esl
Üzlet

Gyorsan elbukhat az Európai Szuperliga, egymás után hátrálnak ki a nagy klubok

Portfolio
Vasárnap jelentették be, hogy 12 európai topklub otthagyná a Bajnokok Ligáját és egy külön versenysorozatot hozna létre, az Európai Szuperligát (ESL). Óriási botrányt kavart az elit liga létrehozásának a terve, a kisebb, vagy az ESL-ből kimaradó topcsapatok, a szurkolók, a politika, az érintett bajnokságok és természetesen a FIFA és az UEFA vehemensen ellenezték az ötletet, de még az érintett klubok edzői, játékosai sem értetek egyet a részvétellel. Az ESL könnyen elbukhat, mivel az elmúlt órákban több csapat is jelezte, kihátrálhat a kezdeményezésből, ami az eddigiek alapján félelmetesen amatőr módon lett elindítva.


Update: a 12 alapító tagból mind a 6 angol klub hivatalosan visszalépett az Európai Szuperligától.

Nagy tervek

Vasárnap jelentették be, hogy 12 klub megalakította az Európai Szuper Liga elnevezésű versenysorozatot.

  • Spanyolországból a Barcelona és a Real Madrid és az Atletico Madrid,
  • Angliából az Arsenal, a Manchester United, a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea és a Tottenham Hotspur,
  • Olaszországból az AC Milan, az Internazionale és a Juventus

vesznek részt alapítóként az új sorozatban. A tervek szerint a mostani 12 klub további nyolccal egészülne ki, a húsz csapatos ligában két tízcsapatos csoport lenne, melynek tagjai oda-vissza megmérkőznének egymással, majd az első három automatikusan továbbjutna, a negyedik és ötödik pedig playoffot játszana.

A tervek szerint húszból 15 klub alapító lenne, és ők nem eshetnének ki a ligából. Ez azt jelenti, hogy a mostani 12 csapat mellett még hárman kaphatnának ilyen „örökbérletet”. A fennmaradó öt helyen pedig folyamatosan cserélődnének a csapatok, a kiesők helyére újak kerülnének.

Az új liga megalapítását részben az gyorsította fel, hogy a jelenlegi világjárvány alapjaiban rengette meg az európai futball gazdasági modelljét – írják közleményükben a klubok. Kiemelik, hogy korábban az volt az elképzelésük, hogy még évekig fennmarad a jelenlegi rendszer és lassú átmenettel próbálnak egy elitligát kialakítani, ezt a folyamatot gyorsította fel a járvány.

Túl nagy volt az ellenállás

A labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) megalakulásában nem érdekelt angol klubok elítélték a hat egyesületet, amelyek alapító tagjai a hétfőn életre hívott bajnokságnak. A Premier League csapatai saját felületeiken szinte kivétel nélkül az ESL ellen szólaltak fel azt követően, hogy kedden találkoztak az angol szövetség képviselőivel.    

Szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy hat csapatunk támogatásával felvetődött egy ilyen liga létrehozása. Ők mindannyian a saját érdekeiknek megfelelően cselekszenek, elhomályosítva a bajnokságunk és a játék megítélését,

áll az Everton közleményében. A liverpooli egyesület álláspontja szerint a hat klub döntése nem tiszteli a Premier League többi résztvevőjét, elárulta a szurkolókat, és ahelyett, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben a többiekkel összefogva dolgozna, csak magával foglalkozik.    

Erre az arroganciára sehol nincs szükség a labdarúgásban,

tette hozzá az Everton vezetősége.    

A PL többi klubja közül a Brightonnál úgy fogalmaztak, a kezdeményezés rengeteg csapat álmát törné össze, és teljesen szembe megy a labdarúgás közel 150 éves tradícióival. A Fulhamtől Shahid Khan elnök kijelentette, az elképzelés nem szolgálja a játék, vagy a részvényesek érdekeit, illetve azon szurkolókét sem, akik generációk óta a labdarúgás és az angol bajnokság hívei. A West Bromwich Albionnál - a bajnokság egyik alapítójánál - azt mondták, a hat klub "hátat fordított az angol labdarúgásnak". A Wolverhampton - amely két idénnyel ezelőtt a hatok mögött hetedik lett - közösségi oldalára azt írta ki, hogy "A 2018/19-es szezon bajnoka, de valószínűleg túl késő van már az ünnepléshez".    

A hatok egyikének vezetőedzője, a Manchester Cityt irányító Josep Guardiola azt mondta, az nem sport, ahol nincs összefüggés a befektetett munka és a siker között. A szakember arra utalt, hogy a 20 csapatosra tervezett ligában 15 együttes helye állandó lenne, a többiek a maradék öt helyért csatáznának.    

Gary Lineker, az FC Barcelona és a Tottenham korábbi támadója a katalán sztárcsapat jelmondatával (Mes Que Un Club - Több, mint egy klub) üzent egykori munkaadójának. "Bizonyítsátok be, hogy ez még mindig igaz" - mondta arra utalva, hogy ne a saját, hanem a világ labdarúgásának érdekeit nézzék.    

Claudio Ranieri, aki az érdekeltek közül az Atlético Madrid, a Chelsea és az Internazionale vezetőedzője is volt - Angliában pedig a Leicester City menedzsereként lett bajnok - közölte, elszomorítják a történtek. "A történet igazán különleges, ha megvalósulnak az elképzelések, ezeknek búcsút mondhatunk. Erről szól a labdarúgás: a kiscsapatok le tudják győzni a nagyokat, ez a sport esszenciája" - jelentette ki az olasz tréner.    

Michael Owen, a Liverpool, a Real Madrid és a Manchester United korábbi csatára szerint ez az egész egy átgondolatlan ötlet, amely nem fog működni. "Halálra van ítélve" - tette hozzá a szuperligáról.    

Közben a több Liverpool-játékos, köztük a csapatkapitány, Jordan Henderson is kiposztolta az alábbi üzenetet, amiből egyértelmű, mit gondolnak a szuperligáról (és nagyjából az is, mit gondolnak a tulajdonosukról).

Egyre több a visszalépő

  • Az angol csapatok közül mind a 6 visszalépett kedd este az új sorozattól.
  • Lapértesülések alapján az Atletico Madrid és a Barcelona is visszalépne az ESL-től.

Közben vannak olyan csapatok, amelyek kitartanak a szuperliga mellett, az AC Milan vezetője, Ivan Gazidis ma még azt nyilatkozta, hogy a szuperliga jót tesz a futballnak, és hogy egy új, izgalmas fejezete lesz a játéknak.

A német csapatok eleve nem voltak az alapítók között, de az ESL szervezői a Bayern München és a Borussia Dortmund részvételét szerették volna, a két német topcsapat azonban nemet mondott. A Bayern München ma hivatalosan is indokolt:

a tagjaink és a szurkolóink elutasítják a szuperligát, számunkra a Bajnokok Ligája a világ legjobb megmérettetése.

Egyelőre nem világos, hogy milyen feltételekkel csatlakoztak a topklubok az ESL-be, ezzel kapcsolatban Florentino Perez, a Real Madrid elnöke ma azt mondta, hogy a szerződések kötelező érvényűek, semelyik csapat sem hagyhatja el az ESL-t csak úgy.

Közben az eseményeknek most már személyi áldozatai is vannak:

  • a talkSPORT úgy tudja, hogy a Manchester United elnöke, Ed Woodward lemondott.
  • és a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is bejelentette lemondását.

És megszakította az üzleti kapcsolatát az FC Liverpoollal az egyik partnere:

Tőzsdei hatások

Az eseményeknek tőzsdei hatásuk is volt, általánosságban elmondható, hogy a szuperliga bejelentésének örültek a befektetők, nagyot emelkedett a tőzsdén jegyzett európai topcsapatok részvényárfolyama, azonban a botrány hatására kedden már jellemzően estek az árfolyamok.

A Juventus árfolyama tegnap még közel 18 százalékot emelkedett, ma azonban masszív mozgások mellett már több mint 9 százalék mínuszban is állt, végül 4,2 százalék mínuszban zárt.

juveaa

A Manchester United árfolyama tegnap már 11 százalék pluszban is állt, végül 6,7 százalék pluszban zárt, ma azonban jött az esés, az árfolyam 6 százalékkal került lejjebb.

manua

Az alapítók között nem, de az ESL terveiben szereplő Borussia Dortmund árfolyama hétfőn még 11 százalékot ralizott, ma azonban már 4 százalékot esett.

bvbds

Címlapkép: Laura Lezza/Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1211246431 (3)