ujdelhi_india
Üzlet

Koronavírus: vesztegzár lép életbe India fővárosában, nem akarják, hogy "az út szélén haljanak meg" a betegek

MTI
Egyhetes vesztegzár lép életbe hétfő este India fővárosában, Újdelhiben, a hatóságok a lezárástól a koronavírus-járvány lassítását, valamint az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő terhek mérséklését remélik.

"Ha most nem rendelünk el karantént, sokkal nagyobb bajba kerülünk. Nem engedhetjük meg, hogy Újdelhi olyan helyzetbe kerüljön, amelyben a betegek a kórházi folyosókon várakoznak, mások pedig az út szélén halnak meg" - mondta Arvind Kedzsrival, a fővárosi térség miniszterelnöke. Hozzátette: a 20 milliós főváros kórházai máris ágy- és oxigénhiánnyal küzdenek, valamint hiány van több, a vírus kezelésére használt gyógyszerből is.

Kedzsrival szerint lehet, hogy a korlátozások nem vetnek véget a járványnak, de lassíthatják a vírus terjedését. A rendelkezések értelmében csak alapos indokkal lehet majd utazni, bezárnak a boltok, mozik, bevásárlóközpontok, éttermek, edzőtermek, szépségszalonok és a kormányhivatalok is. Az esküvői rendezvényeken legfeljebb 50, a temetéseken maximum 20 ember vehet részt, a sportmérkőzéseket pedig zárt kapuk mögött rendezik meg.

Hasonló rendelkezéseket korábban már bevezettek a fertőzés egyik gócának számító nyugat-indiai Mahárástra államban és a déli Tamilnáduban is.

Az Egyesült Államok után a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet Indiában jegyezték fel, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint az 1,3 milliárdos országban 14 788 109 fertőzöttet és 177 150 halálos áldozatot regisztráltak. A kormány szerint a fertőzöttek számának drasztikus növekedése a fizikai távolságtartás hiányának tudható be. Az egészségügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint az igazolt fertőzöttek napi növekménye ismét rekordot döntött: 273 810 új esetet jelentettek az elmúlt 24 órából, közülük 25 ezret Újdelhiből.

Indiában eddig több mint 123 millió adag, koronavírus elleni vakcinát adtak be, ebből 1,2 milliót az elmúlt 24 órában, ugyanakkor több indiai államban is oltóanyaghiányra panaszkodnak. Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap elindította azt a négynapos "oltási fesztivált", amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást.

Címlapkép: Getty Images

bét
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bét