mullercecilia
Üzlet

Koronavírus Magyarországon: Müller Cecília elmondta, hogy mi áll a mai rekord halálozási adat mögött

Portfolio
A mai nappal elindult a nyitás Magyarországon, a járványadatok és a heti oltási menetrend mellett erről is szó esett az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy a mai rekord halálozási adatok mögött részben a húsvéti adattorlódás áll, de reméli, hogy hamarosan platózik a járvány. Az esemény legfontosabb megállapításait percről percre cikkünkben gyűjtöttük össze.

Müller Cecília: ma vagy holnap eldőlhet, hogy mi lesz itthon az AstraZeneca-oltások sorsa

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília beszélt az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban felmerült bizonytalanságokról is, miután több ország továbbra sem olt a vakcinával és az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezető tisztségviselője tegnap azt nyilatkozta, hogy összefüggés van az oltóanyag és a vérrögképződéses esetek között.

Tovább a cikkhez

Mit tegyenek az otthon gyógyulók?

Az otthon gyógyuló betegeknek azt üzeni Müller Cecília, hogy ha több napig fennálló láz, vagy nehézlégzés adódik, akkor fel kell venni újra a kapcsolatot a háziorvossal, vagy ha nagy a rosszullét jelentkezik, akkor mentőt kell hívni.

Remélhetőleg hamarosan platózik a járvány

Müller Cecília reméli, hogy hamarosan platózni fog a járvány, hasonló adatokról számolunk be naponta, de még mindig magas szinten állnak a járványadatok - figyelmeztetett Müller Cecília. Fokozott óvatosságot kér mindenkitől a továbbiakra is. Tartsuk a távolságot, ne vigyük a gyerekeket bevásárolni, ne egy családi program legyen, részesítsük előnyben a kártyás fizetést - üzeni. 

Adattorlódás miatt volt részben a mai rekord halálozási szám

A mai rekordhalálozás (311 fő) mögött adattorlódás húzódik meg, mert a húsvéti ünnepek alatt nem tudtak pontosan jelenteni a kórházak, a mai adat részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza – mondta el Müller Cecília.

Ma vagy holnap kiderülhet, hogy mi lesz az AstraZeneca-oltások sorsa

A ma érkező Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ma, vagy legkésőbb a holnapi napon nyilatkozik az AstraZenecáról, ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik és ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.

3-4% azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg

Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben, egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ezek az arányok jellemzően egész Európában, mert egy sokkal fertőzőképesebb variánsról beszélünk és a betegség is erőteljesebben zajlik.

3-4 százalék azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg

- mondta el Müller Cecília. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a súlyos betegek nagy részére, de mindig találkozunk olyanokkal, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal azután lélegeztetőgépre szorulnak az első tünetek jelentkezése után – mondta el Müller Cecília.

Meghosszabbítja a maszkviselést és a többi védelmi intézkedést a kormány

Kiss Róbert rendőr alezredes ismerteti az új intézkedéseket, amelyek életbe léptek a 2,5 millió beoltott elérésével. A kijárási tilalom kezdetének időpontja 10 órára módosul, a kijárási tilalom alóli felmentések nem változnak. Az üzletek ismét megnyithatnak, amennyiben az üzlet vezetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. Az üzletek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.

A négyzetméteralapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóüzletekre sem, amelyek nem fogadhatnak vendégeket és csak elvitelre értékesíthetnek. A határellenőrzést, valamint a többi védelmi intézkedést, például maszkhasználatot meghosszabbítja a kormány, ez a mai napon jelenik meg a közlönyben - mondta el Kiss Róbert.

Pfizert kapnak a pedagógusok

A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani az oltópontokon (ahová már szakrendelőket is bevontak), a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát.

A ma érkezett Pfizer vakcinából összesen 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy. Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol még a Sinopharm második körös oltása zajlik.

Már 100 ezer pedagógus kapott legalább egy oltást

György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője kezdi a tájékoztatót az oltási program aktuális állásáról. Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban ez az arány 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót Magyarországon - mondta el. Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba - tette hozzá György István.

Azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat véghezvittük, például az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, radikálisan csökkent a fertőzöttek aránya - ismertette György István. Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és közben zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott sms-t az oltásra. A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást a pedagógusok.

Az oltóbuszok pár napra leállnak a katonák második körös oltása miatt.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok, új csúcsra emelkedett a halálozás

A húsvéti hosszú hétvége után alacsony új esetszámot jelentett szerda reggel Magyarországon a kormányzati koronavírus-portál, mindössze 1933 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában. Viszont a halálos áldozatok napi száma új csúcsra emelkedett, 311 fő hunyt el a koronavírus következtében.

Tovább a cikkhez

11:15-től kezdődhet a tájékoztató

Orbán Viktor tegnap délután bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, így kezdődhet a nyitás, elsőként az üzletek kinyitásával és a szolgáltatások újraindításával. Az operatív törzs mára is meghirdette szokásos napi tájékoztatóját, amelyen a járványadatok mellett a mától életbe lépő változásokról is szó eshet, a meghívó szerint a tájékoztató 11:15-kor kezdődhet.

Címlapkép: M1

Megjelent Pintér Sándor határozata: holnap nyithat Magyarország

Orbán Viktor ma bejelentette, hogy megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ezzel pedig megkezdődik az újranyitás. Rövidesen a Facebookra kitett videó után megjelent a közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter határozata, melyben hivatalosan is bejelentik az újranyitás kezdetét.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor bejelentette: szerdán kezdődik a nyitás Magyarországon

Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon, ennek kapcsán a miniszterelnök videót tett közzé Facebook-oldalán, melyben bejelentette: holnaptól kezdődik a nyitás.

Tovább a cikkhez
olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
olajvezetek