bear
Üzlet

A Dow és az S&P pluszban, a Nasdaq mínuzsban zárt

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma leginkább rossz hangulatban telt a kereskedés, mérsékelt emelkedést láthatunk egyelőre Európában, az élen a brit és a szlovén tőzsde szerepel. Kiemelten érdemes ma figyelni a BUX alakulását, tegnap ugyanis Orbán Viktor bejelentette a mától kezdődő fokozatos nyitást, ami a 2,5 millió főt elért oltási számnak köszönhetően indulhat el - a bejelentés értelmében mától nyithatnak az üzletek és újraindulnak a szolgáltatások Magyarországon. A nyitásban egy rövid ideig a BUX teljesített legjobban Európa piacai közül, jelenleg azonban az iránykeresés jellemzi a magyar börzét. A tengerentúli tőzsdéken felemás kezdés volt látható, az emelkedést segítheti, hogy az IMF tegnap közzétett előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága a korábban vártnál erősebben teljesíthet idén. A nap végére pluszban zárt a Dow és az S&P is, a Nasdaq viszont nem mozdult a negatív tartományból.

Vegyes zárás

A Fed jelzésére, mely szerint nem fog sietni a jegybank a monetáris szigorítással, a Dow Jones és az S&P is pluszban zárta a napot, de azért nem beszélhetünk jelentős emelkedésről. A Dow mindössze 0,05%-ot, az S&P 500 pedig 0,15%-ot emelkedett. A Nasdaq mínuszban fejezte be a napot, -0,7%-on állt záráskor.

A zárószint környékén az amerikai indexek

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A nagy amerikai tőzsdeindexek mind a tegnapi zárószint környékén ingadoznak, nagy mozgásról nem számolhatunk be. A Dow Jones 0,03%-ot csökkent ma, a Nasdaq 0,04%-kal marad el a tegnapi szinttől. Az S&P "nőni" tudott, de mindössze 0,06%-ot.

Tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést a BUX

A felemás nemzetközi hangulatban a BUX-index a tegnapi záróértékén fejezte be a napot. A magyar blue chipek közül az OTP 0,04 százalékkal, a Richter pedig 0,44 százalékkal került lejjebb. Ellenben a Mol 0,37 százalékos pluszban zárt, a Magyar Telekom részvényei pedig szintén 0,37 százalékkal kerültek feljebb.

bux000

Megtorpant a rali, lefordulás a kriptopiacon

Az elmúlt hónapokban és különösen az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a kriptodevizák árfolyama, bár főleg az altcoinok voltak erősek, a bitcoin árfolyamában csak relatíve kis elmozdulásokat láttunk. Ma azonban megérkezett a korrekció, az 10 legnagyobb piaci értékkel rendelkező kriptodeviza árfolyama kivétel nélkül esik.

Tovább a cikkhez

Felemás nyitás az amerikai tőzsdéken

A kereskedés megkezdését követően a Dow Jones 0,2, míg az S&P 500 0,1 százalékkal feljebb tudott kerülni, a Nasdaq azonban 0,2 százalékos mínuszban kezdte a napot. A befektetők leginkább kivárnak, a jegybank legutolsó kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvétől remélnek friss információkat arról, hogy a monetáris politikai döntéshozók miként ítélik meg az infláció és a gazdaság helyzetét.

A növekedési részvényekkel túlsúlyos Nasdaqnak rossz hír lehet, hogy Jeff Bezos személyében komoly támogatója akadt a társasági adóemelésnek az USA-ban, a tervek szerint Joe Biden kétezer milliárd dollár értékű infrastruktúrafejlesztési programját részben a vállalati adók emeléséből befolyó pénzből finanszíroznák.

dow

Nem fizet osztalékot az AutoWallis

Az AutoWallis igazgatósága a koronavírus-járvány miatt közgyűlési hatáskörben döntött a mai napra összehívott közgyűlés napirendi pontjaiban. Így többek között elfogadta a 2020-as évről szóló beszámolókat, és határozott az osztalékalap felhasználásáról, valamint új könyvvizsgálót választott.

Tovább a cikkhez

Félsz az inflációtól? Sokat kereshettél idén, ha részvény- és nyersanyagalapokba fektettél

Egyértelműen rányomja a bélyegét a befektetési piacokra az emelkedő hozamkörnyezet, a befektetők a fogyasztás felfutására számítanak, így az inflációs várakozások is megugrottak. Ilyen környezetben is vannak olyan magyar alapok, amelyek kifejezetten jól teljesítenek, nem meglepő módon elsősorban a részvény- és nyersanyagpiacon befektetők. A legnagyobb alapok között továbbra is OTP Supra lóg ki negatív értelemben a sorból, az alapnak még nem sikerült kimásznia a tavaly induló rossz szériából.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithatnak a tengerentúli tőzsdék

A tegnapi felemás teljesítmény után eséssel kezdődhet a nap az amerikai tőzsdéken, a vezető részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 is 0,3 százalékkal kerülhet lejjebb a nyitásban, a Nasdaq pedig 0,5 százalékos mínuszban nyithat.

nasdd

Komoly ambíciók a Glosternél, akár duplájára is nőhet az árbevétel 2022 végéig

Tavaly lépett a Budapesti Értéktőzsde közepes méretű vállalatok növekedési terveit támogató Xtend piacára a Gloster Infokommunikációs Nyrt. A tőzsdei jelenlét komoly lépés volt a cég életében, a vállalat jelentős fejlesztési és akvizíciós időszak előtt áll Szekeres Viktor, az igazgatóság elnökének elmondása szerint. Ami az előttünk álló évek stratégiáját és vállalati jövőképét illeti, a Gloster a BÉT oldalán osztotta meg befektetői prezentációját a témában.

Tovább a cikkhez

Állami segítséget kap az Air France, szárnyal az árfolyam

Ahogy azt már tegnap megírtuk, rábólintott az EU az Air-France-KLM feltőkésítésére, aminek értelmében a francia állam 4 milliárd euróval járul hozzá a tőkeemeléshez és megduplázza a részesedését a járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságban, ezzel a társaság legnagyobb tulajdonosa lesz. A befektetők kitörő lelkesedéssel fogadták a hírt, szárnyal a mai kereskedésben az Air France árfolyama.

Tovább a cikkhez

Céláremelés érkezett a Masterplastra

A Masterplast legutóbbi, újabb egészségipari beruházással kapcsolatos bejelentését követően az MKB elemzője felemelte a célárát, amely szerint a mostani árfolyamhoz képest közel 12 százalékkal többet érhet a részvény.

Tovább a cikkhez

Szabadulnak a befektetők a kriptodevizáktól

Kimondottan rosszul teljesítenek ma a vezető kriptodevizák, a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező bitcoin jegyzése például 2,3 százalékot esett eddig,

btc2,3

az ethereum jegyzése 4,9 százalékkal került lejjebb,

ether4,9

míg a legkomolyabb mélyrepülést az xrp-nél láthatjuk, jelenleg 14,8 százalékos a mínusz a kriptonál - ám a mai eséssel együtt is csak áprilisban több, mint 60 százalékot szárnyalt eddig a jegyzés.

xrp14,8

Jól teljesítenek a turisztikai vállalatok és a légitársaságok

Egyelőre komolyabb impulzus nem érte az európai tőzsdéket, a legtöbb ország indexénél -0,3 és 0,3 százalék közti teljesítményről számolhatunk be. Szektorszinten azonban kimondottan jól teljesítenek a turisztikai vállalatok és a légitársaságok részvényei, az emelkedést 5,7 százalékos pluszával az Air France vezeti, de a Carnival papírja is közel 4,5 százalékkal feljebb tudott ma kerülni.

Alábbhagyott a lendület

A déli órákban alábbhagyott a lendület a magyar tőzsdén, a BUX jelenleg mindössze 0,1 százalékos pluszban van. A német DAX a tegnapi záróértékén tartózkodik, a francia CAC 0,2, a brit FTSE pedig 0,6 százalékos pluszban van jelenleg. Az emelkedést a görög tőzsde vezeti, míg a legrosszabb teljesítményt a svájci indexnél láthatjuk.

Teljesen átalakul a vállalati IT: a hardvert felfalja a felhő és a devops

Tavaly lépett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közepes méretű vállalatok növekedési terveit támogató Xtend piacára a Gloster Infokommunikációs Nyrt. A tőzsdei jelenlét komoly lépés volt a cég életében, ami a növekedési terveket is egyértelműen meghatározta – mondta a Portfolio-nak Szekeres Viktor, az igazgatóság elnöke. Úgy látja, a számok meggyőzőek, de komoly fejlesztési és akvizíciós időszak előtt állnak, a pandémia miatt felgyorsult digitalizáció pedig egyértelműen folytatódni fog a következő időszakban is.

Tovább a cikkhez

Bitcoinos cégre csapott le az igazságosztó, nagyot esett az árfolyam

A részvények shortolására specializálódott Hindenburg Research friss közleményében tudatta, hogy rövid pozíciókat létesített egy kínai, bitcoin bányászatra alkalmas gépeket gyártó, Ebang nevű cég részvényeivel szemben. A shortosok szerint ugyanis az Ebang a korábbi tőkebevonásait nem arra használta fel, hogy tevékenységi körét bővítse, hanem azokat különböző átláthatatlan ügyletek révén a vállalaton kívülre mozgatta. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az óvatlan befektetők sokszor anélkül fektetnek bele cégekbe, hogy azokat jobban megvizsgálnák, szimplán csak azért, mert köze van a kriptodevizákhoz.

Tovább a cikkhez

Továbbra is jól teljesít a magyar börze

A késődélelőtti órákban is jól teljesít a magyar tőzsde, a BUX jelenleg 0,3 százalékos pluszban áll. Korábban nagyobb emelkedésről is be tudtunk számolni, a kezdeti jó hangulat vélhetően annak volt köszönhető, hogy mától vette kezdetét a fokozatos nyitás hazánkban - a rekordszámú koronavírus-fertőzés okán elhunytak száma azonban valamelyest letörhette a lelkesedést, de így is az európai élmezőnyben tartózkodik a BUX index.

bux03

A tőzsdei összeomlás újabb előszele? - Elhallgattathatták a “farkast kiáltó” gurut

Michael Burry leginkább a Nagy dobás című filmből lehet ismerős, ahol Christian Bale alakította a gurut. A jelzálogkötvényekből gyúrt pénzügyi termékekben lufit azonosító, és azok összeomlását sikerrel meglovagló stratéga a válság után visszavonult, de az elmúlt években újra aktivizálta magát. A mögöttünk álló hónapokban ismét bőszen figyelmeztette egyre népesebb követői táborát az előttünk álló tőzsdei összeomlásra – most azonban úgy tűnik, hogy megszűnt létezni Cassandra néven futó Twitter profilja.

Tovább a cikkhez

Nemzetközi terjeszkedésben a Waberer's, domináns szolgáltatóvá válna a régióban

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban válna domináns logisztikai szolgáltatóvá a Waberer’s, ebben segíthetnek az új nagytulajdonosok, mint az Indotek Csoport és Wáberer György befektetési cége, a közös gondolkodás és a tervek összehangolása már most is intenzív és széles körű, mondta el a Portfolio-nak Erdélyi Barna, a Waberer’s vezérigazgatója, akitől természetesen azt is megkérdeztük, mi igaz azokból a piacon terjedő pletykákból, hogy a vállalat megválna a fuvarozási és a biztosítási üzletágától, de a Brexit és a magas üzemanyagárak hatásairól, az állami megrendelésekről, a magas bérnyomásról és az osztalékfizetésről is beszélgettünk. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy heteken belül elindítják az első intermodális szállításokat, ahol az útvonal csaknem egészén vasúton történik az áruk szállítása.

Tovább a cikkhez

Bréking: háromszorosára emelkedett Magyarország aranytartaléka!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszútávú nemzet- és gazdaságstratégiai céljait szem előtt tartva 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát – olvasható a jegybank közleményében. Az MNB jelen döntésével folytatta az aranytartalék 2018-as megtízszerezésével elkezdett folyamatot, aminek következtében az aranytartalék nagysága alapján 2021 márciusára Magyarország a nemzetközi rangsor középmezőnyéből annak felső harmadába lépett elő – teszik hozzá.

Tovább a cikkhez

Tesla részvényeket adott el Elon Musk öccse, egy nap alatt keresett 7 millió dollárt

Kimbal Musk, Elon Musk öccse több mint 7 millió dollárt keresett, miután opciós jogát gyakorolva Tesla részvényeket szerzett, majd még aznap értékesítette is őket, 600 dollárral magasabb áron.

Tovább a cikkhez

Bombahír érkezett, hullámvasúton a DM-Ker árfolyama

A piacnyitást követően több mint 14 százalékos ralit láthattunk a DM-Ker árfolyamában, az elképesztő emelkedés a tegnap bejelentett hírnek volt köszönhető, miszerint az Opus Global egyik leányvállalata, a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. a DM-Ker többségi tulajdonának megszerzését célzó, több lépéssorozatból álló akvizíciós vételi ajánlatot tett a DM-Ker nagytulajdonosainak.

Az emelkedéssel együtt több, mint 100 százalékos pluszban is volt ma az árfolyam, ha az idei évet nézzük.

dmkerr

Ami pedig a forgalmat illeti, az elmúlt 30 nap átlagos értékének már több, mint a feléért cserélt ma gazdát a papír kevesebb, mint 1 óra leforgása alatt.

dmforg

UPDATE: A kezdeti fellángolás után komoly zakózást láthattunk a részvénynél, jelenleg -2 százalékban áll a papír.

Felügyelőbizottsági tagválasztással kapcsolatos jelölés érkezett a Waberer'snél

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tájékoztatott a Waberer's.

Tovább a cikkhez

Mészárosék megveszik az egyik tőzsdei céget, felrobbant az árfolyam

Tegnap piaczárás után jelentették be, hogy az Opus Global egyik leányvállalata, a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. a DM-Ker többségi tulajdonának megszerzését célzó, több lépéssorozatból álló akvizíciós vételi ajánlatot tett a DM-Ker nagytulajdonosainak. A hírre ma reggel szárnyal a DM-Ker árfolyama.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel kezdik a napot az európai tőzsdék

Az európai tőzsdékre átragadt a tegnapi bizonytalan amerikai hangulat, a vezető részvényindexek közül a német DAX és a francia CAC a tegnapi záróértékén nyitott, a FTSE azonban feljebb tudott kerülni, jelenleg 0,7 százalékos a plusz. Fél százalékos emelkedésével kimondottan jól teljesít a magyar börze, emellett enyhe pluszban áll a spanyol és az olasz tőzsde is, míg a belga enyhén lejjebb került.

uk100

Remekül nyitott a BUX

Pluszban kezdi a napot a BUX-index, amely a nyitást követően 0,3 százalékkal emelkedett, a magyar blue chipek közül az OTP 0,1 százalékkal, a Mol 0,7 százalékkal, a Richter pedig 0,2 százalékkal emelkedett, míg a Magyar Telekom papírjai 0,5 százalékos pluszban állnak.

bux

Bombahír a világ első tőzsdére lépő kriptotőzsdéjétől: őrült pénzeket kerestek az elmúlt hónapokban

Korábban írtunk róla, hogy tőzsdére megy az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase. Bár már az akkor közölt számok alapján is ígéretesnek tűnt a cég, a friss, első negyedéves adatokkal még az alapvetően magas elvárásokra is sikerült rátenniük egy lapáttal, hiszen az év első három hónapjában nagyobb profitot értek el, mint a tavalyi egész évben.

Tovább a cikkhez

A lítium bűvöletében: meddig repíti a kitermelőket az akkumulátor mánia?

Gyorsan terjednek az elektromos autók az utakon, egyre jobb használhatóságuk és (általában) alacsonyabb környezetterhelésük mellett a szabályozás is egyre inkább a megvásárlásukra ösztönzi az embereket. Az akkumulátorok fontos alapanyagát jelentő lítiumból a következő években sokszoros kereslet növekedés várható. Megnéztük, hogy a részvénypiac miként reagál erre a folyamatra, technikai elemzés keretében.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel kezdhet Európa

  • A vezető amerikai részvényindexek többnyire rossz teljesítményt nyújtottak tegnap, a Nasdaq 0,1 százalékkal került lejjebb, míg 0,3 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 pedig szintén 0,1 százalékkal került lejjebb. A hangulat a délutáni órákban valamelyest javulni tudott – az átmeneti emelkedést segíthette, hogy az IMF tegnap közzétett előrejelzése szerint az Egyesült Államok gazdasága a korábban vártnál erősebben teljesíthet idén.  
  • A felemás amerikai teljesítményt követően ugyancsak vegyes teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék: a japán Nikkei fél százalékkal lejjebb került, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot emelkedett, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,7 százalékot esett, a shanghaji börze pedig 0,5 százalékkal került lejjebb, az ausztrál börze viszont feljebb került 0,4 százalékkal.
  • Kiemelten érdemes lesz figyelni ma a BUX alakulását, tegnap ugyanis Orbán Viktor bejelentette a mától kezdődő fokozatos nyitást, ami a 2,5 millió főt elért oltási számnak köszönhetően indulhat el - a bejelentés értelmében mától nyithatnak az üzletek és újraindulnak a szolgáltatások Magyarországon, ezt vélhetően értékelni fogják a befektetők is. 
  • A határidős amerikai indexek vegyes hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Gazdasági adatok szempontjából az MNB ma reggel teszi közzé a februári statisztikát az értékpapírok tulajdonosi szerkezetéről, míg a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról jelent. Amerikában pedig a külkereskedelem friss adata és a Fed legutóbbi kamatdöntésének jegyzőkönyve érkezik.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 63,1 dollár, míg a WTI típusé 59,5 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékos mínuszban áll 1737,2 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 360 forint 80 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 303 forint 90 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • makronaptár0405

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Tőzsdei céget vásárol az Opus Global

Az Opus Global Nyrt. konszolidációs körébe tartozó, közvetett kisebbségi tulajdonában álló Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. a DM-KER Nyrt. többségi tulajdonának megszerzését célzó, több lépéssorozatból álló vételi ajánlatot tett, ezt a DM-KER Nyrt. többségi tulajdonosai elfogadták - közölték a cégek a tőzsde honlapján kedden.

Tovább a cikkhez
frankfurt
Koronavírus
belgium_brugge
iskola tábla
bét

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
frankfurt