mullerceciliaoperatívtorzs
Üzlet

Müller Cecília: érkezett egy adag Moderna-vakcina, Pfizer, orosz és kínai oltóanyag is jön a héten

Portfolio
Megtartotta a hét első tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen újabb információkat tudhattunk meg a koronavírus-járvány hazai alakulásáról és az oltási program előrehaladásáról.

Szükség lesz-e harmadik oltásra?

Arra, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, még nincs elég adat és tapasztalat. Minden vakcina veszélyhelyzeti alkalmazásban került a piacra, így nem állt még elégséges idő rendelkezésre ahhoz, hogy a védettség időtartamát meghatározzuk.

Úgy néz ki, hogy akár mind az 5 vakcinánál is szükség lehet egy emlékeztetőre, de ennek időpontjáról még semmit sem tudunk.

Nem lenne egyedülálló, hogy 3 oltásra is szükség van, a koronavírus-vakcinák esetén ez a jövő kérdése. Az is előfordulhat, hogy évente kell ismételni, ezt sem tudjuk még – mondta el Müller Cecília.

Az ellenanyag-szintekről és a védettségről

Az ellenanyag-szintekkel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, hogy időben mikor történik, de ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, de nem ad elégséges információt.

A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne még informatívabb, ráadásul a sejtes immunitást ebben az esetben nem mérjük. Nagyon sok olyan vakcinációt követő állapot van, amikor ellenanyag már nem mérhető, mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződés alakul ki, vagy nem alakul ki fertőződés.

A gyártók rögzítették a hatásosságot. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teszi az információkat teljessé.

Lehet, hogy nem mérnek ellenanyagot, de a sejtes immunitás működik a háttérben, ez nem mérhető könnyen, bonyolultabb kérdés.

Ha pedig valakinél magas az ellenanyag, akkor se vegye könnyen a védelmi intézkedéseket – javasolta Müller Cecília.

Minden vakcina hatásos, kellő védelmet ad, azokban az országokban, ahol 1-1 vakcinát nagy mennyiségben beadtak, arról számolnak be, hogy jók az oltóanyagok, hatásosak és biztonságosak.

Lezajlott a pedagógusok oltása

A pedagógusok kampányszerű oltása befejeződött, 3 körben zajlott le. A harmadik körre a hétvégén került sor, ennek keretein belül 31 ezer óvodai, bölcsődei és iskolai pedagógust hívtak meg, közülük csak 32 százalék jelent meg. (Az első két kampányban mintegy 80 százalék jelent meg.) A három hétvége során a behívott 210 ezer pedagógusból összesen 153 ezren kaptak oltást, ami 73 százalékos megjelenés. Korábban veszélyeztetettségük miatt 52 ezren felvették már a védőoltást, így nagyjából 200 ezer pedagógus van beoltva Magyarországon.

4,28 millió regisztrált

A regisztráltak száma folyamatosan nő, eddig 4 280 ezren regisztráltak oltásra.

Minden harmadik magyar kapott már legalább egy oltást

Minden harmadik magyar ember kapott már legalább egy adag védőoltást – kezdi a számok ismertetését Müller Cecília. Nagyon fontos ez a szám, mert az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, a közösségi védelmet pedig az, ha minél többen rendelkeznek egyéni védelemmel – teszi hozzá.

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amint megtörténnek a szükséges vizsgálatok, ezek egyből az oltópontokra kerülnek.

  • 68 400 adag Moderna-vakinca érkezett meg, amelyet részben a második körös oltásokra használnak, a fennmaradó mennyiség pedig háziorvosokhoz kerül
  • 248 040 Pfizer-vakcina érkezik a héten
  • a héten érkeznek még orosz és kínai oltóanyagok is.

Minden oltópont működik, attól függően nyílnak újabb helyiségek, hogy menyi vakcina érkezik az országba, és az oltóbuszok is folytatják a tevékenységüket, ma Tolna megye kisebb településein folytatják az oltásokat.

Javulnak a járványügyi adatok Magyarországon – kommentálta a ma reggeli adatokat Müller Cecília. Egy kicsit csökkent az egészségügy nyomása, de még további megfeszített munkát igényel az egészségügyben dolgozóktól a kórházban ápoltak magas száma.

Egy vendéglátóüzletet kellett bezárni a hétvégén

Kiss Róbert alezredes a védelmi intézkedések adataival kezdi a tájékoztatót. Vendéglátóüzlet ideiglenes bezárására 1 esetben került sor a hétvégén, még pénteken.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

2680 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 197 beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett – derül ki a napi jelentésből. A fertőzöttek számának alakulása a járvány enyhülésére utal, de a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas és megállt a kórházi ápoltak és lélegeztetőn lévők számának csökkenése is.

Tovább a cikkhez

11:15-től tájékoztat az operatív törzs

Az új esetek alapján enyhül a járvány Magyarországon, a fertőzöttek száma csökkent az elmúlt napokban a korábbi magas értékekről, az elhunytak napi száma azonban változatlanul magas. Az oltási program következő mérföldkövét a 3,5 millió beoltott jelenti, aminek elérésére a napokban sor kerülhet, ezt követően életbe lép az enyhítések következő köre.

Mától ismét kinyitottak az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolákban is megkezdődött a jelenléti oktatás. Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor pedig kinyithatnak a vendéglátóipari egységek teraszai is.

A lazítások következő lépéséről (amelyeket szintén az oltottak számához kötnek) a héten dönthet a kormány.  

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Budapest lánchíd
utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pfizer vakcina oltás