SZG_9345
Üzlet

Mészárosék megveszik az egyik tőzsdei céget, felrobbant az árfolyam

Portfolio
Tegnap piaczárás után jelentették be, hogy az Opus Global egyik leányvállalata, a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. a DM-Ker többségi tulajdonának megszerzését célzó, több lépéssorozatból álló akvizíciós vételi ajánlatot tett a DM-Ker nagytulajdonosainak. A hírre ma reggel szárnyalt a DM-Ker árfolyama.

Jön a felvásárlás

Tegnap piaczárást követően tette közzé a DM-Ker, hogy a vállalat többségi tulajdonosai, Megyeri Sándor, Bátor Ferenc és a BF Trustee Kft. értesítették a társaságot, hogy az Opus Global egyik leányvállalata, a Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. a DM-Ker többségi tulajdonának megszerzését célzó, több lépéssorozatból álló akvizíciós vételi ajánlatot tett részükre.

Az akvizíciós ajánlatot, amely szerződéskötési kötelezettséget nem eredményez, és nem nyilvános ajánlat,

a DM-Ker többségi tulajdonosai, Megyeri Sándor, Bátor Ferenc és a BF Trustee Kft. elfogadták.

A három nagytulajdonosnak összesen 73,6 százalék a tulajdoni hányada a DM-Kerben, rajtuk kívül az NTfA-nak van 14-6 százaléka, a közkézhányad pedig jelenleg 11,8 százalék.

Az akvizíciós ajánlat értelmében az M1 Nehézgépkezelő részvényadásvételi szerződést és opciós megállapodásokat kíván kötni a DM-Ker többségi tulajdonosaival. A DM-Ker többségi tulajdonosai az ajánlat elfogadását követően megkezdik az M1 Nehézgépkezelővel a tranzakciórészletes feltételeit tartalmazó szerződések kitárgyalását. Az ajánlat szerinti tervezett tranzakció kizárólag akkor valósul meg, ha a felek sikeres tárgyalásaik eredményeként szerződést kötnek.

Az ajánlat szerinti tervezett tranzakció az alábbi lenne:

Az M1 Nehézgépkezelő 32,9 százalékos részesedést szerezne 1,65 milliárd forint összegű vételárért a DM-Kerben szerződéskötéskor halasztott fizetéssel és letéti konstrukció alkalmazásával, valamint 29,07 százalékos részesedési mértékig 2021. október 31. napjáig tartó eladási joggal, amelynek kötelezettjei a jelenlegi többségi tulajdonosok.

Az M1 Nehézgépkezelő tehát első körben 32,9 százalékos részesedést szerezne a DM-Kerben, a részesedés mértéke pont a 33 százalékos küszöbérték alatt marad, amely felett már kötelező vételi ajánlatot kellene tenni a vállalat összes részvényére. Abban az esetben az ajánlati ár nem lehetne alacsonyabb, mint a részvények nyilvános vételi ajánlatot megelőző 180 napos, 360 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára és az egy részvényre jutó saját tőke értéke közül a legmagasabb. A DM-Kernél egyébként a három érték közül a 180 napos átlagár a legmagasabb, az 77 forint.

A vevő több lépcsőben szerezne 50 százalék feletti részesedést egyfelől a Tpt. befolyásszerzési szabályai alapján, valamint azáltal, hogy biztosítva lenne számára a szerződéstől számított 3 éves időtartamig vételi jog a DM-Ker 19,68 százalékos tulajdoni hányadát kitevő részvények tekintetében, részvényenként 48 forint/db opciós vételáron. Akár a 19,68 százalékos vételi opció kerül lehívásra, akár egyéb módon kerül a vevő többségi tulajdonba, a jelenlegi eladó többségi részvényesek fennmaradó részesedéseik tekintetében eladási jogot gyakorolhatnak két részletben a 19,68 százalékos vételi jog lehívását követő második hónaptól 24 hónapos időtartamig 48 forint/db vételáron. A tranzakció megvalósulása esetén alapszabály módosításokra is sor kerülne.

Volt előzmény

Idén január végén jelentették be a vállalatok, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az Opus egyik ipari leányvállalata a DM-Kerrel stratégiai együttműködés lehetőségéről, ami akár a DM-Ker „tőkeszerkezetének módosulásával” is járhat. A bejelentésben közzétették, hogy az Opus közvetett kisebbségi tulajdonában álló Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. „jogi kötőerővel nem bíró” szándéknyilatkozatot írt alá a DM-Ker-kel jövőbeni stratégiai együttműködés lehetőségéről.

Az Opus akkori indoklása szerint ez lehetőséget teremt a „növekedési potenciál feltérképezésére és kiszélesítésére”, hozzáteszik, hogy az együttműködés a DM-Ker tőkeszerkezetének módosulásával is járhat.

Mi a mozgatórugó?

Az Opus egyik stratégiai üzletága az ipari termelés (benne foglalva az építőipart), a másik pedig a mezőgazdaság, így nem véletlen, hogy a DM-Ker tevékenysége érdekes lehet az Opusnak. A Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft. az ipari termelési divízió alá tartozó leányvállalat az Opusnál.

opus_szerkezet
Forrás: Opus

Korábbi részvénypiaci tervek a DM-Kernél

A DM-Ker tavaly októberben részvénykibocsátásra készült a BÉT-en (miután az XTend piacra már bevezette korábban a részvényeit), ezt azonban novemberben elhalasztották azzal indokolva, hogy „a vállalat tőkeszerkezet változásának alternatívái merültek fel.”

Szárnyal a DM-Ker

A bejelentést követően ma reggel a DM-Ker árfolyama a kezdeti kisebb esés után jelenleg már szárnyal, 29 százalék pluszban áll az árfolyam.

dmkkk

Az Opus árfolyama 0,75 százalékos pluszban áll 267 forinton, idén azonban még közel 8 százalékos mínuszban állnak a papírok.

opusss

Update 10:15

Rendkívül hektikusan mozog a DM-Ker árfolyama a mai bejelentést követően, volt már közel 30 százalékos pluszban és közel 7 százalékos mínuszban is, jelenleg 4 százalékos pluszban áll 109 forinton.

dmmmnapon

A DM-Ker forgalma is kiugró, jelentősen meghaladja az elmúlt 30 nap átlagát, már alig több mint egy órával a kereskedés megkezdését követően magasabb a volumen, mint, ami általában egy egész nap alatt szokott lenni.

dmforg

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

németország koronavírus járvány
GettyImages-1271131547
frankfurt
oltás_koronavírus_vakcina
gáz

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
oltobuszhonvedseg2