aram_energia
Üzlet

Fontos lépést tett az Opus a Titász megszerzése felé

Portfolio
Adásvételi szerződést írt alá az Opus Energy Kft. és az E.on Hungária a Titász százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására. Mint ismert, az Opus Global igazgatósága 2021. március 11-én döntött arról, hogy a Status Energy Kft.-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az Opus Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. A tranzakció a szükséges hatósági engedélyek beszerzésétől és a szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesítésétől függően, várhatóan 2021 harmadik negyedévében fejeződik be.
  • Az Opus Global 2019 októberében jelentette be vételi szándékát a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlására.
  • Az átfogó, mindenre kiterjedő átvilágítást követően a tőzsdei cég tavaly decemberben kötelező érvényű ajánlatot tett az E.on Beteiligungen GmbH részére a Titász megvásárlására.
  • A tranzakciós folyamat újabb fontos mérföldköve az adásvételi szerződés mostani aláírása.

A Titász Magyarország területének egyötödén üzemelteti az elektromos hálózatot, 2019-es adózott eredménye meghaladta az 5,3 milliárd forintot. A kelet-magyarországi régióban az Opus-csoport már rendelkezik energetikai befektetéssel: 2021. március 12-én jelentette be a tőzsdei társaság, hogy 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, amely tranzakció szintén a mai nappal lezárult. Az Opus Global Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak. Az áram- és gázhálózati cégek kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járulhatnak hozzá a cégcsoport eredménytermelő képességéhez és fundamentumához, továbbá - a még nagyobb diverzifikációnak köszönhetően – válságállóbbá válik a cégcsoport – olvasható az Opus közleményében.

A tranzakciókkal az Opus Global irányítási jogot is szerez mind a Titászban, mind a Tigázban. A tőzsdei holding stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.

A tranzakció zárása, a szükséges hatósági engedélyek beszerzését és a szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesítését követően 2021 harmadik negyedévében várható, ezt követően a társaság Opus Titász Áramhálózati Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Az Opus árfolyama ma 3 százalékot esett, idén 10 százalék feletti mínuszban van a papír, amivel alulteljesítő a papír a BUX-indexhez képest.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1213571549 (4)