GettyImages-1211246460 (1)
Üzlet

Történelmi csúcsra ment szerdán az S&P 500

Portfolio
Erősen kezdték a napot az amerikai tőzsdék, az S&P 500 új történelmi csúcsra emelkedett napközben és végül pluszban zárta a kereskedést. A technológia részvények kiemelkedően teljesítettek, a Nasdaq több mint másfél százalékkal menetelt felfelé. További részleteket várnak a befektetők Joe Biden új gazdasági programjával kapcsolatban, amelynek első része az infrastrukturális beruházásokra fókuszál majd, az erre szánt keret pedig több mint 2 ezer milliárd dollár lehet.

November óta nem zárt ilyen jó hónapot az S&P 500

A technológiai részvények hatjották felfelé szerdán az amerikai tőzsdéket, az S&P 500 0,4 százalékot emelkedett és november óta a legjobb hónapját zárta. A technológia-túlsúlyos Nasdaq jelentősebb emelkedést mutatott, 1,5 százalékkal került feljebb, a blue chipeket tömörítő Dow index viszont 0,3 százalékot esett.

Erősek ma a techrészvények

Új történelmi csúcsra emelkedett a mai kereskedésben az S&P 500 index Biden programjára várva, az átfogó amerikai index jelenleg 0,8 százalékos erősödést mutat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Nasdaq felülteljesítő ma, 1,9 százalékos pluszban áll az index a technológiai óriások emelkedésének köszönhetően. Az Apple árfolyama közel 3 százalékkal menetelt felfelé, az Amazon 1,9 százalékot, a Facebook 2,7 százalékot, a Microsoft 2 százalékot erősödött.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

Egész nap gyengébb teljesítmény volt megfigyelhető a BUX-index tekintetében, és végül 0,94 százalékos mínuszban zárt. A magyar blue chipek közül az OTP 1,12 százalékkal került lejjebb, a Mol 1,67 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,73 százalékkal. A Richter árfolyama pedig a pozitív kezdést és a napközbeni történelmi csúcsot követően végül a tegnapi záróértékhez képest változatlanul fejezte be a napot.

buxzárás

A nap végére visszapattant az arany és az ezüst

A napközbeni mínuszokat követően némileg visszapattant az arany és az ezüst árfolyama is, előbbi 1,1 százalékos, míg utóbbi 1,2 százalékos pluszban áll jelenleg unciánként 1703, illetve 24,3 dolláron.

aranyy
ezüsttt

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Erősen kezdik a napot az amerikai tőzsdék, az S&P 500 0,4 százalékkal, míg a Nasdaq 1,2 százalékkal került feljebb a nyitást követően, a Dow Jones pedig stagnál. Ma egyelőre jól teljesítenek a technológiai részvények, miközben a befektetők további részleteket várnak Joe Biden új gazdasági terveivel kapcsolatban. Ez magában foglalhat kezdetben egy 2,25 ezer milliárd dolláros infrastrukturális fejlesztési keretet, amelyet több év alatt használnának fel, és a középpontjában hidak, közutak, és a közlekedés fejlesztése állna. Kevésbé jó hír a vállalatok számára, hogy mindezt a kormányzat adóemeléssel finanszírozná, és a társasági adót 21-ről 28 százalékra emelné meg.

spppi

Történelmi csúcson a Richter árfolyama

Ma újabb történelmi csúcsot döntöttek a Richter részvényei, amelyek 1,65 százalékos pluszban állnak 9 245 forinton, amire korábban még nem volt példa. Az elmúlt egy évben 60 százalékkal kerültek feljebb a papírok, év eleje óta pedig közel 25 százalékkal.

richterrr

A forgalom mértéke nagyjából az elmúlt 30 nap átlaga körül alakul, bár a délutáni órákban ebben is emelkedés látható. Az 1,4 milliárd forintos volumennel a Richter ma a BÉT második legforgalmasabb papírja az OTP mögött, amely 2,9 milliárd forintnál jár.

richterforgg

Emelkedhetnek ma a technológiai részvények

A kereskedést megelőző adatok alapján a technológiai részvényekben gazdag Nasdaq 0,6 százalékkal emelkedhet majd, az S&P 500 pedig 0,1 százalékkal, míg a Dow Jones várhatóan stagnálni fog a nyitás körül. A kedvezőbb hangulatot segíti, hogy ma közöl további részleteket Joe Biden a nagyszabású tervezett infrastruktúra beruházásokkal kapcsolatban, bár ezt teljes mértékben vállalati adóemelésből finanszíroznák, első körben a beruházások mértéke elérheti a 2 ezer milliárd dollárt, ami később bővülhetne még.

sphtt

Kötvénykibocsátásra készül a Richter

A Richter bejelentette, hogy a társaság külső finanszírozási lehetőségeinek felülvizsgálatát kezdeményezte annak érdekében, hogy javítsa a társaság akvizíciós képességeit.

Tovább a cikkhez

Jól teljesítenek ma az AutoWallis részvényei

Ma már közel 4 százalékos pluszban állnak az AutoWallis részvényei, a társaság rekordévet tudhat maga mögött, árbevétele 17 százalékkal bővült 88 milliárd forintra 2020-ban, idén pedig még jobb teljesítmény várható.

Lehet akkora sztori a BMW, mint a Tesla? Természetesen!

A BMW piaci kapitalizációja jelenleg 55 milliárd euró, ami alacsonyabb, mint a konszern 60 milliárd eurós tőkéje. Valami nincs ezzel rendben, mondta Oliver Zipse, a BMW vezérigazgatója a Reutersnek, ez olyan, mint ha azt feltételeznénk, hogy a cégnek nincs jövője. Arra a kérdésre, hogy a BMW is lehet-e olyan részvénysztori, mint a Tesla, Zipse azt válaszolta, hogy természetesen lehet, a részvénysztorinak a BMW-ben még nincs vége, nagyszerű jövő elé nézünk, növekedni fogunk, mondta a cégvezér.

Tovább a cikkhez

Mínuszban az olajtársaságok

Az olajkartell holnap tartja majd szokásos havi összejövetelét, amelyen eldöntik, hogy májustól hogyan alakítják kitermelésüket a tagországok. A legtöbb elemző várakozása szerint a jelenlegi megszorítások megtartása lehet a legvalószínűbb forgatókönyv az olajár elmúlt hetekben tapasztalt gyengélkedése miatt. Az olajtársaságok sem teljesítenek jól ebben a bizonytalan környezetben és többnyire mínuszban állnak.

Vegyes teljesítmény az európai tőzsdéken

Vegyes kép látható az európai tőzsdéken a délelőtti órákban, a vezető részvényindexek közül a DAX stagnál, míg a CAC és a FTSE mérsékelt mínuszban áll. Egyesül a portugál tőzsde teljesítménye emelkedik ki a mezőnyben, máshol csak mérsékelt elmozdulások láthatóak.

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Nem kezdik jól a napot az európai tőzsdék, a vezető részvényindexek közül a DAX, a FTSE és a CAC is stagnál, míg máshol vegyes teljesítmények láthatóak, az olasz és a spanyol tőzsde emelkedett, míg a svájci és a magyar lejjebb került.

daxxii

Mínuszban nyitott a BUX

Minimális 0,1 százalékos mínuszban nyitott a BUX-index, a magyar blue chipek közül az OTP 0,15 százalékkal emelkedett, ellenben a Mol 0,1 százalékkal, a Richter 0,4 százalékkal, míg a Magyar Telekom 1 százalékkal került lejjebb a kereskedés megkezdését követően.

buxxx

Háromszorosára ugorhat idén az AutoWallis bevétele

Újabb rekordévet tudhat maga mögött az AutoWallis, miután árbevétele 17 százalékos bővüléssel 88 milliárd forintra nőtt 2020-ban. A társaság várakozása szerint ugyanakkor még ez a bővülés is csak egy kisebb lépés volt a 2021-es ugrás előtt. Idén ugyanis a 2020-as közel háromszorosára, akár 230 milliárd forint fölé bővülhet a tőzsde autós vállalatának árbevétele az organikus növekedésnek és a tavaly lezárt hat tranzakciónak köszönhetően. A vállalati szektor jelentős részéhez hasonlóan az AutoWallis eredményességét sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása: a pandémia elsősorban az autókölcsönzői tevékenységre hatott kedvezőtlenül, emellett egyszeri költségek is terhelték az üzletfejlesztésekhez kapcsolódó új kis- és nagykereskedelmi tevékenység indulását. Mindezek hatására az AutoWallis EBITDA-ja 2,1 milliárd forint volt, mely 28 százalékos csökkentést jelent az előző évhez képest.

Tovább a cikkhez

Varga Mihály: meglepően gyors lehet az idei GDP-növekedés, de 7,5%-ra emeljük az idei deficitcélt

A gazdaságba pumpált rengeteg beruházási támogatás, illetve az elhalasztott fogyasztói kereslet idén a második negyedévtől kezdődően meglepően gyors, éves átlagban összességében 4,3%-os gazdasági növekedést válthat ki, de ezzel együtt pótköltségvetésre van szükség idénre, mivel 6,5%-ról 7,5%-ra nő az államháztartási hiány – jelezte a Világgazdaságnak adott interjúban Varga Mihály. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy jövőre akár 5% feletti növekedés várható és mindenképpen csökkenő költségvetési deficitet akarnak, az adókulcsok terén pedig ne várjunk érdemi változtatásokat. Devizakötvény-kibocsátásra 2023 elejéig nincs szükség - rögzítette.

Tovább a cikkhez

Viccelt a Volkswagen, mégsem váltanak nevet

A Volkswagen mégsem fogja megváltoztatni az amerikai operációjának nevét "Voltswagen of Americára", az egész csak egy áprilisi tréfa volt - közölte a cég.

Tovább a cikkhez

Eséssel kezdhetik a napot a tőzsdék

  • A vezető amerikai részvényindexek gyengén teljesítettek tegnap, a Dow Jones 0,31 százalékkal, az S&P 500 0,32 százalékkal, míg a Nasdaq 0,11 százalékkal került lejjebb. A kedvezőtlenebb kereskedési hangulathoz hozzájárult, hogy a kötvényhozamok ismét emelkedtek, a 10 éves amerikai államkötvény hozama már 1,77 százaléknál is járt, bár utána némileg mérséklődött. A befektetők attól tartanak, hogy a gazdaság kilábalása mellett megemelkedik majd az infláció. Emellett Joe Biden közölhet majd további részleteket ma a tervezett 3-4 ezer milliárd dolláros infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban.
  • Az ázsiai vegyes teljesítmény látható, a Nikkei 0,5 százalékkal, a hongkongi börze 0,3 százalékkal, a sanghaji index 0,6 százalékkal, míg a szingapúri 0,1 százalékkal került lejjebb. Ellenben az ausztrál tőzsde 0,8 százalékkal, a Kospi pedig 0,1 százalékkal emelkedett. Az azonban biztató jel, hogy Kínából kedvezőbb gazdasági adatok érkeztek, de a befektetők a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt aggódnak.
  • A határidős amerikai indexek enyhe mínuszt vetítenek előre, míg a DAX 0,15 százalékos mínuszt vetít előre.
  • Az MNB ma reggel publikálja a pénzügyi számlák negyedik negyedéves felülvizsgált adatát. Ebből szokás szerint az adósságráta lehet a legérdekesebb. Az előzetes adatok szerint 2020-ban a GDP 81 százalékára emelkedett az államadósság. Az azonban még becsült nominális GDP-vel számolt, miközben a negyedik negyedéves növekedés pozitív meglepetést okozott. Vagyis arra látszik nagyobb esély, hogy kismértékben lefelé módosítsák az előzetes adósságadatot a magasabb GDP miatt. Emellett a KSH a keresetek friss adatát közli, míg az MNB a hónap vége miatt kivételesen csütörtökről előrehozta egyhetes betéti tenderét, melyen az irányadó kamatot is meghatározzák. Külföldön elsősorban az eurózóna előzetes inflációs adatára és az amerikai magánszektor foglalkoztatását jelző ADP-indexre lesz érdemes figyelni.
  • Az olaj árfolyama ma közel 1 százalékkal emelkedett, a Brent ára így hordónként 64,7 dollár, míg a WTI típus 60,9 dollárba kerül. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékkal 1682 dolláron áll.
  • A forint árfolyama ma stagnál, egy euró 363,3 forintba kerül, míg a dollár 310,3 forinton áll.

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Esés jöhet a tőzsdéken, az infláció miatt aggódnak a befektetők

Budapesti Értéktőzsde
ekb ekb
norvegia_shutter-20171116
Brexit: Németország már Nagy-Britannia kizuhanásával számol

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Budapesti Értéktőzsde