bitcoin
Üzlet

Robban a bitcoin, itt az új történelmi csúcs

Portfolio
Nagyot emelkedett ma a bitcoin árfolyama, egy nappal azelőtt, hogy bevezetnék a Coinbase részvényeit a tőzsdére, amely az első kriptotőzsde lesz a nyilvános piacon. A bitcoin mellett más kriptodevizák is raliznak ma, többek között az ethereum árfolyama is új csúcsra emelkedett.

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt járt legutoljára történelmi csúcson a bitcoin, ma azonban ismét sikeres csúcsdöntés történt, miután a jegyzés ma 4,5 százalékkal került feljebb, míg idén 116,1 százalékot ralizott az árfolyam.

btc

Nem csak a bitcoin de más kriptodevizák is ralizni kezdtek, a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező ethereum árfolyama például 3 százalékos pluszban van, amivel szintén új történelmi csúcsot döntött.

eth

Az XRP is óriásit ralizott, 10,5 százalékos emelkedést követően szintén új csúcson van az árfolyam.

xrp

Mindeközben számos jelentős esemény is zajlik a háttérben, egyrészt talán a kriptoökoszisztéma legjobban várt eseménye, a Coinbase nevű kriptotőzsde tőzsdei bevezetése holnap, azaz szerdán esedékes. Ez lesz a világ első kriptotőzsdéje a nyilvános piacon, ami igazi mérföldkőnek számít.

Emellett a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance bevezetett egy új szolgáltatást, amelyen keresztül az ügyfelei digitális tokenek formájában tudnak tört részvényeket venni, kezdve a Teslával. Ez egyébként nem teljesen új innováció, a Terra Labs féle Mirror Protocol is hasonlóan működik.

Az is szerepet játszhat a mai raliban, hogy hamarosan érkezik az amerikai inflációs adat, és a várakozások szerint 2,5 százalékra ugorhatott az infláció márciusban, és a következő hónapokban akár tovább is emelkedhet. Ez a bitcoin szempontjából azért lehet fontos, mert sokan az infláció elleni védelemként gondolnak az eszközre, az aranyhoz hasonlóan.

Az elmúlt hónapokban több fontos intézményi befektető és nagyvállalat tett olyan lépéseket, amivel legitimálják és megerősítik a bitcoin szerepét mint befektetési és fizetőeszköz:

  • A PayPal felületén is elérhető már a kriptodeviza, ami átjárót jelent a fiat deviza és a kriptoökoszisztéma között, emellett a cég bejelentette azt is, hogy az ügyfelei már tudnak fizetni a platformot használó kereskedőknél kriptodevizákkal.
  • A Tesla február elején vásárolt bitcoin, március 24-től pedig el is fogadja a kriptodevizát, mint fizetőeszközt.
  • A BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője tette elérhetővé a bitcoint két alapja számára.
  • A Mastercard is közölte, hogy a tervezi bizonyos kriptodevizák felvételét a fizetési rendszerébe.
  • Az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon is bejelentette, hogy az ügyfelei számára elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását.
  • A Morgan Stanleyhez tartozó Counterpoint Global is fontolgatja, hogy beszáll a bitcoinba.
  • A Visa bejelentette, hogy engedélyezni fogja a USDC nevű stablecoin használatát a fizetési rendszerén végzett tranzakciók lebonyolításához.

Többek között erről is beszélgetett legutóbbi podcast adásunkban Kövesy Károly, a Portfolio elemzője Mogyorósi Attilával, a Coincash.eu társalapítójával és ügyvezetőjével:

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pfizer vakcina oltás