GettyImages-1052343312 (1)
Üzlet

Több mint tíz milliárd dolláros gigaüzletet kötött a világ legnagyobb olajtársasága

MTI OS
Több mint tíz milliárd dolláros gigaüzletet kötött egymással a világ legnagyobb olajtársasága, a Saudi Aramco és az energiaipari befektetésekkel foglalkozó EIG által vezetett konzorcium. Ennek keretében a befektetők 49 százalékos sajáttőke-részesedést kapnak egy új, Aramco Oil Pipelines elnevezésű vállalatban, valamint 25 évre szóló jogot az Aramco stabilizált kőolajat szállító vezetékhálózatán keresztül továbbított olaj továbbításáért fizetendő díjra.

A globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője és az infrastrukturális projektekkel foglalkozó befektetők közt is vezetőnek számító EIG ma bejelentette, hogy bérbeadási és visszabérlési szerződést kötött a Saudi Aramcoval, melynek értelmében a befektetők EIG által vezetett konzorciuma 49 százalékos sajáttőke-részesedést kap egy újonnan létrehozott, Aramco Oil Pipelines elnevezésű vállalatban, mely 25 évre szóló joggal rendelkezik az Aramco stabilizált kőolajat szállító vezetékhálózatának bérlésére, és így az azon keresztül továbbított olajra vonatkozóan számára fizetett díjra. Az ügylet értéke megközelítőleg 12,4 milliárd dollár. Az új vállalat saját tőkéjének fennmaradó 51 százaléka az Aramco tulajdona lesz. Az Aramco Oil Pipelines saját tőkéjének teljes értéke körülbelül 25,3 milliárd dollár.

A vezetékhálózat, melybe beletartozik az Aramco összes meglévő és a jövőben kiépítésre kerülő stabilizáltnyersolaj-szállító vezetéke a Szaúd-Arábiai Királyságban, az olajmezőket köti össze a feldolgozást és kereskedelmet (ún. "downstream") szolgáló hálózatokkal. A vezetékhálózat szállítja az Aramco által a vonatkozó koncessziós megállapodás alapján a Királyságban kitermelt kőolaj 100 százalékát.

A tranzakció keretében az Aramco bérbeadja stabilizáltkőolaj-szállító hálózatának használati jogát az Aramco Oil Pipelines-nak, az Aramco Oil Pipelines pedig kizárólagos jogot biztosít az Aramco számára a vezetékhálózat használatára, az azon keresztül való olajszállításra, illetve a vezetékhálózat működtetésére és fenntartására a 25-éves bérleti időszakban az Aramco által negyedévente fizetendő, mennyiségalapú díj ellenében. A díjjal kapcsolatosan meghatározásra kerül az a minimális olajmennyiség, melynek szállítására az Aramco kötelezettséget vállal. A vezetékhálózat, illetve az arra vonatkozó működtetési jog az Aramco tulajdonában marad, és az Aramco viseli az azzal kapcsolatos összes működtetési és tőkeberuházási kockázatot. Az ügylet alapján nem jön létre semminemű korlátozás az Aramco által ténylegesen kitermelt kőolaj mennyiségére vonatkozóan, mivel azt a Királyság által meghatározott kitermelési döntések szabályozzák.

"Ez kivételes lehetőség az EIG befektetői számára, és mi büszkék vagyunk arra, hogy partnerei lehetünk az Aramco-nak ennek a rendkívül fontos, globális infrastrukturális eszköznek a használata kapcsán" - jelentette ki R. Blair Thomas, az EIG elnök-vezérigazgatója. "Ez a tranzakció tökéletesen megfelel az EIG befektetési filozófiájának, amely magas minőségű, szerződésen alapuló cash flow-t generáló, kulcsfontosságú infrastrukturális szerepet betöltő eszközökbe való befektetéseket priorizál. Nagy várakozással tekintünk az Aramco-val való hosszú távú együttműködés elé, hiszen ezzel a mérföldkőnek számító befektetéssel minden bizonnyal jelentős értéket teremthetünk befektetőink számára."

Az Aramco elnök-vezérigazgatója, Amin H. Nasser, a következőket nyilatkozta: "Ez a mérföldkőnek számító ügylet meghatározza portfólióoptimalizálási programunk számára jövőbeli irányvonalat. Olyan új lehetőségeket szeretnénk kiaknázni, amelyek stratégiai összhangban vannak a Királyság nemrégiben elindított, "Shareek" elnevezésű programjával. Az ügylet tovább erősíti az Aramco szilárd tőkestruktúráját, melyre támaszkodva maximalizálhatjuk részvényeseink befektetésének megtérülését. Ugyanakkor az ügyletben részt vevő hosszú távú partnereink számára szintén számos előnyt biztosít a világ egyik legjelentősebb infrastruktúrájába való befektetés. Terveink szerint az ügylet megkötését követően is folytatni fogjuk az olyan lehetőségek felkutatását, amelyek elősegítik hosszú távú értékteremtési stratégiánk megvalósítását."

A tranzakció zárására várhatóan a gyakorlatilag lehetséges legkorábbi időpontban sor fog kerülni, a szokásos zárási feltételek (ideértve bármely előírt összeolvadás-ellenőrzési vizsgálatot és a kapcsolódó szabályozó hatósági jóváhagyásokat is) teljesülésétől függően. Az ügylettel kapcsolatosan az EIG pénzügyi tanácsadója az HSBC Bank volt, az EIG jogi tanácsadójaként pedig a Latham & Watkins működött közre.

​Az EIG a globális energiaszektor egyik vezető intézményi befektetője, amely energiaipari és az energiaiparral kapcsolatos infrastrukturális projektekbe és vállalatokba való magánbefektetésekkel foglalkozik világszerte, és a 2020. december 31-i adatok szerint 22,0 milliárd dollár értékű eszközt kezel. 39 éves fennállása alatt az EIG hat kontinensen, 36 országban több mint 34,9 milliárd dollárt fektetett be az energiaszektorban lebonyolított több mint 365 projektbe vagy energiaipari vállalatba. Az EIG ügyfelei közé tartozik jó néhány a legnagyobb amerikai egyesült államokbeli, ázsiai és európai nyugdíjbiztosítási programok, biztosítótársaságok, alapítványok és magánvagyon-kezelő alapok közül.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

bét
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
bét