GettyImages-475503356 (2)
Üzlet

Megszólalt a Mol az alapítványról, az őrségi fúrásról, az osztalékról

Portfolio
Megtartotta éves rendes közgyűlését a Mol, amelyen a járványhelyzetre való tekintettel az igazgatóság döntött a napirendben szereplő pontokkal kapcsolatban. A társaság a közgyűlés után sajtótájékoztatót is tartott, melyen Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató előadása után a menedzsment válaszolt az újságírók kérdéseire.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató előadásának a legfontosabb pontjai az alábbiak voltak:

  • A koronavírus-járvány nem átmenetinek bizonyult, a társaság pedig igyekezett megvédeni a munkatársait és a fogyasztókat. A Mol csak Magyarországon több mint 4 milliárd forintot költött védekezésre, csoportszinten ez pedig bőven 6 milliárd forint felett volt.
  • Egy bizonytalan környezetben kell megtalálnia a helyét a társaságnak, amelyben biztosítania kell az üzemanyagellátást, de megjelent a zöld átmenet iránti igény is. Azok, akik ebben a helyzetben először reagálnak, és lehetőleg jól, azok valószínűleg nem a vesztesek oldalán lesznek. Ehhez még hozzáfűzte Hernádi Zsolt, hogy:

Az energiaátmenet gyakorlatilag egy új ipari forradalomnak a része, és ennek mi nem elszenvedői akarunk lenni, hanem alakítói.

  • Az olajipar történetének talán legnehezebb időszaka volt a tavalyi, a globális kereslet a legrosszabb időben több mint 20 százalékkal esett vissza, ez olyan mintha az Egyesült Államok és Kína egyszerre leállt volna a nyersolaj vásárlásával. A helyzet ezután javult, és 2021 sem fogja elérni a koronavírus-járvány előtti szinteket. A szektor önmagához képest azonban jól teljesített és gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, visszafogta a beruházásokat. A Mol számára előny volt az integrált üzleti struktúra is, így a válság ellenére is több mint 2 milliárd dolláros EBITDA-t ért el a cég.
  • Az idei év már a gazdasági növekedésről fog szólni, a Mol számára releváns piacokon a GDP növekedés 5 százalék körül lesz. Bizonyos gazdasági szegmensek azonban lassabban fognak kilábalni, mint a turizmus, a légiforgalom és a nemzetközi hajózás.
  • A körforgásos gazdaság lesz a kulcsa annak, hogy a klímaválságból mennyire tudunk kijönni. A PET-palackokat 2025-től például már 25 százalékban újrahasznosított műanyagból kell megoldani, 2030-tól pedig 30 százalék ez az arány. Az átalakulás azonban nem olcsó és sok pénzbe kerül:

Ha a mai árakon Magyarország az energiaátmenetet meg tudná csinálni egyik napról a másikra, az majdnem az egy éves GDP-t venné el.

  • A Mol a közép-európai körforgásos gazdaság vezető vállalata szeretne lenni, és a következő 5 évben egy milliárd dollárt fog a cég olyan projektekre költeni, ami ezt a célt szolgálja. A fedezetet a hagyományos üzletágak fogják megtermelni ehhez, amelyek termékeire továbbra is szükség lesz.
  • Az alternatív üzemanyagok ki fogják szorítani a hagyományosakat, de azt még nem lehet megmondani, hogy hosszú távon melyik lesz a nyerő. Magyarországon például ugyan növekszik az elektromos autók értékesítése, de tavaly még így is csak az új eladások 4 százalékát tették ki. Emellett sajátos logisztikai problémákat vethetnek fel. A Mol bővíti az elektromos töltőállomás rendszerét Közép-Európában, már az év végén lehet, hogy a töltőhelyek 10 százaléka rendelkezhet elektromos töltési lehetőséggel. Emellett egyre kecsegtetőbb a hidrogénhajtás szerepe is. Azt is elmondta Hernádi Zsolt, hogy:

A körforgásos gazdaság a jövő kulcsa. Mi ott akarunk lenni mindenben, ami a körforgásos gazdaságnál szerepet tud játszani, energiaforrásként tekintünk mindenre.

Végül azt is megjegyezte a Mol vezetője, hogy a magyar állammal közösen létrehozandó alapítvány esetében a társaság be fogja építeni azokat a fékeket és ellenőrző mechanizmusokat, amik szükségesek.

Kérdések és válaszok

A vártnak megfelelő osztalékot szavazott meg az igazgatóság, várható-e speciális osztalék ebben az évben?

Ebben az évben nem tervezi a társaság ezt.

Az osztalék kifizetését mikorra tervezi a társaság, és ebből az osztaléktömegből várhatóan jut-e ebből már az új alapítványnak?

Az osztalék kifizetését az igazgatóság hagyja jóvá, május végén van legközelebb ülés, vélhetően addigra már lesz erről is döntés. Az alapítvány esetében a részesedés attól függ, hogy megalakul-e addigra vagy nem, és megtörténik-e addig a vagyoni hozzájárulás.

Miért esett a választás a választás Nagy Mártonra, Kaderják Péterre és Dorkota Lajosra a felügyelő bizottsági kinevezések esetében?

A szokásos eljárást követte a Mol, sem másik alapítványtól, sem az államtól nem érkeztek nevek. Minden nevet meg tud a társaság indokolni: Nagy Márton az MNB alelnökeként nagyon komoly innovációkat hajtott végre, Kaderják Péter az államigazgatásban igen komoly folyamatokat indított el a fenntarthatóság irányába (pl. energiahatékonysági rendszer, körkörös gazdaság), Dorkota Lajos pedig a MEKH elnöke volt.

Az új alapítvány bejelentése óta látványosan esett a Mol részvényeinek árfolyama, mivel nyugtatnák a tulajdonosokat?

Az árfolyam mozgása csak hosszú távon magyarázható meg, nem gondolja a társaság, hogy szignifikáns összefüggés lenne a bejelentés és a részvények mozgása között. Az alapítvány működése egyértelműen hozzá lesz kötve azokhoz a célokhoz, amit a Mol a fenntarthatóság érdekében csinál majd a jövőben, ettől nem lehet majd eltérni. A rendszerben meg lesznek a fékek és biztosítékok, hasonló kérdések merültek fel a Corvinus Egyetem kapcsán is korábban, ahol azóta javultak a folyamatok.

A Mol-Új Európa Alapítvány miatt az osztaléktömeg majd többfelé oszlik el, mivel az alapítványhoz kerülő részvények után már osztalékot fizet majd a társaság. Kapnak-e kompenzációt a mostani tulajdonosok?

A cél, hogy a Molban eddig bent lévő támogatási és szponzorálási kiadások lecsökkennek, és ezt a feladatot az alapítvány veszi át. A Molból erre a célra kiáramló pénzmennyiség nem fog nőni, így a részvényesek sem károsodnak. Kárpótlásra így nincs ok.

Hogyan alakulhat az üzemanyagok kereslete a második félévben Közép-Kelet-Európában?

Egy 1,5 éves horizonton rendeződhet vissza a kereslet a pandémia előttihez hasonló szintre, vagyis 2022 végére. Ebben fontos szerepe van a repülőgépekhez szükséges üzemanyag keresletének, illetve a lakossági közlekedés igényeinek (pl. benzin). Az idei nyár erős lehet a régióban, főleg a helyi és a regionális turizmus. Fontos még a gazdasági célú üzemanyag fogyasztás is, amely a logisztikához és a fuvarozáshoz köthető, amely kicsit lassabban, de szintén visszarendeződik majd.

Mi lesz az Őrségben a tervezett kutatófúrások kapcsán?

Jelenleg is 5 kút működik folyamatosan a környéken, ami eddig senkit sem zavart különösebben. Ha lesz találat, akkor csővezetéken keresztül kerül elszállításra a földgáz, ami egy hónapos munkával jár. A tevékenység jelenleg felfüggesztés alatt áll, és egyeztetések folynak erről. Ennek a végén dől el, hogy mi lesz az elnyert koncesszióval.

Milyen volt a vegyipari részleg teljesítménye, hogyan halad a tiszaújvárosi poliol beruházás?

A vegyipar jól teljesített, fölfelé húzta a downstream teljesítményét, és ebben az évben is jobbak lehetnek a kilátásai. Ennek részben a koronavírus-járvány az oka, ami a határok lezárása miatt korlátozta a nyersanyagok elérhetőségét is. Azok, akik lokális piacon tudnak termelni, azoknak jobb lett a helyzetük, ilyen volt a Mol is. A gyorsan felhasználható és adott esetben gyorsan eldobható csomagolóanyagok iránti kereslet markánsan megnőtt. A poliol beruházás 75 százalékos megvalósulási szinten tart, körülbelül egy évvel tart tovább a befejezés, és 7-8 százalékkal kerülhet többe. A poliol termékek iránti kereslet azonban jó lehet majd.

Hogyan halad az új székház építése?

Az ütemterveknek megfelelően halad, az utolsó emelet alapozó munkái is elkezdődtek már, a daruk több mint 130 méter magasan vannak. A beruházás készültsége 44 százalékos, a koronavírus-járvány itt nem okozott fennakadásokat.

Lehetséges, hogy a Mol más alapítványoknak is saját részvényeket ajánl fel még, folytatódhat ez a tendencia?

Egyelőre nem, de ha hasonlóan jó üzleti lehetőség adódik és ez találkozik a Mol hosszú távú céljaival, akkor lehetséges.

Növekedett az alapanyagok ára mostanában, főleg a petrolkémia területén, milyen hatással van ez a Molra?

A szállítási kapacitások csökkenésének voltak hatásai az ellátásban, de ezek alapvetően rövid vagy közép távú hatások, ennek a Mol részben haszonélvezője volt.

Mire használja fel a társaság az NKP-s kötvénykibocsátásból befolyó több mint 35 milliárd forintot?

Általános tranzakció volt, nincs megkötés a felhasználással kapcsolatban, alapvetően a forgótőke finanszírozására vagy hitelkeret lehívásoknak a csökkentésére használja majd a társaság.

A Mol árfolyama tegnap 1,17 százalékkal került feljebb, idén 5,5 százalékos mínuszban áll.

mllllj

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
olajvezetek