goldman
Üzlet

Goldman Sachs: Megugró infláció mellett ezek a részvények lehetnek a nagy nyertesek

Portfolio
Gyengén indítják a hetet a tőzsdék, viszont a hét későbbi részében több izgalmas esemény is lesz, egyrészt kedden publikálják a márciusi inflációs adatot az USA-ban, szerdán pedig az amerikai nagybankok elindítják az első negyedéves gyorsjelentési szezont. A Goldman Sachs elemző arra számítanak, hogy a infláció megugorhat a következő hónapokban, és erre az esetre megjelöltek néhány olyan részvényt, amelyek számára ez a környezet kedvező lehet.

Múlt pénteken már kaptunk információkat az inflációról, miután a közzétett adatok szerint az Egyesült Államokban a termelői árak 1 százalékkal emelkedtek márciusban. Ezzel kapcsolatban, illetve a kedden esedékes inflációs adat kapcsán a Goldman Sachs stratégái közölték, hogy a következő hónapokban magasabb inflációra lehet számítani, ami kedvező lehet a magas árképzési képességű vállalatokat.

A stratégák szerint az amerikai jegybank most magasabb inflációt akar, "és amit jegybank akar, azt általában előbb, vagy utóbb meg is kapja" - közölték. A befektetési bank közgazdászai arra számítanak, hogy a következő hónapokban emelkedni fog az infláció, a csúcsot áprilisban éri el 2,3 százalékon, majd 2023-ig 2 százalék alá csökken.

Ami a részvényekre gyakorolt hatást illeti, a Goldman szerint a marzsok vannak a fókuszban. Bizonyos vállalatok úgy védik meg a marzsaikat, hogy a magasabb költségeket áthárítják a fogyasztókra. A stratégák arról számoltak be, hogy az alacsony árazási képességű társaságok historikusan jobban teljesítettek, amikor az S&P 500 vállalatainak profitmarzsai bővültek. Ezzel szemben a nagy árazási képességű vállalatok az elmúlt év során jelentősen lemaradók voltak. Az emelkedő infláció azonban azt jelentheti, hogy ez hamarosan változni fog, és a magas árazási erővel rendelkező vállalatok számára kedvező lehet az új környezet - mondta a stratégák.

A Goldman ilyen, magas árazási erővel rendelkező vállalatok részvényeit vizsgálta – olyanokat, amelyek magas és stabil bruttó marzzsal rendelkeznek a szektortársaihoz képest. Ezek között szerepelt többek között:

  • Activision Blizzard
  • Adobe
  • Aspen Technologies
  • Colgate-Palmolive
  • Dollar General
  • Etsy
  • Oracle
  • Philip Morris
  • Procter & Game
  • Zoetis

A gyorsjelentési szezonnal kapcsolatban a Goldaman átlagosan 5 százalékos árbevétel és 19 százalékos EPS növekedésre számít, bár a stratégák szerint ezek a számok nem fognak sokat számítani, mivel a visszatekintő mutatók a kilábalás szempontjából kevésbé relevánsak az előre tekintő piac számára.

Egy másik fontos kérdés a részvénypiacok szempontjából, Joe Biden elnök terve, hogy a társasági adó mértékét 28 százalékra emelje. A Goldman szerint Biden javaslatainak teljes elfogadása azt eredményezné, hogy a 2022-es éves S&P 500 EPS 12 százalékos növekedése mindössze 5 százalékra esne vissza.

Jeroen Blokland, a Robeco Asset Management vezető portfólió menedzsere egyébként ma felhívta rá a figyelmet, hogy a magasabb termelői árak pozitív korrelációban vannak az S&P 500 vállalati eredményeivel.

(MarketWatch)

Címlapkép: Nicky Loh/Bloomberg via Getty Images

görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
mcdonalds gyorsétterem