Előfizetői tartalom

Meghalt a cselszövő! Jön a következő? Így kerüld el a következő Madoff-féle piramisjátékot!

A héten elhunyt Bernard Madoff olyan volt mint egy tornádó: felfoghatatlan pusztítást hagyott maga után. Neve örökre egybeforrt a pénzügyi csalás és a piramisjáték fogalmával. Bár a híradások gyakran 65 milliárd dolláros károkozásról írnak a mai napig, a valós ügyfélkövetelések 19 milliárdról szóltak, és ezen összegből is több mint 14 milliárd “előkerült”, majd kifizetésre került a károsultaknak. De a maradék 5 milliárd dollár is hatalmas összeg, minden idők legnagyobb piramisjátékának is hívják és számtalan karriert, életet tett tönkre, nem egy öngyilkosságnak kikövezve az utat. Madoff munkatársai, akik közül sokan nem is tudtak, hogy mi folyik egy emelettel lejjebb, megszégyenültek, és nemcsak az állásukat vesztették el, de újat sem találtak. Köztük volt két fia is, akik közül az egyik öngyilkos lett, a másik pedig belebetegedett a stresszbe, majd szervezete feladta a harcot a rák ellen és távozott az élők sorából. Madoff maga pedig 150 évnyi börtönre lett ítélve, amelyből végül csak egy kis részt ült le, mielőtt ő is meghalt. Ez persze aligha vígasztalja egykori ügyfeleit. Bár a piramis összedőlésének már több mint 12 éve, a tanulságok a mai napig tartanak.

Forrás: Gino Domenico/Bloomberg via Getty Images Sokan gondolhatják, hogy utólag könnyű az okokat és az aggasztó jeleket megtalálni, és valamennyire igazuk is van. Bár Madoff nevét mindenki ismeri, azt az embert, aki hosszú évekig próbálta meg a hatóságokat figyelmeztetni a közelgő veszélyre, nagyon kevesen. Harry Markopolos egy befektetéselemző volt, aki idővel befektetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés