bull
Üzlet

Ezek a részvények most drágának tűnhetnek, de pár év múlva bánni fogod, hogy nem vettél belőlük

Portfolio
A részvények általánosságban véve drágák, ami nem is csoda, hiszen a globális likviditásbőségtől fűtve most is napi szinten dőlnek az újabb csúcsok a tőzsdéken, az árfolyamok rakétaszerűen emelkednek, ezzel pedig a profitok bővülése nem tart lépést. Persze az, hogy mit tekintünk drágának, sok mindenen múlik, de van több olyan mutatószám, ami segít navigálni a befektetőknek. Mutatunk néhány részvényt, amely nem feltétlenül olcsó, mégis jó befektetés lehet.

Magasan árazott részvények

Sok befektető óvatos az olyan részvényekkel, amelyeknek kifejezetten magas P/E rátája van, azaz magasan vannak árazva az egy részvényre jutó profithoz képest, tehát röviden: drágák a részvényeik. Ez a gondolkodás viszont nem minden esetben célravezető.

Nem szabad elfelejteni, hogy a magas P/E rátával rendelkező cégek lehetséges, hogy képesek lesznek az árbevételüket és profitjukat a következő években is gyorsan növelni, ez pedig végül magasabb részvényárfolyamokhoz vezethet, még akkor is, ha az amerikai tőzsdék jelenleg is történelmi csúcsaik közelében járnak.

A vizsgált időtartam minimum 2-3 év, hiszen a várakozások szerint ebben a periódusban fog visszatérni a növekedéshez a gazdaság és a vállalati profitok is várhatóan visszapattanhatnak ezen az időtávon. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fed ezen az időtávon még várhatóan a jelenlegi szinteken fogja tartani a kamatokat, ami szintén támogatja a részvénypiacokat.

Ezek alapján tehát kifejezetten izgalmasak lehetnek azok a részvények, amelyeknek várhatóan (a mostani árfolyam alapján) a következő években jelentősen csökkenni fog az előretekintő P/E rátája.

Az Amazon példája

Az április 8-át megelőző 5 évben az Amazon árfolyama 451 százalékot ralizott. A következő ábrán látszik, hogy historikusan mennyire volt magas a részvény előretekintő P/E rátája.

2015-ben bőven az 500-as érték fölött volt a mutató.

Ezek az előretekintő P/E ráták (a 12 hónapos gördülő konszenzus várakozások alapján) mindig is magasak voltak az Amazon esetében, főleg, ha az S&P 500-hoz és a Nasdaq 100 Indexhez viszonyítjuk, amelyek jelenleg a 22,3-as és a 27,5-ös szinten járnak.

Az előbbi két index előretekintő P/E rátája jóval alacsonyabb, mint az Amazoné, még úgy is, hogy az elmúlt két évben jelentősen emelkedtek, miközben az Amazon P/E rátája láthatóan csökkent.

Utólag nem nehéz belátni, hogy rengetegszer lehetett jó belépési pontokat találni az Amazon 1997-es IPO-ja óta, pedig P/E ráta alapján lényegében mindig is egy kifejezetten drága részvénynek számított. Viszont a piac nem az eredményeket, hanem sokkal inkább a rohamléptekben emelkedő árbevételt és a brutális növekedési sztorit árazta. Az Amazon árbevételének összetett éves növekedési üteme 29 százalékos volt 2015 és 2020 között és ebben az időszakban profitot is termelt a vállalat, viszont 2014-ben 241 millió dolláros vesztesége volt, 89 milliárd dolláros árbevételen.

Tehát az Amazon példájából jól látszik, hogy a vállalati profit könnyen félrevezető lehet, amikor valaki egy cég értékeltségét vizsgálja. Ez különösen igaz akkor, amikor a társaság inkább újra befekteti a megtermelt profitot, sem mint, hogy kimagasló eredményeket mutasson fel.

Drága? Nézőpont kérdése

A Nasdaq 100 Index a Nasdaq Composite Indexben lévő 100 legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező céget tartalmazza, kivéve a pénzügyi vállalatokat. Ez azt jelenti, hogy erősen túlsúlyban vannak az indexben a technológiai vállalatok és más gyorsan növekvő cégek.

Az elemzői várakozások alapján a következő táblázatban szereplő cégek bevételei fognak a legnagyobb mértékben nőni 2023-ig (11 cég nem került be, mert nincs hozzájuk tartozó 2023-as várakozás). A táblázatban tovább nem szerepelnek azok a cégek sem, amelyeknek várhatóan csökkenni fog a bevétele, vagy veszteségesek lesznek 2021-ben, 2022-ben, vagy 2023-ban.

Ezzel az eredeti 100-as listából 77 cég marad. Ezt leszűkítjük arra a 25 vállalatra, amelyeknek a legnagyobb a várható éves bevétel növekedési rátája a következő három évre, illetve az adott érve vonatkozó előretekintő P/E ráták is szerepelnek a táblázatban.

peeee

Visszatérve az Amazonos példához, a táblázatból látszik, hogy az elemzők arra számítanak, hogy az árbevétel növekedés 19 százalékra lassul a következő három évben, de ettől függetlenül ez továbbra is egy igen szép növekedési ráta abban az esetben, ha a várakozásoknak megfelelően tényleg fennmarad. A 2023-as EPS-re vetített részvényár pedig 34,8-as P/E rátát ad, ami azért nem mondható olyan eget rengetően magasnak egy ekkora növekedési kilátásokkal rendelkező cég esetében.

Ha a lista felső részét nézzük, akkor látszik, hogy a MercadoLibre, a Peloton, a Zoom vagy a Tesla estében a következő két évre nézett P/E továbbra is nagyon magas. Hosszútávú gondolkodóknak potenciálisan vonzó lehet az AMD, a Facebook, és még a Netflix is.  

Címlapkép: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
covid_koronavirus_vakcina_oltas