satell
Üzlet

Ezek azok a gigászok, akik nagy tétben fogadtak az űriparra

Portfolio
Nemrég foglalkoztunk két írás keretein belül is az űrszektorral, egészen pontosan megnéztük a szektor jövőjével kapcsolatos kilátásokat és az aktuális, betervezett projekteket, illetve a teljesség igénye nélkül megnéztünk több magánkézben lévő vállalatot, melyek potenciálisan jó befutók lehetnek akkor, amikor igazán beindul az űripar. De természetesen nem csak a direkt módon űrkutatásra specializálódott cégeknek lehet komoly szerepük az ég meghódításában, két igazi tech-nagyágyú is komoly téttel szállt be a „játékba” tavaly.

Legutóbbi, a témával foglalkozó írásunkban az USA és Kína rivalizálásának legújabb porondjaként mutattuk be az űripart, illetve foglalkoztunk különféle, kisebb-nagyobb magánkézben lévő vállalattal. Az akkori elemzés kereteibe nem fért bele az Amazon és a Microsoft tárgyalása, pedig a két tech-óriás olyan tétekkel van benne a “játszmában”, hogy bűn lenne őket kihagyni a felsorolásból.

Belehúzott az Amazon

A tavalyi év során több, a fenti vállalatok űrbéli ambícióit tükröző esemény történt, az Amazon például az Amazon Web Services (AWS) felhőalapú ágazatán belül létrehozott egy  Aerospace and Satellite Solutions nevű alegységet még júniusban. A branch a tervek szerint a szektorban tevékenykedő vállalatok számára fog különböző szolgáltatásokat nyújtani, lehet itt gondolni például műhold gyártásra vagy a kilövőállomások megépítésére.

Emellett egyébként már korábban is volt a vállalatnak kitettsége az űrszektorban, 2018-ban indították például az AWS Ground Station nevű branchet, ami egy 12 egységből álló műhold-összeköttetéses hálózat létrehozását jelentette, mindemellett 2019-ben mintegy 10 milliárd dollár befektetését jelentette be a techcég a Project Kuiperbe, amely egy több ezer műholdból álló háló létrehozását jelentené, amely Elon Musk SpaceX Starlinkjével versenyezne.

Ami pedig az Amazon részvényárfolyamát illeti, idén eddig 2,3 százalékkal került feljebb a jegyzés, ma 2 százalékos a mínusz egyelőre. Nemrég érkezett egy kimondottan merész elemzés a vállalat részvényével kapcsolatban, amiben a 2024-re meghatározott célár 70 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet a mostani szinthez képest.

amzon

A Microsoft sem akar lemaradni

Mindeközben a Microsoft háza táján is az űrszektor irányába fordították a fejüket a döntéshozók, az Azure Orbital névre keresztelt szolgáltatását jelentette be a vállalat még tavaly szeptemberben. Az új szolgáltatás tulajdonképpen az Amazon Ground Stationnel versenyezne, az új rendszer közvetlenül csatlakoztatná a műholdakat a cég felhőalapú hálózatához. Az Azure Orbital több műholdat üzemeltető céggel is partneri viszonyban van, a legfontosabb egyértelműen az Elon Musk vezette SpaceX.

Ami a Microsoft részvényárfolyamát illeti, idén eddig 14,9 százalékkal került feljebb a jegyzés, ma egyelőre 1,1 százalékos a mínusz a papírnál.

msft

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844