GettyImages-1231874962
Üzlet

Bitcoinos cégre csapott le az igazságosztó, nagyot esett az árfolyam

Portfolio
A részvények shortolására specializálódott Hindenburg Research friss közleményében tudatta, hogy rövid pozíciókat létesített egy kínai, bitcoin bányászatra alkalmas gépeket gyártó, Ebang nevű cég részvényeivel szemben. A shortosok szerint ugyanis az Ebang a korábbi tőkebevonásait nem arra használta fel, hogy tevékenységi körét bővítse, hanem azokat különböző átláthatatlan ügyletek révén a vállalaton kívülre mozgatta. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az óvatlan befektetők sokszor anélkül fektetnek bele cégekbe, hogy azokat jobban megvizsgálnák, szimplán csak azért, mert köze van a kriptodevizákhoz.

Példaként a Hindenburg azt hozta fel, hogy

  • az Ebang a befektetőktől összegyűjtött pénzből kötvényeket vásárolt egy olyan társaság segítségével, akivel szemben már korábban is felmerültek csalással és önkötéssel kapcsolatos vádak.
  • Azt is gyanúsnak találták, hogy egy tavaly novemberi 21 millió dolláros tőkeemeléssel szinte párhuzamosan egy ugyanekkora összeget utalt át az Ebang kölcsönök törlesztése céljából egy olyan vállalatnak, amely a vezérigazgató egy rokonához kötődik.
  • Végül többek között azt is megemlítették, hogy a bitcoin bányászatra alkalmas gépeket gyártó társaság a Nasdaqon való debütálása előtt a Hong Kong-i tőzsdén kétszer is sikertelenül próbálta listáztatni magát. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy felmerült a gyanú, hogy a cég korábban megpróbálta felpumpálni az árbevételét egy Yindou nevű társasággal közösen együttműködve.

A Hindenburg szerint így:

az Ebang azt állítja magáról, hogy vezető bitcoin bányászati gépgyártó, de kutatásaink alapján ezt a nagyívű kijelentést semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.

Válaszában az Ebang azt hangsúlyozta, hogy a Hindenburg jelentésében számos hiba található, nem megfelelően értelmeztek egyes eseményeket, és több bizonyítékkal alá nem támasztott spekuláció is van benne. Ehhez még hozzátették, hogy tovább tanulmányozzák a megfogalmazott vádakat, és megteszik a szükséges lépéseket, hogy megvédjék a részvényeseiket.

A Hindenburg egyébként az Ebang mellett korábban már shortolt egy másik kriptodevizás vállalatot is, az SOS-t, amely bányászattal és egyéb blokkláncon alapuló megoldásokkal foglalkozik. Emellett ők voltak azok, akik betámadtak több elektromosautó-gyártót is, mint amilyen a Nikola, a Kandi vagy a Lordstown.

A cég árfolyama a bejelentést követően 13 százalékot esett, idén 9 százalékos mínuszban állnak.

ebang

(Hindenburg)

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

apple
irodapiac
DKRCS20170705007
klíma füst fosszilis shutterstock

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
GettyImages-1206139057 (1)