavalyi év vesztesének számító, értékalapon árazott ágazatok részvényeibe és a banki papírokba.

Miután a fizetési szolgáltatásokat bonyolító PayPal bejelentette a bitcoin használatának az engedélyezését amerikai ügyfelei körében, a bitcoin árfolyama két és fél százalékkal emelkedett, a PayPal részvénye pedig egy százalékkal erősödött a piacnyitásban.

doww

Itt a várva várt bejelentés a PayPaltól, történelmi csúcs felé száguld a bitcoin

A PayPal kedden bejelentette, hogy a kriptodevizákkal rendelkező amerikai ügyfelei mától kezdve használhatják a PayPal tárcájukban lévő digitális eszközöket, hogy termékeket vásároljanak a fizetési rendszert használó kereskedőktől.

Tovább a cikkhez

Tényleg Európán kívül vehet bankot az OTP

Orbán Viktor legutóbbi Facebook bejegyzése után még nem volt egyértelmű, de Szijjártó Péter nyilatkozatából már kiderült, hogy az OTP tényleg beléphet az üzbég bankpiacra, a magyar bank részt vehet az üzbég bankrendszer privatizációjában, vagyis reális az esélye annak, hogy most először Európán kívül terjeszkedjen a magyar bankcsoport.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Eséssel indulhat a hét a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékos esése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq - leginkább a kötvényhozamok emelkedésének köszönhetően - jelentősebb, 0,7 százalékos mínuszban indíthatja napot.

sphati

Komoly céláremelés, ralizik a PannErgy árfolyama

A koradélutáni órákban nem számolhatunk be komolyabb változásokról a korábbi állapothoz képest: Európa legtöbb vezető börzéje továbbra is 0,3-0,7 százalék közti emelkedést mutat, a magyar tőzsde továbbra is keresi az irányt.

Vállalatspecifikus hír azonban érkezett, az OTP nemrég elemzést tett közzé a PannErgyvel kapcsolatban, amiben több mint 15 százalékkal megemelte a PannErgy 12-havi célárát, az ajánlás pedig továbbra is vétel. A jelenlegi árfolyam mellett több, mint 65 százalékos a felértékelődési potenciál.

A hírnek is köszönhetően remekül teljesít a mai kereskedésben a PannErgy, jelenleg 3,9 százalékos a plusz a részvénynél - ezzel együtt idén 13,4 százalékkal került feljebb a jegyzés.

panner3,9

Hivatalos: Elektromos autót fog gyártani a Xiaomi és rengeteg pénzt tehetnek bele

A Reuters a napokban tette közzé, hogy információi szerint a kínai Xiaomi elektromos autók gyártásába fog kezdeni a közeljövőben. Az értesülések igazak voltak, a fejlesztésekre akár 10 milliárd dollárt is költhet az óriásvállalat a következő tíz évben.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek a bankpapírok

Szektorszinten kiemelkedően jól teljesítenek a mai kereskedésben a bankszektorbeli vállalatok részvényei. A mai pluszokat tulajdonképpen korrekcióként is értelmezhetjük, tegnap ugyanis komoly eladási hullám söpört végig a szektor papírjainál, mindez annak volt köszönhető, hogy a nagyobb pénzintézetek közül több is figyelmeztetett, hogy egy amerikai hedge fundhoz kapcsolódóan masszív veszteségeket szenvedhetnek el.

Nagy bejelentés érkezett: magyar vállalatok modernizálhatnak stratégiai ágazatokat Üzbegisztánban

Kilencvenöt megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak itt Üzbegisztánban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Tovább a cikkhez

Ezen áll, vagy bukhat az USA világhatalmi státusza

Nemrég foglalkoztunk már egy hosszabb írás keretein belül az űrszektorral, egészen pontosan akkor a Perseverance Marson történő landolásának apropóján vettük elő a témát. Megnéztük a szektor jövőjével kapcsolatos kilátásokat és az aktuális, betervezett projekteket, illetve a teljesség igénye nélkül megnéztünk négy magánkézben lévő vállalatot, melyek potenciálisan jó befutók lehetnek akkor, amikor igazán beindul az űripar. Mostani cikkünk egy új szögből, más perspektívából tárgyalja az űrszektor helyzetét: az USA és Kína között a világhatalmi vezető szerepért folyó gigászi küzdelem egy lehetséges új csatatereként mutatjuk be az űripart, ahol akár a magáncégekkel való együttműködés szorosságán is múlhat, hogy melyik ország szerzi meg a vezető űrhatalmi státuszt a jövőben. Ezen magáncégek közül persze több tőzsdén jegyzett vállalat is van, így egy-egy részvény megvásárlásával minden további nélkül részesei lehetünk a történelmi versenyfutásnak.

Tovább a cikkhez

Kitart az emelkedés

Továbbra is jó a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a német és a francia indexek is 0,6 százalékos pluszban vannak, az emelkedést az osztrák ATX vezeti. A brit és a magyar tőzsde továbbra is alulteljesítőnek számítanak a mezőnyben, előbbi 0,2, utóbbi 0,1 százalékos mínuszban van a késődélelőtti órákban.

Árampiaci kartellt számolt fel a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal összesen mintegy 130 milliós bírságot szabott ki 13 vállalkozásra, amelyek elektromos hálózatok tervezéséhez, kiépítéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó tendereket osztottak fel egymás között.

Tovább a cikkhez

Megemelte az OTP a PannErgy célárát, több mint 65 százalékos a felértékelődési potenciál

Az OTP új elemzéssel jelentkezett, amiben több mint 15 százalékkal megemelte a PannErgy 12-havi célárát, az ajánlás pedig továbbra is vétel.

Tovább a cikkhez

Két számjegyű mínuszok, szabadultak a befektetők a napenergiás részvényektől

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, összességében elmondható, hogy kirívóan nagy elmozdulást egyik börzénél sem tapasztalhattunk. Szektorszinten azonban kimondottan rosszul teljesítettek a napenergiával foglalkozó vállalatok részvényei, két papír esetében is 10 százalék feletti esést láthattunk.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat Európában, de a magyar tőzsde lefordult

A késődélelőtti órákban remek a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a francia CAC már 0,9 százalékos plusznál jár, de a német és a brit tőzsde is feljebb került, előbbi 0,6, míg utóbbi 0,1 százalékkal.

Lefordult azonban a magyar tőzsde, jelenleg, 0,1 százalékos a mínusz a BUX-nál - a relatíve rossz teljesítmény vélhetően magyarázható a februári munkanélküliségi adattal, a számok alapján 104 ezer fővel kevesebb volt februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző év azonos időszakához képest.

Megszólalt a guru: Most kell venni ezeket a részvényeket!

A bankpapírok és a ciklikus vállalatok részvényeinek tegnap látott leszereplése nem lesz hosszú életű, a befektetőknek érdemes kihasználni az ideiglenes visszaesést és bevásárolni – így vélekedett a CNBC megmondóembere, Jim Cramer.

Tovább a cikkhez

Megint jöhet a sakkozás, gyengélkedik az olaj

Csütörtökön ismét összeül az olajkartell, hogy döntsenek a májusi kitermelésükkel kapcsolatban. A tagországok márciusban még nagy meglepetésre úgy határoztak, hogy Oroszország és Kazahsztán kivételével áprilistól nem növelik a termelésüket, és most is hasonló kimenetelt várnak az elemzők, különösen az olajárak utóbbi időben tapasztalt gyengélkedése miatt.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor érdekes kijelentést tett - Európán kívül terjeszkedik az OTP?

Orbán Viktor hivatalos látogatáson van Üzbegisztánban, ezzel kapcsolatban beszélt a miniszterelnök az OTP-ről is. Az nem titok, hogy a magyar bank az elmúlt évek akvizíciós körútja után tovább terjeszkedne, hiszen ezzel kapcsolatban Csányi Sándor nemrég elmondta, hogy több országban is tárgyalnak, a mostani miniszterelnöki kijelentés akár egy újabb felvásárlás előszele lehet. Ha nem csak egy "szokásos" hivatalos útról, hanem annál többről van szó, és az OTP tényleg megjelenne az üzbég bankpiacon, akkor azzal története során először Európán kívül is megvetné a lábát a magyar bank.

Tovább a cikkhez

Bombahír érkezett, szárnyal a 4iG árfolyama

Már tegnap közöltük a 4iG nagy volumenű bejelentését, miszerint a magyar vállalat megvásárolná a román RCS & RDS magyar érdekeltségét, a DIGI Csoportot, amely Magyarország egyik vezető távközlési vállalata, a vezetékes internet és a televíziós piacon meghatározó pozíciókkal. Egyelőre még nem lezárt tranzakcióról, hanem előzetes – nem kötelező érvényű – megállapodásról van szó, ám a vásárlás lehetőségének hírére komoly raliba kezdett a 4iG részvénye a keddi kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Pluszban kezdik a napot az európai tőzsdék

Emelkedéssel kezdik a napot az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX, a francia CAC és a brit FTSE is 0,6 százalékkal került feljebb a nyitást követően. Emellett más börzéken is jó a hangulat, pluszban áll a spanyol, az olasz, a svájci és a belga tőzsde is.

daxc

Nevet változtathat a Volkswagen az USA-ban

A Volkswagen véletlenül kitett a honlapjára egy sajtóközleményt hétfőn, egy hónappal a tervezett megjelenés előtt, amelyben bejelentette, hogy az amerikai operációjának új neve Voltswagen of America lehet, kihangsúlyozva ezzel az elektromos autós törekvéseit – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek vegyes teljesítményt mutatnak, az OTP és a Richter jegyzése feljebb került, előbbi 0,1, míg utóbbi 0,5 százalékkal. A Mol és a Magyar Telekom a tegnapi záróértékén kezdte a kereskedést.

Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer fő volt, ami – jórészt a koronavírus okozta járvány gazdasági következményeként – 104 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 14 ezerrel több, mint az előző hónapban, derült ki a KSH adataiból. 

bux0,2

Érezteti a hatását a koronavírus a magyar munkaerőpiacon

Februárban a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer fő volt, ami – jórészt a koronavírus okozta járvány gazdasági következményeként – 104 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor 14 ezerrel több, mint az előző hónapban, derült ki a KSH adataiból. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a foglalkoztatás érdemben csökkent a járvány hatására, amiben szerepet játszik, hogy a magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjai körében csökkent a foglalkoztatottság, de meggyengült a hazai elsődleges munkaerőpiac is.

Tovább a cikkhez

Megvétózhatják az UniCredit-vezér kimagasló fizetését a részvényesek

A részvényesek egy befolyásos tanácsadó csoportja szerint a befektetőknek fel kellene szólalniuk az UniCredit bérezési politikájával és az új vezér, Andrea Orcel 7,5 millió eurós fizetésével szemben a bank két múlva tartandó közgyűlésén – számol be a hírről a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

  • A vezető amerikai részvényindexek vegyes teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 0,6 százalékkal került lejjebb, míg 0,3 százalékos pluszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 viszont 0,1 százalékkal lejjebb került. A piaci hangulatra a kereskedés első óráiban rányomta a bélyegét, hogy egyes beszámolók szerint egy nagy befektetési alap arra kényszerült, hogy nagy mértékben (30 milliárd dollár) zárjon pozíciókat, amely egyesek szerint további hullámokat küldhet végig a szélesebb értelemben vett piacon. Közvetlen érintettje egyébként az ügynek a Credit Suisse és a Nomura is, és bár egyik cég sem nevezete meg, hogy konkrétan melyik hedge fundról van szó, mindkét pénzintézet jelentős veszteségekre figyelmeztetett.
  • A gazdasági kilábalás vélhető elhúzódásának és a szuezi helyzet megoldódásának köszönhetően vegyes teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei érdemben nem mozdult el, a dél-koreai Kospi és a Hong Kong-i tőzsde 1,1 százalékkal, a shanghaji börze pedig 0,6 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze viszont lejjebb került 0,6 százalékkal.
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe emelkedést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából ma érkezik itthon a friss munkanélküliségi adat, ami mellett a szokásos dkj-aukció és az MNB eszközvásárlása érdemel említést. Közben a német inflációra is érdemes lehet figyelni, hiszen ez akár a devizapiacra, elsősorban az euró-dollár árfolyamra is hatással lehet.
  • A szuezi helyzet megoldása után az olaj árfolyama esik ma a kereskedésben, a májusi határidős WTI árfolyama hordónként 61,4 dollár, míg az arany jegyzése szintén lejjebb került, jelenleg 1705,5 dollárt kell fizetni egy uncia aranyért.
  • A forint jelenleg enyhe erősödés jeleit mutatja, most 362 forint 60 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 308 forint 30 filléres szinten állnak a jegyzések.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

ekb ekb
Budapesti Értéktőzsde
norvegia_shutter-20171116
Brexit: Németország már Nagy-Britannia kizuhanásával számol

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Budapesti Értéktőzsde