bitcoin
Üzlet

Nagyon csúnya, ami a kriptopiacon történik, ütik a bitcoint

Portfolio
Csúnya eső napja van ma a különböző kritpodevizáknak azt követően, hogy a török központi bank bejelentette, hogy a hónap végétől betiltja a kriptodevizás fizetéseket. Ez azért is meglepő, mert az elmúlt időszakban több olyan bejelentés érkezett a világ nagyvállalataitól, amelyek épp ellenkezőleg, sokkal inkább megerősítik a bitcoin és a kriptodevizák, mint fizetőeszközök szerepét.

A török központi bank (CBRT) számos okot felsorolt a döntés mellett, beleértve a felügyeleti mechanizmusok, és a központi hatósági szabályozás hiányát. A pénzintézet továbbá kiemelte, hogy a kriptoeszközök piaci értéke rendkívül volatilis lehet, a digitális pénztárcákat pedig ellophatják vagy törvénytelenül használhatják, a tranzakciók pedig visszavonhatatlanok.

Az új szabályozás értelmében a pénzügyi szolgáltatók nem fejleszthetnek üzleti modelleket úgy, hogy a kriptoeszközöket közvetlenül vagy közvetett módon használják fel a fizetési szolgáltatások és az elektronikus pénzkibocsátás során, és nem nyújthatnak az ilyen üzleti modellekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A CBRT közölte, hogy a kriptodevizák fizetéshez történő felhasználásának növekedése mellett hozta meg a döntést.

A hírt követően a bitcoin árfolyama 4,8 százalékot esett, de idén még így is 105,1 százalékos pluszban van.

btc

De nem csak a vezető digitális eszköz, hanem más kriptodevizák is bezuhantak, az ethereum árfolyama például 7 százalékot esett.

eth

A ripple árfolyama 16,8 százalékkal került lejjebb.

xrp

A binance coin árfolyama pedig 6,5 százalékkal csökkent.

bnb

Érdekes egyébként, hogy az elmúlt hetek-hónapokban sokkal inkább azzal kapcsolatban érkeztek hírek, hogy a világ nagyvállalatai engedélyezik a kriptodevizás fizetést az ügyfeleknek, gondolhatunk akár a Teslára is, amely elfogadja a bitcoin az autóiért, vagy a PayPalre, amely március végén lehetővé tette az amerikai ügyfeleknek kriptodevizás fizetést a különböző kereskedőknél.

Sőt ezen a héten a Royal Motors - amely Rolls-Royce és Lotus márkájú autókat forgalmaz Törökországban - vált az első olyan vállalkozássá a törököknél, amelyik elfogadja a kriptodevizás fizetéseket.

Ezzel szemben a török jegybank szerint a kriptoeszközök jelentős kockázattal rendelkeznek.

A fizetésekben történő felhasználás a fent felsorolt ​​tényezők miatt helyrehozhatatlan veszteségeket okozhat a tranzakciókban részt vevő felek számára, és olyan elemeket tartalmaz, amelyek alááshatják a jelenleg a fizetések során alkalmazott módszerek és eszközök iránti bizalmat

Ez a döntés lényegében leállítja a török kriptopiac fejlődését, amely egyébként az elmúlt hónapokban jelentősen felpörögött, miután a befektetők beszálltak a globális bitcoin raliba, részben azért mert védelmet kerestek a líra értéktelenedésével-, illetve a múlt havi 16 százalékos török infláció ellen. A Chainalysis adatai szerint február eleje és március 24. között a török kripto kereskedési volumenek elérték a 218 milliárd lírát, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 7 milliárddal, a napi volumenek pedig akkor mentek csúcsra, mikor Erdogan leváltotta jegybank vezérét, amire 15 százalékot zuhant a líra. Tehát összességében az látszik, hogy a döntés háttérében nagy valószínűséggel az állhat, hogy a kriptopiaci aktivitás jelentősen megnőtt, a török vezetés pedig igyekszik megakadályozni, hogy ezen a csatornán a pénz kiáramoljon az országból.

Egyébként nem Törökország az egyetlen ország, amely kemény intézkedéseket kíván hozni a digitális eszközökkel szemben. India a várakozások szerint egy olyan törvényjavaslatot fog előterjeszteni, amellyel lényegében betiltja a kriptodevizákat, és büntetendővé teszi a velük való kereskedést és még az eszközök tartását is.

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
frankfurt