görög santorini getty stock
Üzlet

A budapesti repülőtér már a nyárra készül

Portfolio
Erős légiáruszállítás, alacsony utasforgalom, fejlesztések és felkészülés az utasforgalom visszatérésére – ez jellemezte a Budapest Airport első negyedévét. Habár az utasforgalmi adatok egyelőre nem mutatnak emelkedést, a vállalat már dolgozik egy terven, hogy felkészüljön a mérsékelt utasforgalom visszatérésére a közelgő nyári szezonban – olvasható a Budapest Airport közleményében.

183 416 utas az első negyedévben

2021 első negyedévében, ahogy Európa-szerte sem, úgy a Budapest Airport forgalmában sem volt tapasztalható utasszám-növekedés, januártól márciusig összesen 183 416 fő fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A tavalyi év első negyedévében – amikor a január és a február még a várakozásoknak megfelelően alakult, márciusban azonban már jelentős mértékben érezhető volt a koronavírus-járvány hatása - összesen 2 775 390 fős utasforgalmat generált a fővárosi légikikötőben. Ehhez képest 93,4 százalékos volt idén a visszaesés – derül ki a Budapest Airport közleményéből.

Cargo: minden idők legerősebb negyedéve

A repülőtér cargo forgalma viszont 2020-ban is stabil maradt, és a kiugróan erős utolsó negyedév után a 2021 januárja és márciusa közötti időszakban 19,3 százalékkal nőtt a repülőtér cargo forgalma az előző év azonos időszakához képest. 39 529 tonna kezelt árumennyiséggel ez a repülőtér történetének legerősebb negyedévét jelentette; sőt, a márciusban regisztrált 14 904 tonna légiáru a valaha volt legerősebb havi cargo forgalomként vonul be a repülőtér történetébe.

2021 első negyedévében is folytatódtak a fejlesztések

A repülőtér fejlesztését célzó beruházások a koronavírus ellenére sem álltak le, sőt, a Budapest Airport több projekt megvalósítását - az alacsony utasforgalom miatt – előre hozta. 2020 végéig, két év alatt 167 millió euró értékben valósultak meg fejlesztések, a beruházások pedig 2021 első negyedévében is folytatódtak.

  • Az utasok számára talán legszembetűnőbb újításként kibővült a repülőtéren rendelkezésre álló koronavírus tesztközpont, márciustól további hat mintavételi helyiséggel egészült ki a mindenki számára elérhető tesztállomás a 2B Terminálon. Emellett rendelkezésre áll további négy állomás is, amelyek szükség esetén bármikor megnyithatók.
  • Számos háttérfejlesztés jelenleg is folyamatban van a repülőtéren, például a forgalmi előterek felújítása, a P, Q és R jelzésű gurulóutak és a hozzájuk tartozó padkák karbantartása, megújulnak a szervizutak és a 2. Terminál épületgépészeti berendezéseit irányító rendszereket is modernizálják.
  • Elkészült az Európai Unió támogatásával finanszírozott, új repülőtéri főporta. A projekt részeként átadják a portához kapcsolódó utakat, köztük egy kerékpárutat is.
  • Április végéig megújul a 2A Terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, melynek párját a tavalyi évben újította fel a Budapest Airport, és a közeljövőben megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja a nagyméretű poggyászokat.
  • A Budapest Airport megkezdte egy mozgólépcső telepítését is a B oldali utasmóló érkezési területén. A fejlesztés várhatóan június végén fejeződik be.

A repülőtér készül a nyárra

A légitársaságok egy része már bejelentette a 2021-ben indított járatai listáját, illetve a meglévő járatokra vonatkozó sűrítéseket is. A Ryanair júliustól öt új járatot indít, Burgasz, Rodosz, Szófia, Bologna és Zadar úticélokra, és számos meglévő útvonal járatsűrűségét is jelentősen növeli, a Wizz Air pedig Chania városát vette fel újdonságként budapesti menetrendjébe. Az easyJet bővíti a Budapest-Párizs között közlekedő járatai számát, és heti két alkalommal Bázelba is üzemeltet légijáratot. A Qatar Airways a Doha-Budapest útvonalon jelentett be járatsűrítést, és sűrűbben közlekedik az Emirates dubaji járata is. A Lufthansa a müncheni járat újraindítását jelentette be, és újra elérhető a Tarom Budapest-Bukarest, valamint az Air France Budapest-Párizs járata is.

Címlapkép: Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
olajvezetek