otp
Üzlet

Tényleg Európán kívül vehet bankot az OTP

Portfolio
Orbán Viktor legutóbbi Facebook bejegyzése után még nem volt egyértelmű, de Szijjártó Péter nyilatkozatából már kiderült, hogy az OTP tényleg beléphet az üzbég bankpiacra, a magyar bank részt vehet az üzbég bankrendszer privatizációjában, vagyis reális az esélye annak, hogy most először Európán kívül terjeszkedjen a magyar bankcsoport.

Update

Szijjártó Péter közben bejelentette, hogy magyar vállalatok modernizálhatnak stratégiai ágazatokat Üzbegisztánban, a bejelentésében az OTP is szóba került..

Kilencvenöt megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak itt Üzbegisztánban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Az OTP a legnagyobb magyar bankként, itt az első külföldi bankként kapja meg azt a lehetőséget, hogy részt vegyen az üzbég bankrendszer privatizációjában. Az erről folyó tárgyalások előrehaladott állapotban vannak

- mondta a miniszter.

A külügyminiszter nyilatkozatának fényében az OTP is frissítette a kommentjét:

Az OTP Bank kiemelkedő tőke és likviditási helyzetére alapozva, sikeres régiós terjeszkedési stratégiáját követve több országban is folytat különböző fázisban lévő akvizíciós tárgyalásokat. Ezek közül vannak olyan országok, ahol már jelen van az OTP Csoport, és vannak olyanok is, ahol még nincs leánybankja, de jó piacra lépési lehetőség kínálkozik. Üzbegisztán bankrendszere privatizáció előtt áll, az OTP Bank valóban vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként vehetne részt ebben a folyamatban.

Mit vehet az OTP?

Korábbi cikkünkben már írtunk az üzbég bankszektorról: a Magyarországnál közel 5-ször nagyobb területű és 3,5-ször akkora, összesen 34,6 millió fős lakosságú Üzbegisztánban 32 bank működik. A bankpiacot az állami tulajdonban lévő bankok dominálják, a 32-ből 13 állami tulajdonban van, mérlegfőösszeg alapján a piaci részesedésük 85 százalék, a szektorszintű hitelállomány 88, a betétállomány 72 százaléka ezeknél a pénzintézeteknél van.

Az 5 legnagyobb bank mind állami tulajdonban van, ezeknek a bankoknak a mérlegfőösszeg alapú részesedése 65 százalék.

Az 5 legnagyobb, állami tulajdonban lévő bank:

  • National Bank of Uzbekistan (NBU),
  • Uzpromstroybank
  • Asaka Bank,
  • Ipoteka-Bank,
  • Agrobank.

Az üzbég bankszektor mérlegfőösszege 362 ezermilliárd üzbegisztáni szum, ami közel 10 700 milliárd forintnak felel meg. Csak hogy perspektívába helyezzük ezt a számot:

az OTP Csoport mérlegfőösszege tavaly év végén 23336 milliárd forint, vagyis több mint kétszer akkora, mint a teljes üzbég bankszektoré.

A legnagyobb üzbég bank, az NBU összes eszközének értéke közel 78 ezermilliárd szum, vagyis 2300 milliárd forint, nagyjából ekkora most az OTP horvát operációja, és közel ekkora a szerb OTP. Az állami bankoknál a mezőny nagy része kisebb, mint az OTP orosz vagy ukrán bankja.

A 32 üzbég bank összesített saját tőkéje 59 ezermilliárd szum, vagyis 1740 milliárd forint.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422
cramer
Budapesti Értéktőzsde

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)