mullercecilia
Üzlet

Koronavírus Magyarországon: Müller Cecília elmondta, hogy mi áll a mai rekord halálozási adat mögött

Portfolio
A mai nappal elindult a nyitás Magyarországon, a járványadatok és a heti oltási menetrend mellett erről is szó esett az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a mai rekord halálozási adatok mögött részben a húsvéti adattorlódás áll, de reméli, hogy hamarosan platózik a járvány. Az esemény legfontosabb megállapításait percről percre cikkünkben gyűjtöttük össze.

Müller Cecília: ma vagy holnap eldőlhet, hogy mi lesz itthon az AstraZeneca-oltások sorsa

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília beszélt az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban felmerült bizonytalanságokról is, miután több ország továbbra sem olt a vakcinával és az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezető tisztségviselője tegnap azt nyilatkozta, hogy összefüggés van az oltóanyag és a vérrögképződéses esetek között.

Tovább a cikkhez

Mit tegyenek az otthon gyógyulók?

Az otthon gyógyuló betegeknek azt üzeni Müller Cecília, hogy ha több napig fennálló láz, vagy nehézlégzés adódik, akkor fel kell venni újra a kapcsolatot a háziorvossal, vagy ha nagy a rosszullét jelentkezik, akkor mentőt kell hívni.

Remélhetőleg hamarosan platózik a járvány

Müller Cecília reméli, hogy hamarosan platózni fog a járvány, hasonló adatokról számolunk be naponta, de még mindig magas szinten állnak a járványadatok - figyelmeztetett Müller Cecília. Fokozott óvatosságot kér mindenkitől a továbbiakra is. Tartsuk a távolságot, ne vigyük a gyerekeket bevásárolni, ne egy családi program legyen, részesítsük előnyben a kártyás fizetést - üzeni. 

Adattorlódás miatt volt részben a mai rekord halálozási szám

A mai rekordhalálozás (311 fő) mögött adattorlódás húzódik meg, mert a húsvéti ünnepek alatt nem tudtak pontosan jelenteni a kórházak, a mai adat részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza – mondta el Müller Cecília.

Ma vagy holnap kiderülhet, hogy mi lesz az AstraZeneca-oltások sorsa

A ma érkező Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ma, vagy legkésőbb a holnapi napon nyilatkozik az AstraZenecáról, ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik és ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.

3-4% azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg

Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben, egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ezek az arányok jellemzően egész Európában, mert egy sokkal fertőzőképesebb variánsról beszélünk és a betegség is erőteljesebben zajlik.

3-4 százalék azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg

- mondta el Müller Cecília. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a súlyos betegek nagy részére, de mindig találkozunk olyanokkal, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal azután lélegeztetőgépre szorulnak az első tünetek jelentkezése után – mondta el Müller Cecília.

Meghosszabbítja a maszkviselést és a többi védelmi intézkedést a kormány

Kiss Róbert rendőr alezredes ismerteti az új intézkedéseket, amelyek életbe léptek a 2,5 millió beoltott elérésével. A kijárási tilalom kezdetének időpontja 10 órára módosul, a kijárási tilalom alóli felmentések nem változnak. Az üzletek ismét megnyithatnak, amennyiben az üzlet vezetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. Az üzletek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.

A négyzetméteralapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóüzletekre sem, amelyek nem fogadhatnak vendégeket és csak elvitelre értékesíthetnek. A határellenőrzést, valamint a többi védelmi intézkedést, például maszkhasználatot meghosszabbítja a kormány, ez a mai napon jelenik meg a közlönyben - mondta el Kiss Róbert.

Pfizert kapnak a pedagógusok

A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani az oltópontokon (ahová már szakrendelőket is bevontak), a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát.

A ma érkezett Pfizer vakcinából összesen 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy. Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol még a Sinopharm második körös oltása zajlik.

Már 100 ezer pedagógus kapott legalább egy oltást

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője kezdi a tájékoztatót az oltási program aktuális állásáról. Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban ez az arány 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót Magyarországon - mondta el. Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba - tette hozzá György István.

Azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat véghezvittük, például az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, radikálisan csökkent a fertőzöttek aránya - ismertette György István. Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és közben zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott sms-t az oltásra. A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást a pedagógusok.

Az oltóbuszok pár napra leállnak a katonák második körös oltása miatt.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok, új csúcsra emelkedett a halálozás

A húsvéti hosszú hétvége után alacsony új esetszámot jelentett szerda reggel Magyarországon a kormányzati koronavírus-portál, mindössze 1933 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában. Viszont a halálos áldozatok napi száma új csúcsra emelkedett, 311 fő hunyt el a koronavírus következtében.

Tovább a cikkhez

11:15-től kezdődhet a tájékoztató

Orbán Viktor tegnap délután bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, így kezdődhet a nyitás, elsőként az üzletek kinyitásával és a szolgáltatások újraindításával. Az operatív törzs mára is meghirdette szokásos napi tájékoztatóját, amelyen a járványadatok mellett a mától életbe lépő változásokról is szó eshet, a meghívó szerint a tájékoztató 11:15-kor kezdődhet.

Címlapkép: M1

Megjelent Pintér Sándor határozata: holnap nyithat Magyarország

Orbán Viktor ma bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ezzel pedig megkezdődik az újranyitás. Rövidesen a Facebookra kitett videó után megjelent a közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter határozata, melyben hivatalosan is bejelentik az újranyitás kezdetét.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bejelentette: szerdán kezdődik a nyitás Magyarországon

Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ennek kapcsán a miniszterelnök videót tett közzé Facebook-oldalán, melyben bejelentette: holnaptól kezdődik a nyitás.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz
huawei

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
koronavírus járvány mintavétel teszt covid-19 magyar adat