mullerceciliaoperatívtorzs
Üzlet

Müller Cecília: érkezett egy adag Moderna-vakcina, Pfizer, orosz és kínai oltóanyag is jön a héten

Portfolio
Megtartotta a hét első tájékoztatóját az operatív törzs, amelyen újabb információkat tudhattunk meg a koronavírus-járvány hazai alakulásáról és az oltási program előrehaladásáról.

Szükség lesz-e harmadik oltásra?

Arra, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, még nincs elég adat és tapasztalat. Minden vakcina veszélyhelyzeti alkalmazásban került a piacra, így nem állt még elégséges idő rendelkezésre ahhoz, hogy a védettség időtartamát meghatározzuk.

Úgy néz ki, hogy akár mind az 5 vakcinánál is szükség lehet egy emlékeztetőre, de ennek időpontjáról még semmit sem tudunk.

Nem lenne egyedülálló, hogy 3 oltásra is szükség van, a koronavírus-vakcinák esetén ez a jövő kérdése. Az is előfordulhat, hogy évente kell ismételni, ezt sem tudjuk még – mondta el Müller Cecília.

Az ellenanyag-szintekről és a védettségről

Az ellenanyag-szintekkel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy a védőoltás beadását követő ellenanyag-vizsgálat a védettség detektálására csak korlátozottan alkalmas. Fontos, hogy időben mikor történik, de ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, de nem ad elégséges információt.

A semlegesítő ellenanyagok vizsgálata lenne még informatívabb, ráadásul a sejtes immunitást ebben az esetben nem mérjük. Nagyon sok olyan vakcinációt követő állapot van, amikor ellenanyag már nem mérhető, mégis, amikor támad a kórokozó, akkor a sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra és megindul az ellenanyag-termelés, így csak enyhe fertőződés alakul ki, vagy nem alakul ki fertőződés.

A gyártók rögzítették a hatásosságot. Egy-egy paraméter vizsgálata nem teszi az információkat teljessé.

Lehet, hogy nem mérnek ellenanyagot, de a sejtes immunitás működik a háttérben, ez nem mérhető könnyen, bonyolultabb kérdés.

Ha pedig valakinél magas az ellenanyag, akkor se vegye könnyen a védelmi intézkedéseket – javasolta Müller Cecília.

Minden vakcina hatásos, kellő védelmet ad, azokban az országokban, ahol 1-1 vakcinát nagy mennyiségben beadtak, arról számolnak be, hogy jók az oltóanyagok, hatásosak és biztonságosak.

Lezajlott a pedagógusok oltása

A pedagógusok kampányszerű oltása befejeződött, 3 körben zajlott le. A harmadik körre a hétvégén került sor, ennek keretein belül 31 ezer óvodai, bölcsődei és iskolai pedagógust hívtak meg, közülük csak 32 százalék jelent meg. (Az első két kampányban mintegy 80 százalék jelent meg.) A három hétvége során a behívott 210 ezer pedagógusból összesen 153 ezren kaptak oltást, ami 73 százalékos megjelenés. Korábban veszélyeztetettségük miatt 52 ezren felvették már a védőoltást, így nagyjából 200 ezer pedagógus van beoltva Magyarországon.

4,28 millió regisztrált

A regisztráltak száma folyamatosan nő, eddig 4 280 ezren regisztráltak oltásra.

Minden harmadik magyar kapott már legalább egy oltást

Minden harmadik magyar ember kapott már legalább egy adag védőoltást – kezdi a számok ismertetését Müller Cecília. Nagyon fontos ez a szám, mert az egyéni védelmet csak a vakcina felvétele biztosítja, a közösségi védelmet pedig az, ha minél többen rendelkeznek egyéni védelemmel – teszi hozzá.

Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amint megtörténnek a szükséges vizsgálatok, ezek egyből az oltópontokra kerülnek.

  • 68 400 adag Moderna-vakinca érkezett meg, amelyet részben a második körös oltásokra használnak, a fennmaradó mennyiség pedig háziorvosokhoz kerül
  • 248 040 Pfizer-vakcina érkezik a héten
  • a héten érkeznek még orosz és kínai oltóanyagok is.

Minden oltópont működik, attól függően nyílnak újabb helyiségek, hogy menyi vakcina érkezik az országba, és az oltóbuszok is folytatják a tevékenységüket, ma Tolna megye kisebb településein folytatják az oltásokat.

Javulnak a járványügyi adatok Magyarországon – kommentálta a ma reggeli adatokat Müller Cecília. Egy kicsit csökkent az egészségügy nyomása, de még további megfeszített munkát igényel az egészségügyben dolgozóktól a kórházban ápoltak magas száma.

Egy vendéglátóüzletet kellett bezárni a hétvégén

Kiss Róbert alezredes a védelmi intézkedések adataival kezdi a tájékoztatót. Vendéglátóüzlet ideiglenes bezárására 1 esetben került sor a hétvégén, még pénteken.

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

2680 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 197 beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett – derül ki a napi jelentésből. A fertőzöttek számának alakulása a járvány enyhülésére utal, de a halálos áldozatok száma még mindig nagyon magas és megállt a kórházi ápoltak és lélegeztetőn lévők számának csökkenése is.

Tovább a cikkhez

11:15-től tájékoztat az operatív törzs

Az új esetek alapján enyhül a járvány Magyarországon, a fertőzöttek száma csökkent az elmúlt napokban a korábbi magas értékekről, az elhunytak napi száma azonban változatlanul magas. Az oltási program következő mérföldkövét a 3,5 millió beoltott jelenti, aminek elérésére a napokban sor kerülhet, ezt követően életbe lép az enyhítések következő köre.

Mától ismét kinyitottak az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolákban is megkezdődött a jelenléti oktatás. Ha elérjük a 3,5 millió beoltottat, akkor pedig kinyithatnak a vendéglátóipari egységek teraszai is.

A lazítások következő lépéséről (amelyeket szintén az oltottak számához kötnek) a héten dönthet a kormány.  

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246431 (3)