vakcinák oltóanyag oltás
Üzlet

Koronavírus: mRNS-vakcinákat gyártana Olaszország

Portfolio
Több koronavírus-gyártóval folytat tárgyalásokat Olaszország mRNS-vakcinák gyártásáról, többek között az amerikai Modernával, a svájci Novartisszal és az olasz ReiTherával zajlottak eddig megbeszélések a Financial Times információi szerint. Az ügyhöz közel álló források szerint elképzelhető, hogy gyárthatják Olaszországban a német CureVac mRNS-vakcináját.

A Novartis már márciusban aláírt egy előzetes megállapodást a német vakcinafejlesztővel koronavírus-vakcina gyártásáról. A CureVac vakcinája egyelőre még nem rendelkezik gyógyszerhatóságok engedélyével, jelenleg a hármas fázisú klinikai tesztek zajlanak, de a német biotechnológiai vállalat abban bízik, hogy májusban vagy júniusban megkaphatja az EU engedélyét.

Az ügyhöz közel álló források szerint pedig olasz miniszterelnök, Mario Draghi közvetlenül a Moderna vezérigazgatójával, Stephane Bancellel tárgyalt, de a megbeszélések kútba estek, mivel a Moderna nem tudott elegendő kapacitást biztosítani ahhoz, hogy a szükséges technológiát átadja az olasz gyáraknak, vagy ellássák őket azzal a szakértelemmel, ami a gyártáshoz szükséges. A Moderna sem kommentálta a híreszteléseket, de korábban azt nyilatkozta, hogy a gyártás növelésének nagy gátját jelenti a szakképzett munkaerő hiánya náluk a vakcinagyártásban.

A tárgyalások egyelőre korai szakaszban járnak és korántsem biztos, hogy születik végül megállapodás, a híreket sem a Novartis, sem a CureVac, sem a ReiThera nem kommentálta a Financial Timesnak.

Az EU igyekszik eltávolodni az AstraZeneca és a Johnson & Johnson által fejlesztett vakcináktól, nem is hosszabbították meg a szerződéseket a jövő évre, az mRNS-vakcinák olaszországi gyártásával pedig az EU-n belüli ellátás felpöröghet. Valószínűleg az olasz gyárakból nem csak az országot látnák el mRNS-vakcinákkal, hanem az EU-s gyártási kapacitást növelnék vele.

Azokra a technológiákra kell fókuszálnunk, amelyek beváltak, az mRNS-vakcinák pedig ebből a szempontból tiszta ügy – mondta el Ursula von der Leyen múlt héten. Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban vérrög-problémák merültek fel, illetve a szállítások is akadoznak.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246460 (3)