coinbase
Üzlet

Bombahír a világ első tőzsdére lépő kriptotőzsdéjétől: őrült pénzeket kerestek az elmúlt hónapokban

Portfolio
Korábban írtunk róla, hogy tőzsdére megy az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase. Bár már az akkor közölt számok alapján is ígéretesnek tűnt a cég, a friss, első negyedéves adatokkal még az alapvetően magas elvárásokra is sikerült rátenniük egy lapáttal, hiszen az év első három hónapjában nagyobb profitot értek el, mint a tavalyi egész évben.

A Coinbase jelentősen profitálni tudott a bitcoin első negyedéves ralijából – derült ki a cég által publikált előzetes adatokból. A vállalat egyébként több, kriptodevizákra fókuszáló pénzügyi szolgáltatást nyújt, a sokak által várt tőzsdei bevezetésre pedig jövő héten kerül sor.

Az előzetes számok alapján a Coinbase az első negyedévben 1,8 milliárd dolláros árbevételt és 730-800 millió dolláros profitot érhetett el, míg 2020-ban 1,3 millió dolláros bevételt és 322 millió dolláros profitot könyvelt el a vállalat.

A részvények Nasdaqra való közvetlen bevezetésére április 14-én, tehát pont egy hét múlva kerül sor, és a Coinbase lesz az első kriptotőzsde a nyilvános piacon. A cég eredményessége azonban szorosan kapcsolódik a bitcoin árfolyammozgásához, bár a vezető kriptodeviza mellett 50 másik digitális eszköz is elérhető a platformján.

Viszont nem csak a pénzügyi mutatók, hanem más mérőszámok is fontosak a Coinbase esetében, az egyik ilyen a kereskedési volumen, amely 335 milliárd dollár volt az első negyedévben. Emellett az úgynevezett „verified user” szám 56 millióra nőtt (43 millióról), míg 6,1 millió havi tranzaktáló felhasználója (MTU) volt a cégnek (a Q4-es 2,8 millió után). Az „Assets on platform”, tehát a cég platformján tárolt eszközök dollárban mért összértéke 223 milliárd dollárra nőtt (90 milliárdról), melynek több mint a felét, 122 milliárd dollárt intézményi befektetők teszik ki. A cég szerint ez 11,3 százalékos piaci részesedést jelent a teljes kriptopiacon.

Miután a kriptodeviza piacnak jól definiálható árciklusai vannak, a Coinbase nem adott előrejelzést az év hátralévő részére vonatkozóan. A közvetlen bevezetéshez kapcsolódóan 35 millió dolláros egyszeri tételre figyelmeztettek, amely a második negyedéves eredményben fog megjelenni, illetve a teljes 2021-es költségeket 1,3-1,6 milliárd dollárra becslik. Az értékesítési és marketingköltségek az árbevétel 12-15 százalékát tehetik ki idén a cég szerint.

Az elmúlt hónapokban egyébként több fontos intézményi befektető és nagyvállalat tett olyan lépéseket, amivel legitimálják és megerősítik a bitcoin szerepét mint befektetési és fizetőeszköz:

  • A PayPal felületén is elérhető már a kriptodeviza, ami átjárót jelent a fiat deviza és a kriptoökoszisztéma között, emellett a cég bejelentette azt is, hogy az ügyfelei már tudnak fizetni a platformot használó kereskedőknél kriptodevizákkal.
  • A Tesla február elején vásárolt bitcoin, március 24-től pedig el is fogadja a kriptodevizát, mint fizetőeszközt.
  • A BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője tette elérhetővé a bitcoint két alapja számára.
  • A Mastercard is közölte, hogy a tervezi bizonyos kriptodevizák felvételét a fizetési rendszerébe.
  • Az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon is bejelentette, hogy az ügyfelei számára elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását.
  • A Morgan Stanleyhez tartozó Counterpoint Global is fontolgatja, hogy beszáll a bitcoinba.
  • A Visa bejelentette, hogy engedélyezni fogja a USDC nevű stablecoin használatát a fizetési rendszerén végzett tranzakciók lebonyolításához.

Többek között erről is beszélgetett legutóbbi podcast adásunkban Kövesy Károly, a Portfolio elemzője Mogyorósi Attilával, a Coincash.eu társalapítójával és ügyvezetőjével:

Címlapkép: Matt Winkelmeyer/Getty Images for Vanity Fair

jarmuipar 2020 magyar autogyartas koronavirus masodik hullam
GettyImages-1198355421
GettyImages-1313549929
ekb ekb
2021 koltsegvetes modositas parlament 210422

Alapblog Űrturizmus

"Kedves utasaink! Ha balra tekintenek, az ablakon túl a Nemzetközi Űrállomást látják!" Az előbbi mondat talán...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1213571549 (4)