Portfolio signature

Nincs fék a tőzsdei bulivonaton - Mikor jön egy kiadós esés?

Portfolio
Féktelenül száguldanak a tőzsdék újabb és újabb csúcsokra, pedig a részvények már régen nem olcsók, ez viszont a globális likviditásbőségben egyre kevesebbeket érdekel, valahogy hozamot kell elérni, azt pedig a nulla közeli állampapírhozamokkal nehéz lesz. Tavaly március óta emelkednek a részvénypiacok, érik már egy korrekció, de idén még értelmezhető esés sem volt.

Nagy utat tettek meg a világ részvénypiacai a 2008-as válságot követő, jellemzően 2009 márciusi mélypontoktól 2020 februárjáig, az egyik legfontosabb részvényindex, az S&P 500 értéke több mint ötszörösére emelkedett a közel 11 év alatt, akkor érkezett a globális koronavírus-járvány, azzal együtt pedig jött a zuhanás a tőzsdéken:

az S&P 500 közel egy hónap alatt értékének több mint harmadát veszítette el.

A történelmi esés után történelmi rali következett, ami még most is tart, a világ vezető részvényindexei – köztük az S&P 500 – jelenleg már jóval magasabban állnak, mint a koronavírus-válság előtt. Az árfolyamok emelkedésével az árazás is feszítetté vált, az S&P 500 tavaly márciusban 13-as előretekintő P/E ráta mellett fordult, idén március végén pedig már, 22 közelébe ért a P/E alapú árazás.  

Miről szól még a cikk?

  • Történelmi esés után történelmi emelkedés a részvénypiacokon.
  • Jóval az átlagos feletti árazáson forognak a részvények.
  • Ebben szerepe van a tech részvények dominanciájának is.
  • Tavaly novemberben fordult a kocka, jönnek a value részvények.
  • Érdemi korrekció idén még nem volt a részvénypiacokon.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések