oltás_koronavírus_vakcina
Üzlet

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik, Sinopharm: harmadik oltásra is szükség lehet

Portfolio
Akár mind az öt Magyarországon alkalmazott koronavírus-vakcinánál szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra, ezzel kapcsolatban még nincs elég tapasztalat, az idő fogja eldönteni – mondta el az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília. Hozzátette, hogy a további oltások szükségességéről nem a hatóság, hanem a gyártó dönt majd, aki az alkalmazási előiratot fogja módosítani, hogy hány oltásra, milyen időközönként kell sort keríteni.

Azzal kapcsolatban, hogy szükség lesz-e harmadik rásegítő oltásra az alkalmazott koronavírus-vakcináknál, még nincs megfelelő adat és tapasztalat. Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazásban került a piacra, ez azt jelenti, hogy minden adatot megvizsgáltak, amely a hatásosságot és a biztonságosságot szavatolja, ugyanakkor nem áll még elégséges idő ahhoz még rendelkezésünkre, hogy a védettség időtartamát meghatározzuk – mondta el Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az 5 vakcinánál is szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra

és ennek időpontját sem tudjuk még – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Nem egyedüli lenne a koronavírus-vakcina ebben a tekintetben, a kullancsok által okozott agyvelőgyulladás elleni vakcinát hozta fel példaként Müller Cecília, amelynél a két alapoltást követően 3, illetve 5 évente ismételni kell, hogy megtartsuk a folyamatos védettséget.

A koronavírus-vakcinák esetén ez a jövő kérdése. Addigra a kutatók, gyártók, fejlesztők ezt meg fogják válaszolni, addig a legfontosabb, hogy most tegyünk magunkat védetté a betegséggel szemben. Nem az egészségügyi hatóság dönt a további harmadik, vagy sokadik oltás szükségességéről, mert az is egy lehetőség, ha szezonálissá válik ez a betegség, hogy évente kell ismételni. A kutatások és az idő, az előrehaladás és az az alatt történő vizsgálatok fogják ezt eldönteni, és a vakcina alkalmazási előiratában fogja módosítani az előállító, hogy milyen emlékeztető oltásokra, milye időközönként van szükség.

Az is előfordulhat, hogy évente kell ismételni, ezt sem tudjuk még – mondta el Müller Cecília.

Címlapkép: Gyógyszerészhallgató oltáshoz készíti elő az első oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 18-án. MTI/Krizsán Csaba

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246431 (3)