Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Emelkedő bevétel és közel duplázódó profit a BIF-nél

Portfolio
Mérsékelten emelkedtek a bevételek, az adózott eredmény pedig közel megduplázódott a BIF-nél a tavalyi egész éves számok alapján.

Emelkedő bevétel

Az értékesítés nettó árbevétele 2020-ban 8,8 százalékkal 4,76 milliárd forintra emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest. Az árbevétel 83 százalékát a befektetési célú ingatlanok hasznosításából származó bérleti, parkolási, üzemeltetési és kapcsolódó közvetített szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjbevételek adták, de jelentős (17%-os) arányt képviselt a tárgyidőszaki árbevételen belül a Harsánylejtő Projekt keretében építési telkek értékesítéséből származó bevétel is.

Az ingatlanhasznosításból származó bevételek még a parkolási díjaknál a díjmentes közterületi parkolás bevezetése miatt tapasztalható visszaesés ellenére is emelkedni tudtak a tárgyidőszakban (+246 millió forint, +7%), míg az ingatlanértékesítés árbevétele a Harsánylejtő Projekt keretében eladott fejlesztési telkeknek köszönhetően tudott jelentősen emelkedni (+141 millió forint, +21%).

Megugrott a profit

A működési eredmény 86,9 százalékkal 4,57 milliárd forintra nőtt, az EBITDA pedig 108,8 százalékkal 5,28 milliárd forintra bővült. Az értékcsökkenés és értékvesztés soron tapasztalható, 624 millió forintos növekedés elsősorban a leányvállalati részesedésre elszámolt értékvesztésből adódott. Az adózott eredmény 95,8 százalékkal 4,5 milliárd forintra emelkedett.

A társaság nettó adósságállománya (a pénzügyi kötelezettségek pénzeszközökkel csökkentett értéke) mintegy 9,2 milliárd forintra nőtt 2020. december 31-re a 2019. év végi állapothoz képest. A pénzügyi kötelezettségek növekedése a 2020-ban végrehajtott sikeres ingatlanakvizíciókhoz kapcsolódó hitellehívásoknak, míg a pénzeszközök csökkenése elsősorban Major Udvar (Városmajor 12) Irodaház és az Attila úti ingatlan fejlesztéseihez kapcsolódó kifizetéseknek, illetve a 2020-ban történt mintegy 2,6 milliárd forintos osztalékfizetésnek köszönhető.

Kitekintés

A 2021-ben a BIF az alábbi fejlesztési területekre fókuszál:

 • A Major Udvar (Városmajor u. 12) „A” és „B” épületei felújításának, valamint a „C” épület kivitelezésének 2020 harmadik negyedévében megkezdett munkáinak a folytatása, és az irodaház megnövekedett iroda és parkoló területeinek az értékesítése.
 • A 2020. év elején sikeres akvizíció eredményeként megvásárolt Major Park (Városmajor u. 35) üresen álló területei bérbeadása, valamint további iroda-, parkolóház és kereskedelmi funkció fejlesztési koncepció kidolgozása a 2020. év végén módosított helyi építési szabályzat által nyújtott lehetőségek kiaknázására.
 • A Flórián Udvar Irodaház kihasználtsági mutatójának növelése, a meglévő bérlők megtartása, bővülési lehetőségek megvizsgálása, kivitelezése.
 • A 2019. év elején sikeres akvizíció eredményeként megszerzett Attila99Loft esetében fejlesztés/kivitelezés befejezése, az épület használatba vétele és a bérbeadására irányuló értékesítési tevékenység továbbvitele.
 • A Harsánylejtő Projekthez kapcsolódóan:
  • A már befejezett telekfejlesztésekhez kapcsolódóan megvalósított, még át nem adott közmű hálózatok szolgáltatói tulajdonba történő átadása.
  • A befejezett lakóingatlan-fejlesztések (I.-II. ütem) keretében épült lakóingatlanok értékesítésének és kapcsolódó jogi folyamatok (társasház-alapítás, albetétesítés) lezárása és a terület teljeskörű átadása a lakóknak.
  • A Harsánylejtő Projektben található azon telekingatlanok esetében, ahol még nem született eddig döntés a fejlesztés megindításáról, az aktuális piaci trendek alapján a lehetőségek vizsgálata az egyes fejlesztések elindításáról és/vagy telekingatlanként/projektként történő értékesítéséről.
 • A Bajcsy-Zsilinszky úti Irodaház (Budapest, VI. kerület Bajcsy-Zsilinszky út 57. szám alatti ingatlan) fejlesztési koncepciójának kidolgozása (a kerületi építési szabályzat módosításának kezdeményezése, az építési és bontási engedély megszerzése), az átmeneti időszakban az ingatlan jelenlegi állapotában történő kihasználtságának maximalizálása.
 • Az Andrássy úti ingatlan esetében a piaci körülmények változásának függvényében a tervezett szállodakoncepció véglegesítése, a fejlesztési lehetőség bővítése érdekében a kerületi építési szabályzat módosításának kezdeményezése és az építési engedély megszerzése, az üzemeltető kiválasztása és a vonatkozó bérleti szerződés megkötése.
 • Az Aranykéz Parkolóház esetében az üzlethelyiségek, raktár- és a parkoló bérleti díjak felülvizsgálata a belvárosi kültéri parkolási díjak változásának tükrében.
 • Az Üllői úti Toronyirodaház és a Üllői úti Oktatási Központ teljeskörű felújításának elindítása, funkcióváltása és a bérleti szerződések megkötése.
 • A meglévő ingatlanokban rejlő fejlesztési és hatékonyságjavítási lehetőségek kiaknázása (portfólió „review”).
 • A társaság stratégiájába illeszkedő akvizíciós lehetőségek felkutatása, az akvizíciók lebonyolítása és az adott ingatlan beillesztése a jövedelemtermelő portfólióba.

Árfolyam

A BIF árfolyama ma 0,8 százalékkal került feljebb, míg idén 1,8 százalékot esett.

bif

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
covid_koronavirus_vakcina_oltas