vakcina_oltas_covid19_2021
Üzlet

Koronavírus: péntekig eldőlhet a Johnson & Johnson-vakcina sorsa

MTI
Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni első oltását és közel 8 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát is beadtak már, amit a vérrögképződéses esetek miatt szüneteltetnek most. Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója szerint péntekig várhatóan kiderül, hogy folytatják-e az oltást a vakcinával, amelyből többek között az EU is rendelt.

Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság több mint fele megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint vasárnapig nagyjából 130 millió 18 éven felüli amerikait oltottak be az első adaggal, ami a felnőtt lakosság 50,4 százalékát jelenti. Ennek a korosztálynak a 32,5 százaléka - mintegy 84 millió ember - már a teljes védettséget biztosító második dózist is megkapta.

Naponta több mint 3 millió oltást adnak be. A CDC adatai szerint a Pfizer/BionTech-vakcinából 109 milliót, a Modernából 92 milliót, az időközben felfüggesztett Johnson & Johnson-vakcinából pedig 7,9 millió adagot használtak fel eddig.

Az oltókampány sikere ellenére Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója arra figyelmeztetett vasárnap, hogy a járványhelyzet még mindig "ingatag" az országban. Naponta átlagosan 60 ezer új fertőzöttet diagnosztizálnak, és ez a helyzet a szakértő szerint nem maradhat így.

Fauci közölte: péntekig várhatóan kiderül, hogy folytathatják-e az oltást a Johnson & Johnson oltóanyagával,

amelynek használatát azt követően függesztették fel, hogy több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Fauci hangsúlyozta, hogy "rendkívül ritka" mellékhatásról van szó, és ő személy szerint arra számít, hogy korlátozásokkal újra tudják majd használni a cégcsoport egyik vállalata, a belgiumi Janssen által kifejlesztett vakcinát. (Az oltóanyagra az EU-nak is van szerződése, de a vizsgálatok miatt késlekednek a szállítások is.)

Címlapkép: Getty Images

izrael
szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
SZG_9219