aegon mti
Üzlet

Vétózott a magyar állam: nem engedélyezi az Aegon eladását a bécsi VIG-nek

Portfolio
A bécsi VIG honlapján jelent meg ma a közlemény, hogy a magyar állam nem engedélyezi a csoportnak az Aegon megvásárlását. A hírt a Telex szúrta ki.

A Vienna Insurance Grup honlapján megjelent közlemény szerint a csoport tegnap kapott egy határozatot a magyar belügyminisztériumtól, amelyben elutasítja a magyar Aegon érdekeltségek külföldi szereplő általi felvásárlását.

A VIG már január óta intenzív tárgyalásokat folytatott a magyar Pénzügyminisztériummal a felvásárlás kapcsán, a megbeszélések folyama a közlemény szerint egyáltalán nem utalt arra, hogy a magyar állam végül ilyen határozatot hoz. A VIG bízik abban, hogy az ügy pozitívan zárul a közeljövőben - írják.

A hírre az Aegon is reagált egy közleményben, azt írják, hogy tudomásul veszik a VIG által leírtakat, emellett a jövőben is együttműködnek a VIG-gel a tranzakció lezárása érdekében.

Erre senki sem számított

A VIG Magyarországért felelős igazgatósági tagja, Lehel Gábor éppen a napokban adott interjút a Portfolio-nak, amelyben többek között arról beszélt, hogy a hatósági jóváhagyásokat és a tranzakció nyárra tervezett lezárását követően önálló biztosítóként, de új márkanévvel folytatná tevékenységét az Aegon Magyarország, immár az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) érdekeltségeként. Lehel Gábor szerint a VIG régi szándéka valósulna meg az adásvétellel, hiszen meglévő biztosítójával, az Unionnal együtt piacvezető szereplővé válna Magyarországon. Ebből is látszik, hogy mindkét fél már szinte lezártnak tekintette az ügyletet, a magyar állam vétójára senki nem számított.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a felvásárlás bejelentését Övező napokban jelent meg egy új rendelet tudomásunk szerint, amely már azt taglalta, hogy a Belügyminisztérium jóváhagyása nélkül nem valósulhat meg ilyen jellegű tranzakció.

A tranzakciót az Allen & Overy közreműködésével valósították meg a felek, a cég néhány hete tartott egy sajtótájékoztatót, amelyen elhangzott, hogy az FDI-korlátozások növekvőben vannak világszerte, egyfajta nacionalista törekvés eredményeképp. Az Aegon-tranzakcióra is kiterjed ez a korlátozás, így bizonyítani kell, hogy nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az ügylet. Erre külön igazolást kellett benyújtani a Belügyminisztérium felé, de a szakértő akkor azt mondta, hogy ez csupán formalitás.

Ahogy korábban több cikkünkben is írtunk róla, az Aegon tavaly november végén jelentette be, hogy eladja biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Törökországban a Vienna Insurance Groupnak (VIG). Mint azt már megírtuk,

Az ár 830 millió euró, ami a 2020 közepi könyv szerinti érték 2,6-szorosát és a tavalyi eredmény 15-szörösét jelenti.

Mindkét érték nagyon magas, különösen azt figyelembe véve, hogy hatalmas szinergialehetőségek - legalábbis Magyarországon - nem rejlenek a tranzakcióban. A régiós biztosítókat csak 0,6-os P/BV-vel és 8,3-as előretekintő P/E-vel árazzák átlagosan a tőzsdék. Utóbbi alapján éppen az eladó Aegon és a vevő VIG értékeltsége a legrosszabb a nagy régiós biztosítók körében.

Ahogyan akkor fogalmaztunk, a tranzakcióval Magyarország harmadik legnagyobb biztosítója, legnagyobb lakásbiztosítási állománya, nyolcadik legnagyobb alapkezelője és harmadik legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára kerülne új kezekbe. Nemcsak 28 év biztosítási sikersztorija ért volna ezzel új fejezetéhez, de az elmúlt 12 év legnagyobb tulajdonosváltása is megvalósulhatna a magyar biztosítási szektorban. 

A magyar állam által megvétózott tranzakció hírére úgy tűnik, egyelőre egyik biztosító árfolyama sem reagált nagyon a hírre, igaz, az Aegon részvényei részben a New York-i tőzsdére vannak bejegyezve, így itt még zárva van a piac.

aegon

A VIG részvényárfolyama jelenleg 0,7% körüli pluszban tartózkodik.

vig

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

föld
iran eromu
orvosi eszközök
charlesgeske

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vendeglato_terasz