mullercecila
Üzlet

Müller Cecília elmondta, hogy érdemes-e az antitest-szintet méregetni az oltás után

Portfolio
Lezajlott az operatív törzs mai sajtótájékoztatója, amelyen Müller Cecília beszélt arról is, hogy alkalmas-e antitestek szintjének oltás utáni vizsgálata a vakcinák hatékonyságának megállapítására.

Müller Cecília a napokban felröppent aggodalmakkal kapcsolatban (hogy az oltások után nem mindig termelődik elegendő antitest) elmondta, hogy a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas. Nagyban befolyásolja az eredményt, hogy időben mikor történik a vizsgálat, az oltás után mennyivel és egy adott szituációt mérünk, így ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, és nem nyújt elégséges információt.

A neutralizációs, vagyis semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne még informatívabb, ráadásul a sejtes immunitást (ami az immunválasz egy típusa) még ebben az esetben sem mérjük. Nagyon sok olyan betegség, vagy vakcinációt követő állapot van, amikor ellenanyag már nem mérhető, mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, emlékszik a beadott oltásra és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződése alakul ki, vagy egyáltalán nem alakul ki fertőződés.

A vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg, a klinikai vizsgálatok során rögzítette azt, hogy milyen védelmet ad.  Ezek azok a vizsgálatok, amelyek széles körű, teljes körű felmérésen alapulnak. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teheti az információkat teljessé.

Ha egy adott időpontban nem mérnek ellenanyagot, az pánikra késztethet valakit, de közben lehetséges, hogy a sejtes immunitása a háttérben működik és védettnek minősül.

Ez nem mérhető könnyen, vannak kutatások rá, de ez bonyolultabb kérdés, az egész immunológia egy bonyolult kérdés. Ha pedig valakinél magas az ellenanyag, az védettnek gondolhatja magát és arra sarkallhatja, hogy a védelmi intézkedéseket könnyelműbben vegye, de ez sem helyes – véli Müller Cecília.

Minden vakcina hatásos, kellő védelmet ad, látszik, hogy azokban az országokban, ahol 1-1 vakcinát nagy mennyiségben beadtak és így tapasztalat is van, arról számolnak be, hogy jók az oltóanyagok, hatásosak és biztonságosak - tette hozzá Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Címlapkép: Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében 2020. november 15-én. MTI/Vasvári Tamás

GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
SZG_9219